torstaina, toukokuuta 31, 2007

Tupakointilaki á Hyssälä

Huomenna astuu voimaan uusi tupakointilaki, joka kieltää sauhuttelun kaikissa ravintoloissa, paitsi niissä, jotka ovat rakentaneet erillisen sauhuttelutilan. Kahden vuoden päästä niistäkin sitten luovutaan. Lain tarkoituksena on suojella työntekijöitä tupakansavulta, mutta mitäs jos työntekijä itse polttaa eikä halua lopettaa? Minä vaadin, että Eduskuntatalosta tehdään savuton. Tupakointi tulee jatkossa hoitaa rakennuksen ulkopuolella.

Toivoisin, että laki ei mene liian helposti läpi ravintola-asiakkaiden mielissä. Vaikka ammuskelen nyt omaa jalkaani ja se on todella ärsyttävää valvoa sellaisen lain toimivuutta, johon ei edes itse usko, jos tupakoitte jättäytykää ravintoloista pois, varsinkin niistä pienistä. Muutama pubi siinä saattaa kaatua, mutta älkää syyttäkö itseänne, syyttäkää (mahdollisesti) valitsemianne edustajia. Sytyttäkää vahingossa tupakka palamaan aina silloin tällöin. Jos joukkonne ovat mahtavat, laista saattaa tulla kuollut kirjain. Minua ärsyttää tietenkin tulla huomauttelemaan teistä ja tupakoinnistanne jatkuvasti, mutta kestän sen.

Te, jotka kunnioitatte lakia ja menette ulos tupakalle, voisitteko ystävällisesti laulaa aina silloin. Myöskin huutaminen tai tanssiminen käy. Yhdistelmä kaikkea tätä neljää [sic] on mahdollisesti sietämätöntä. Siksi sen on pakko toimia.

Te, joita tämä meluaminen ärsyttää, niin kirjoittakaa Liisa Hyssälälle ja yleisönosastopalstoille, että kuinka tuo laulaminen, tanssiminen, huutaminen ja tupakoiminen ravintoloiden edessä ärsyttää. Toivokaa, että kansa valitsee fiksumpia päättäjiä.

edit: kiitokset lauluista ja kirjoituksista. Niitä on ollut mukava lukea "tupakkatauolla".

tiistaina, toukokuuta 29, 2007

"Meidän kulttuurin" kritiikki

Megafoni on juuri julkaissut Eetu Virenin kirjoittaman artikkelin "Onko kulttuurieroja olemassa". Artikkeli esittelee Genovan yliopiston sosiologian opettajan kritiikkiä kulttuurikäsitteeseen. Keskeinen kritiikin kohde on Samuel Huntingtonin esittelemät teoriat kulttuurien yhteentörmäyksestä.

Huntington esittelee sanat "kulttuuri" ja "sivilisaatio" semmoisessa muodossa, että ne eivät ole selittäviä vaan selitettäviä. Kulttuurin ja sivilisation käsitteet ovat sen verran epämääräisiä käsitteitä, että ne helposti ymmärretään jonkinlaiseksi universaaliksi totuudeksi, vaikka kyseessä onkin poliittinen toiminta, jota yritetään verhota olemaan jotain muuta. Näin tapahtuu ainakin puhuessamme "meidän kulttuurista" ja "niiden kulttuurista".

Artikkelin kaukaisimmat esimerkit menevät 2000 vuoden päähän kreikkalaisten ja persialaisten väliseen sotaan. Historian kirjoituksessa on selitetty kreikkalaisten menestyksestä taistelua persialaisia vastaan kreikkalaisten yhtenäisessä kulttuurissa, jossa yhdistyttiin yhteistä vihollista vastaan. Vähän läheisempi esimerkki, jossa samalla tavalla selitetään kansallista yhtenäisyyttä on talvisodan henki. Aleksanteri Suuri ei kuitenkaan pyrkinyt alistamaan persialaisia vaan yhdistämään molemmat kansat, joilla olisi oma elitistinen valtarakennelmansa.

Artikkelissa yritetään löytää myös selitysmalleja sille, miksi Euroopan unionille tehdään perustuslakia ja miksi siinä on niin tärkeää määritellä eurooppalainen identiteetti "yhteisen kulttuurin tai arvojen kautta: kristinusko, rationaalisuus ja suvaitsevaisuus, Goethe ja Shakespeare, antiikin kulttuurin perintö."

maanantaina, toukokuuta 28, 2007

Valtionvarainministeri: "Maksakaa oikeuksistanne senkin patalaiskat laiskurit!"

Torstaina osoitetaan mieltä sinilevähallituksen typerää 0-maksuluokan poistamista vastaan. 0-maksuluokka tarkoittaa siis sitä, että vähävaraisten ihmisten ei tarvitse maksaa päivähoitomaksua. Tämän poiston johtoajatuksena on, että työttömät työnhakijat voivat hoitaa itse lapsensa. Mites otat sitten niitä ihania pätkätöitä vastaan kun ei ole paikkaa minne viedä lapset hoitoon? Kokopäiväinenkin saattaa tuottaa ongelmia, kun tuo palkanmaksu Suomessa tapahtuu nykyään aika reilulla viiveellä. Joissain työpaikoissa palkka voi tulla jopa pari kuukautta aloittamisen jälkeen.

Hyvä, että hallituksessa on Vihreät. Nyt hekin ovat saaneet oman Siimeksensä Cronbergista. Jos esitys tulee saliin jää nähtäväksi, että löytyisiköhän Vihreistä omat Esko-Juhani Tennilät ja Veijo Puhjot? Epäilen, mutta toivossa on hyvä elää.

Mielenilmaus Eduskuntatalon edessä torstaina 31. 5. alkaen kello 16 päivähoitomaksujen korottamista vastaan.

Järjestämme mielenosoituksen päivähoitomaksujen korottamista vastaan vähätuloisimpien vanhempien kohdalla. Mielenosoitus vastustaa etenkin hallituksen suunnitelmia poistaa päivähoidon ns. 0-maksuluokka, johon kuuluvat kaikkein vähätuloisimmat perheet yksinhuoltajista ja opiskelijoista pätkätyöläisiin.

Hallituksen politiikka on mielestämme taantumuksellista ja se vaarantaa jo ennestään vaikeissa tilanteissa olevien perheiden toimeentulon.

Mielenilmauksen järjestää Yksin- ja yhteishuoltajien liitto yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa.

Olkiluodon turvallisuusriskit



Ei ole ensimmäinen kerta, kun ydinvoimaloiden turvallisuus pistetään kyseenalaiseksi. Greenpeacen aktivistit kävivät jälleen osoittamassa nämä heikkoudet. TVO:n lausunto on tässä mielessä mielenkiintoinen. Martin Landtman kommentoi asiaa seuraavalla tavalla: "En kommentoi asiaa muutoin kuin että TVO on aina tietoinen, mitä alueella tapahtuu". Jos TVO:ssa oltaisiin tietoisia GP:n tempauksesta, niin päästivätkö he sitten jampat tahallaan sisälle?

Lääninpoliisijohtaja Mikko Paatero Länsi-Suomen läänistä on myös hämmillään. "Selvitämme tarkkaan, miten mielenosoittajat pääsivät sisään ja kenen vastuulla alueen vartiointi on.". Hyvä, että yritetään selvittää, kuka on vastuussa ydinvoimalan turvallisuudesta. Tämä varmasti auttaa tulevaisuudessa parantamaan ydinvoimalan turvallisuutta.


HS: Greenpeace osoittaa mieltään ydinvoimalatyömaalla
HS: TVO mielenosoituksesta ei turvallisuusriskiä

sunnuntaina, toukokuuta 27, 2007

Paha kannabis

Viime viikonloppuna Vasemmistonuorten liittokokous hyväksyi Järvenpäässä aloitteen, jonka mukaan Kannabis tulisi sallia omaan käyttöön ja kasvatukseen. Helsingin sanomat julkaisi asian ensimmäisenä ja keskustelu lehden keskustelupalstalla jatkuu edelleen.

Blogistaniassa keskustelu ei käy niin kuumana, mutta seuraavia asioita on sielläkin tullut esille:
Sediksen mielestä Vasemmistonuoret marginalisoivat itsensä näillä teemoilla. Vasemmistosissien huumekaupasta puhutaan asian yhteydessä seuraavaa: "Ensimmäinen perustelu on ideologinen: myynti on toivottavaa siksi, että kapitalistiset maat romahtavat ennen pitkää huumeiden käytön yleistyttyä. Varsinkin suurkaupungit tulevat mahdottomaksi elää. Toinen perustelu on se, että laittomalla huumekaupalla saa rahaa."

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Jussi Saramo otti kantaa lähes heti liittokokouksen jälkeen. Tärkeimpänä asiana nousee esille haittojen vähentämisen politiikka. "Koska käyttäjien rankaiseminen ei auta päihdeongelmassa, voidaan Suomessa jo nykylainsäädännönkin mukaan jättää käyttörikos rangaistuksetta. Tilanne on kuitenkin sekava, kun käytäntö vaihtelee mielivaltaisesti. Toinen ongelma nykyisessä käytännössä on, että se johtaa mietojen huumeiden kokeilijat ja käyttäjät helposti kovien huumeiden ja järjestäytyneen rikollisuuden uhreiksi, kun aineet ostetaan samasta paikasta. Tutkijoiden ja asiantuntijoiden mukaan suomalainen päihdelainsäädäntö ei ole ajan tasalla."

Ganjalaisjournalisti toi asian luonnollisesti esille. Tekoa hän piti rohkeana. Aloitettava vastaan on "Suomen nykyisessä asenneilmapiirissä kuitenkin pelottavan helppo hyökätä. Toivoa sopiikin, etteivät Vasemmistonuoret joudu asiassa liian kovan ryöpytyksen alle."

Lihakirstu kommentoi myös liittokokouspäätöstä. Samalla tavalla kuin Saramo, Lihakirstu huomaa, että kaiken tuotetun kirjallisen materiaalin seasta poimitaan yksi lause ja uutisoidaan se. "Tämä(kään) ei mediaa kuitenkaan kiinnostanut. Sitä kiinnosti kokouksen 70:stä aloitteesta vain yksi: se, joka koski kannabista ja rohkeni ehdottaa pienimuotoisen kotikasvatuksen ja käytön sallimista. Miksi en ole yllättynyt siitä, että kaiken *asian* keskeltä poimittiin vain se yksi ja ainoa, joka koettiin riittävän helpoksi - ja ennen kaikkea raflaavaksi? Asiasta puhuminen kun on ikävää. Siinähän saattaa jopa joutua ottamaan kantaa ja perustelemaan kantojaan - sen sijaan, että keskittyisi jyrkkään ja perustelemattomaan tuomitsemiseen (oman egopönkityksen nimissä?)."

Ajankulu ei ollut niinkään kiinnostunut itse aloitteesta, vaan Vasemmistoliiton puheenjohtajan tavasta moittia päätöstä. ""Äänestäminen liittokokouksessa ei hänen [Korhosen] mielestään ole oikea tapa päättää näin isoista asioista."" "Mikä olisi oikeampi paikka tehdä tällainen päätös kuin äänestää korkeinta päätäntävaltaa käyttävässä kokouksessa?"

Perussuomalaiset nuoret ottivat kantaa asiaan. "Olemme erityisen huolissamme siitä, että poliittinen nuorisojärjestö julkisesti kannustaa maamme nuorisoa huumeiden käyttöön tällaisilla aloitteilla."

keskustelua käydään Hs:n lisäksi myös täällä:
Fi-Reggae (sisältää lähinnä taputuksia),
Päihdelinkki (taputuksia)

sunnuntaina, toukokuuta 20, 2007

Vasemmistonuoret radikalisoituu ja julistautuu sosialistiseksi


Vasemmistonuorten liittokokous on vihdoin päättynyt. Kolmen päivän kokouksen aikana väännettiin poliittinen ohjelma uusiksi, käsiteltiin useita kymmeniä aloitteita sekä esitettiin muutama kannanotto.

Järjestöillä on yleensä aina jonkinlainen esittelyteksti ja Vasemmistonuoret tuli järjestönä kaapista ulos. Vasemmistonuoret julistautui liittokokouksessaan sosialistiseksi ja feministiseksi nuorisoliikkeeksi.

Tämän lisäksi Järvenpäässä liittokokous määritteli omia tavoitteitaan. Näitä tavoitteita on eläinkokeista luopuminen tulevaisuudessa. Samoin vapaasta liikkuvuudesta on tehty tavoiteltava arvo. Nämä kaksi linjausta jo kertovat jotain Vasemmistonuorten radikaalisuudesta. Se, että joku järjestö ilmoittaa olevansa radikaali ei välttämättä tee siitä vielä radikaalia. Vasemmistonuoria ei voi ainakaan tästä syyttää.

Vasemmistonuoret tekee omassa ohjelmassaan myös eroa talouskasvun ihannointiin ja tuomitsee talouskasvun tavoittelun itseisarvona. Järjestö ei nähdäkseni tule siis enää perustelemaan mitään asiaa talouskasvulla. Talouskasvu, ikävä kyllä, näyttää riittävän perusteeksi mille tahansa poliittiselle avaukselle.

Yksi mielenkiintoisista aloitteista, joka liittokokouksessa meni lävitse, oli kannabiksen kotikasvatuksen ja käytön hyväksyminen. Eriäviä mielipiteitä jätettiin äänestyksen jälkeen muutama. Kaikkein radikaalein linja ei mennyt lävitse, eli kaikkien päihteiden käytön dekriminalisointi. Asiasta tehtiin myös laimennettu versio, eli kaikkien päihteden käytön depenalisointi. Näitä asioita oli aktiivisesti ajamassa lisäkseni Milla Jaakkola, joka oli erittäin tyytyväinen liittokokouksen kulusta. Tähän on siis lisättävä, että Jaakkola on rakentelemassa tällä hetkellä verkostoa päihteisiin liittyvästä syrjinnästä. Ongelma on se, että vaikka vain kerran elämässään olisi käyttänyt jotain tiettyä päihdettä ja on jäänyt siitä kiinni, elämä vaikeutuu leimautumisen kautta.

Henkilövalinnat ovat tietenkin yksi aikaa vievä osio. Puheenjohtaja ehdokkaita oli kolme, joista Jussi Saramo valittiin jatkamaan järjestön puheenjohtajana suljetun lippuäänestyksen jälkeen. Varapuheenjohtajat valittiin äänestämällä kahta henkilöä neljästä ja kaksi eniten ääniä saanutta valittiin järjestön varapuheenjohtajiksi. Vasemmistonuorten uudet varapuheenjohtajat ovat Suvi Turunen sekä Ilkka Tillanen.

Hallituksen täyttämiseksi liittokokous perusti henkilötyöryhmän, joka teki liittokokoukselle ehdotuksen hallituksen varsinaisista ja varajäsenistä. Ratkaisu ei ehkä ole demokraattisin, mutta tällä tavalla on pyritty turvaamaan alueellinen ja sukupuolinen edustus. Riskinä on tietenkin se, että liittokokous ei tiedä millä muilla perusteilla työryhmä päätyy tiettyyn esitykseen. Työryhmän esitys on tietenkin vain pohjaesitys, johon liittokokousedustajat saavat tehdä muutoksia ja näitä tehtiinkin. Tämä on joka tapauksessa parempi ratkaisu kuin jos työryhmän esitys olisi lopullinen. Etelä-Suomen edustajat hallituksessa ovat yhtä lukuunottamatta kaikki helsinkiläisiä, mutta sukupuolinen edustus oli kunnossa. Kokonaisuudessaan hallitukseen valittiin 13 naista ja 7 miestä.

Vasemmistonuorten sivuilta löytyvät uutiset aiheesta:
Liittokokous alkoi: EU-seminaaria ja puheenjohtajapaneeli
Vasemmistonuoret ottivat Järvenpään haltuun
Jussi Saramo jatkaa Vasemmistonuorten puheenjohtajana

perjantaina, toukokuuta 18, 2007

Järvenpään rauhanomainen mellakka

Kaksi vuotta menee nopeasti ja nyt olisi taas aika keskittyä Vasemmistonuorten päättävimmän elimen toimintaan. Vasemmistonuorten liittokokous 2007 pidetään kolmipäiväisenä Tampereella. Uusiksi menee poliittinen ohjelma sekä hallitus.

Jos on mahdollista, niin kerron rumimmat yksityiskohdat välittömästi. Luvassa on ainakin mitä mielenkiintoisinta kähmintää. Kenestä tulee puheenjohtaja? Ehdokkaita on kokonaiset yksi (1) kappale: Jussi Saramo. Varapuheenjohtajiksi on ehdolla neljä nimeä.

tiistaina, toukokuuta 15, 2007

Lukukausimaksut yliopistoihin

Eipä sitä ole tarvinnut pelätäkään. Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio esittää yliopistoille lukukausimaksuja. Tämä saattaisi nyt mennä jopa lävitse. "Huippuyliopiston" yksityistäminen on tällä hetkellä jo todennäköistä, vaikka sekin on mahdollista estää.

Lukukausimaksujakin on pelätty. Sinivihreä/porvari/sinilevä-hallitukselle tämä on tuskin on mahdoton ajatus, vaan enemmänkin kannatettava.

Jos jompikumpi tai molemmat näistä vedoista menee lävitse, niin se kyllä muistetaan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kokoomus, Keskusta, Rkp ja Vihreät saavat kuulla kunniansa.

Montako porvaria muuten tarvitaan poistamaan varallisuusvero? - Ei yhtään, demarit poisti sen jo. Toivottavasti demarien tappio johtui osittain tästä, eikä pelkästä "hallitusväsymyksestä".

lauantaina, toukokuuta 12, 2007

Valkoiset tulppaanit

Kiilan puheenjohtaja Ville Ropponen lähetti tiedoksi Valkoiset tulppaanit -aloitteen, jonka hän sai Suomen suurlähetystön lehdistöneuvokselta Ilmi Villacisilta Tallinnasta.

Viron patsaskiistasta on noussut jotain hyvääkin. 20 virolaista ja viron venäläistä ovat tehneet Valkoiset tulppaanit -aloitteen. Aloitteen tarkoituksena on tuoda esille se, että Viron asukkailla saattaa olla erilainen menneisyys, mutta tulevaisuus on yhteinen. Valkoiset tulppaanit -aloite kehottaa ihmisiä pitämään valkoinen tulppaani -rintamerkkiä sekä viemään valkoisia tulppaaneja virolaisille ja virolaisvenäläisille tärkeisiin paikkoihin. Viestin tarkoitus on osoittaa, että yhteiselo on luvallista, jopa suotavaa.

White Tulips 2007

Aloite:
"Eri menneisyys, yhteinen tulevaisuus
Virossa asuvien ihmisten menneisyys on erilainen, mutta tulevaisuus on
yhteinen. Me emme usko sellaisiin puheisiin, että virolaiset ja
venäläiset eivät voisi tulla toimeen keskenään. Me emme tahdo vihata!

Ehdotamme että kaikki vievät toisilleen tärkeisiin paikkoihin
valkoisia tulppaaneja, tai jos niitä ei ole, muita valkoisia kukkia.
Jokainen valkoinen kukka on tärkeä! Jokaisessa kukkakaupassa on
valkoisia kukkia!"

technorati , .

San Andreaksen kaikki jutut

Blogiini saapuu aina ihmisiä kyselemällä San Andreas -pelistä kaikennäköistä. Google tietenkin fiksusti tunnistaa, että olen pelaamassa kyseistä peliä vieläkin. Hakukoneella on etsitty muun muassa "San Andreaksen kaikki koodit", "San Andreas koodeja ps2" ja "miten löytää harvinaisia autoja San Andreaksesta".



Ign.com tarjoaa aina kivasti apua, kun joutuu kuseen erilaisten pelien kanssa. Kaikki konsolit ja vastaavat löytyy. Palvelun käyttö vaatii kuitenkin rekisteröitymistä ja ties mitä muuta luottokorttia tai vastaavaa. Mutta palvelusta löytyy kuitenkin apua Grand theft auto: San Andreakseen.

Helpoiten kaikki San Andreaksesta löytyy kuitenkin gtasanandreas.net-sivustoilta. Siellä on sekä kaikkia näitä vaadittavia koodijutskia, läpipeluuohjeita, vinkkejä ja karttoja mistä löytyy kaikki, siis ihan kaikki. Tämmöisten sivujen käyttö saattaa kuitenkin pitkällä tähtäimellä viedä peleistä löytämisen ja oivaltamisen iloa.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua.

technorati , , Rockstar games, ps2

torstaina, toukokuuta 10, 2007

Next

Mitä jos pystyisi näkemään tulevaisuuteen, mutta ainoastaan lyhyen pätkän tulevaisuuteen? Mitä, jos se poistaisi elämästä kaikki yllätykset, olisiko se elämisen arvoista? Cris Johnsonia (Nicolas Cage) on siunattu tällä kysymyksellä elokuvassa Next. Mitäköhän itse tekisin samalla kyvyllä. Tietenkin samaa mitä Johnsonkin, eli pelaisin Blackjackia ja tienaisin "ilmaista" rahaa.



Jotta draamasta tulisi mahdollisimman jännittävää, niin jotkut julkeat henkilöt aikovat kuljettaa ydinmateriaalia maahan ja tehdä sillä jotain pelottavaa. Hmm, mitäköhän se pelottava asia voisi olla? FBI on jollain tavalla tämän asian jäljillä. Callie Ferris (Julianne Moore) haluaa saada Johnsonin palvelemaan FBI:ta. Kaikki keinot käytössä valtiolla on näemmä oikeus huumata ja vangita ihmisiä, joista saattaa (paino sanalla saattaa), olla apua ongelmien ratkomisessa. 8 miljoonan ihmisen henki on tässä tietenkin arvotettu korkeammalle kuin yhden ihmisen kansalaisoikeudet.

Tulevaisuuden näkeminen muuttaa kaiken. Sehän on se pointti. Kun näkee tulevaisuuden, niin se muuttuu pelkästä katsomisesta. Kiinnostavaksi jää vielä Philip K. Dickin "The golden man"-kirja, johon elokuva perustuu. Dickin kirjoissa on vaan se, että niistä on mahdotonta tehdä elokuvia, joten jokainen yritys on aina kunnioitettava. Tähän mennessä parhaimpana filmatisointina pidän Do androids dream of electric sheep -kirjaan perustuvaa Blade runneria. Arvostus elokuvaan kasvoi todellisiin mittoihin vasta kuin luin kirjan.

technorati , , philip k dick, Julianne Moore, , the golden man.

tiistaina, toukokuuta 08, 2007

09-f9-11-02-9d-74-e3-5b-d8-41-56-c5-63-56-88-c0

Hukkajukka vihjaisi blogissaan kyseiseen otsikkoon. Se on koodi, jota voidaan käyttää HD-DVD-levyjen suojan murtamiseen.

Tekijänoikeuslakihan kieltää neuvonannon suojausten kiertämiseen.

Kehotan teitä tekemään ainakin sähköisen rikosilmoituksen poliisille. Voitte tietenkin soittaa myös johonkin ilmiantopuhelimeen. Tämä on teidän kansalaisvelvollisuutenne. Mahdollisista rikoksista on ilmoitettava viranomaisille. Tiedon salaaminen on myös rangaistava teko.

Laki, jonka perusteella ei jaeta kaikille lakia rikkoville rangaistuksia, ei ole de facto laki, jonka perusteella jaetaan rangaistuksia. Vai, mitä mieltä te olette?

Digitoday: Drm-organisaatio vannoo taistelevansa bloggareita vastaan

Digitoday: Digg-portaalin lukijat raivostuivat krakkerikoodin sensuroinnista

sunnuntaina, toukokuuta 06, 2007

Kulmakunnan ystävällinen hämiksemme

Nykyisin toimintaelokuvatkin alkavat venyä kohti kahta ja puoltatuntia. Campin vuosikymmenellä, 80-luvulla, toiminta kesti tunnin ja vähän päälle. Jos elokuva läheni kahta tuntia tai ylitti sen, oli kyseessä yleensä todella pitkä puhe-elokuva. Hämähäkkimies 3 on jotain tältä väliltä. Elokuvaa ei ole turrutettu toiminnalla, vaikka sille tielle astutaan ensimmäisten minuuttien aikana.

En tiedä mitä perheiden nuorimmat ovat mieltä siitä, että mätkintä keskeytetään useiksi kymmeniksi minuuteiksi kerrallaan sen takia, että aikuisten pitää nyt vähän jutella tai aikuisten pitää nyt vähän olla niinku silleen. Aikuiseksi kasvaneen fanittajan näkökulmasta elokuva on monipolvinen, hyvin ohjattu, nopeatempoinen ja (tuottajan yleisösegmentoinnin näkökulmasta katsottuna) juonellisesti rohkea.

Elokuvan juoni on monipolvinen, jonka juuret on valettu Peter Parkerin (Tobey Maguire) eli Hämiksen narsismin kasvulle, ulkoavaruuden symbiootille, Harry Osbornen (James Franco) kostolle, halulle auttaa ja varastaa. Mikä motivoi siis ihmisiä. Tässä elokuvassa se on kosto, vaikka muillekin inhimilliselle toiminnalle annetaan tilaan. Hämis kasvaa narsistiksi, mikä onnistutaan tuomaan näkyville ainoastaan osoittamalla puheiden ja tekojen ristiriita. Katsojalle on ilmiselvää, että Mary Jane Watsonin (Kirsten Dunst) ongelmat eivät kulmakunnan ystävällistä hämistä paljon paina.

Erikoisefektit näyttivät edelleen funtsituilta. Varsinkin kun käsiteltiin morfoosia. Hiekkamiehen (Thomas Haden Church)kohdalla tosin mietin, että miten voi tehdä eleitä, kun aivot ovat hiekkaa ja hajonneet ympäri asvalttia. Minun käsitykseni mukaan ihmisen tietoisuus "elää" aivoissa, ja ne aivot on se peliohjain, joka liikuttaa meitä. Huutaminen ilman keuhkojakin tuntui erikoiselta. Sitten pysähdyin mietttimään sitä, mitä ajattelin. Ajattelevana ja tuntevana ihmisinä minulle on täysin uskottavaa kaveri, joka on saanut yhdessä yössä itselleen supervoimat hämähäkin puremasta, ulkoavaruudesta tulevat mönjä, joka vahvistaa ihmisen luonteenpiirteitä, yms. Ihmeellisiä ovat ne asiat, jotka me ostamme illuusioalalta.

Latteuksilta elokuva ei osaa välttää. Yhdysvaltojen lipun liimaaminen taustalle kun hyvis saapuu paikalle, on jotenkin kornia. Minun oli pakko laskea kasvot käsille ja hävetä hiljainen hetki tekijöiden puolesta. Hetki oli lyhyt, koska hyviksen saapuessahan alkaa se todellinen toiminta. Jälkeenpäin mietittynä, ehkä Yhdysvaltojen lipun laittaminen Hämiksen taustalla on näinä aikoina vähemmän kornia kuin demokratian ja vapauden liittäminen Yhdysvaltojen lippuun ja ulkopolitiikkaan. Sitten kun Yhdysvallat saa pasifistisen presidentin ja rehellisesti moniarvoisuuteen perustuvat poliittiset toimintamahdollisuudet. Niin tuo kahden sekunnin kohtaus tulee vaikuttamaan aivan toisenlaiselta.



technorati Spiderman, hämähäkkimies 3, , , , , Kirsten Dunst, yhdysvallat, Lippu, , Peter Parker, narsismi.

torstaina, toukokuuta 03, 2007

Tämä instituutio on teitä varten

Tervetuloa hyvät ihmiset. Istukaa alas, olkaa hyvät. Pyytäisin jo tässä vaiheessa sammuttamaan kännykkänne. Ne häiritsevät aina jollain tavalla keskittymistä. Teatterista on tullut jo semmoinen instituutio, että ei siihen voi katsojat osallistua.

Jos istutte tai olette muuten vain valmiita vastaanottamaan, niin voimmekin aloittaa. Vaikka te ette suoranaisesti saa vaikuttaa esityksen sisältöön millään outouksilla, niin saattehan te osallistua. Esimerkiksi saatte pillittää kun tulee suru, ja saatte nauraa kun teette oivallisia oivalluksia.

Oivalluksista pääsenkin itse asiaan. Näytelmän rekvisiitta on, kuten näette, kohtuullisen olematonta. Tässä vaiheessa joudun varoittamaan, että tässä esityksessä on vähän niinku pakko käyttää mielikuvitusta. Jos aloitetaan lyhyellä esimerkillä, viritämme niin sanotusti mielikuvitustanne. Tämä esine kädessäni on omena. Se saattoi näyttää tyhjältä tilalta, mutta nyt se on omena, ja minä syön siitä palasen. Onpa hyvää, vaikka vatsani ei fysiikan lakien mukaisesti täytykään. Te, jotka näitte minun syövän omenaa, olette jo oivallisesti virittyneet. En tiedä, mikä teitä muita vaivaa, mutta ei tämä vierasta minullekaan ole. Aina ei vain jaksa kuvitella kaikenlaisia asioita.

Virittäytykäämme kuitenkin hieman lisää. Jatkamme omenaryhmän kanssa eteenpäin, ja toivon mukaan te muutkin pääsette pian junaan mukaan. Maailmalla on aikaa odottaa teitä vaikka kuolemaanne, mutta tämän esityksen pituus on rajallinen. Valittelut siitä, mutta varmasti ymmärrätte, että teillekin tulee jossain vaiheessa, jotain muuta menoa, ettekä te jaksa jäädä tänne odottelemaan jotain valaistusta, mitä ei edes tule.

Lava näyttää minun lisäkseni olevan aivan tyhjä ja musta. Piru, kun tämä mielikuvituksen käyttö on raskasta hommaa. Juonpa tässä kupin kahvia ja mietin hetkisen. Nyt tiedän ja olipa kahvikin hyvää. Tässä taustalla on Pariisi. Ei nimittäin haittaa, vaikka ette olisi käyneet Pariisissa, olette varmasti nähneet kuvia kaupungista. Otin tämän kliseen käyttöön, koska en halua kuluttaa aivojanne heti loppuun. Nyt saatte kuvitella tähän kävelemään kaikenlaisia stereotyyppisia ranskalaisia stereotyyppisine viiksineen tekemässä stereotyyppisista patongin ja viinin kulutustottumuksistaan täyttä totta. Teidän silmissänne tietenkin. Minä vain seuraan käsikirjoitusta. Voin kuitenkin moikkailla heitä puolestanne. Terve, mitä kuuluu, no tu mama on ite senkin sammakonsyöjä.

Olette ilmeisesti hyvin virittyneitä, koska en kuule teidän päästävän ääntäkään. Haluan omasta puolestanne ja ehkä vähän itsenikin puolesta toivottaa teidät mukaan tähän näytelmään. Toivottavasti viihdytte ja viette mukananne osan rekvisiitasta.