keskiviikkona, tammikuuta 30, 2008

tiistaina, tammikuuta 29, 2008

Yhdysvaltojen presidentinvaalikoneet

Politicalcompass esittelee Yhdysvaltojen presidenttiehdokasehdokkaat (demokraatit ja republikaanit) näin:

http://politicalcompass.org/usprimaries2008



Mielenkiintoista. Mennäänpä sitten kokeilemaan vaalikoneita.

http://www.wqad.com/Global/link.asp?L=259460

Top 3:
Dennis Kucinich, 66 pistettä
Hillary Clinton, 65 pistettä
Barack Obama, 62 pistettä
Surkeimmat 3:
Mike Huckabee, 3 pistettä
John McCain, 13 pistettä
Mitt Romney, 15 pistettä

Kolmesta "parhaimmasta" ehdokkaasta olin kaikkien kanssa eri mieltä Irakin sodasta sekä Obaman ja Clintonin kanssa myös kuolemanrangaistuksesta (mikä on minulle elämän ja kuoleman kysymys). Mike Huckabeen kanssa olimme ainoastaan samaa mieltä siitä, että presidentillä voisi olla osittainen veto-oikeus, jolloin hän voisi poistaa esityksistä kohtia ilman, että hylkää koko paperia.

Pitääkin kokeilla toista vaalikonetta.

http://www.selectsmart.com/president/2008.html
Top-10 (Selectsmart esittelee myös sellaisia ehdokkaita, jotka eivät ole ehdolla):
1. Theoretical Ideal Candidate (100%)
2. Dennis Kucinich (withdrawn) (93%)
3. Alan Augustson (campaign suspended) (87%)
4. Barack Obama (82%)
5. Christopher Dodd (withdrawn) (77%)
6. Joseph Biden (withdrawn) (77%)
7. Hillary Clinton (74%)
8. Wesley Clark (not running, endorsed Clinton) (72%)
9. John Edwards (71%)
10. Al Gore (not announced) (70%)

Molemmista koneista näyttää tulevan sama henkilö ykköseksi. Tuskinpa presidentiksi ketään vasemmistoliberaalia kuitenkaan valitaan.

sunnuntaina, tammikuuta 27, 2008

Minna Sirnö vaatii vainottujen karkoitusten keskeyttämistä

Vasemmistoliiton kansanedustaja Minna Sirnö vaati viime perjantaina kolmen iranilaisen miehen käännytyksen keskeyttämistä. Yksi heistä, Barzan Nassery, on töissä Suomessa ja hän on kihlautunut suomalaisen kanssa. Vapaa liikkuvuus -verkosto on järjestänyt mielenosoituksia Suomen karkotuspolitiikkaa vastaan useita kertoja. Matti Vanhasen toinen hallitus on väittänyt karkotuspolitiikan muuttuvan, mutta teoiksi se ei ole päätynyt. "Karkotuspäätökset ovat selkeästi ristiriidassa pääministeri Vanhasen hallituksen linjausten kanssa", Minna Sirnö kertoo tiedotteessaan. Yhdysvalloilla on ollut tapana lähettää ihmisiä kidutettavaksi ja tapettavaksi muuallekin kuin Guantanamo bayhin.

Minna Sirnö jatkaa:
"Karkotus vainottavaksi on aina selkeä ihmisoikeusloukkaus. Siksi olenkin ylpeä niistä lukuisista ja lukuisista suomalaisista, jotka ovat valmiita antamaan kasvonsa ihmisoikeustaistelulle. Toivottavaa kuitenkin on, että ihmisoikeusasioissa maan hallitus myös ymmärtäisi toteuttaa edes omia oikeansuuntaisia päätöksiään ilman kansalaisten valvontaakin. Inhimillinen vastuu karkotettujen kohtalosta ei pääty Suomen rajoille."


Matti Vanhanen on itse sanonut, että hänen uusi hallituksensa on sosiaalisesti oikeudenmukaisempi kuin hänen edeltäjänsä. Tiedä siitä, kun karkoituspolitiikassa on ainoastaan Ulkomaalaisviraston nimi muuttunut Maahanmuuttovirastoksi.

Viikon kysymys vuodesta 1918

Nyt-liitteen teemana on tänä viikonloppuna "vuoden 1918 tapahtumat". Muutaman kuukauden ajan aikaisemmissa liitteissä on kyselty kuukauden henkilöltä (joka kirjoittaa nimensä tauluun) millä nimellä hän kutsuu vuoden 1918 tapahtumia. Viikon kysymyksemme on juuri tämä: "Millä nimellä kutsut vuoden 1918 tapahtumia?" Vastausvaihtoehtoja saa ruksia useampia, koska jotkut saattavat hyväksyä jopa useamman nimen tapahtumille, kun joillekin se saattaa olla nimenomaan ja aina tietyn niminen vuosi.

Vuonna 1918 Suomessa käytiin sota, joiden pääosapuolina oli itseään punaisina tai valkoisina pitävät henkilöt. Osapuolet erotettiin siviilivaatteistaan huolimatta toisistan punaisesta tai valkoisesta käsivarsinauhasta. Valkoiset olivat suojeluskuntalaisia ja punaiset olivat punakaartilaisia. Valkoisten armeija oli ammattimainen, osittain Saksassa koulutettu armeija, jota johti Carl Gustav Emil Mannerheim. Punaisten armeija oli "demokraattisesti" johdettu harrastelija-armeija, jonka joukkueiden johtajat saatettiin valita huutoäänestyksellä. Punaisten armeijaan kuului myös naisia. Molempien armeijoiden koko on arviolta ollut samankokoisia, mutta varmuutta asiaan on vaikea saada, koska punaisten armeija ei pitänyt rekisteriä joukoistaan. Nykyisten Suomen rajojen sisällä oli myös saksalaisia, venäläisiä ja ruotsalaisia sotilaita - eikä välttämättä edes jää näihin kolmeen kansalaisuuteen. Sota käytiin hetkessä ja päättyi valkoisten voittoon.

**

Viime kerralla kysyttiin "Tulisiko talonvaltaajien saada autonominen sosiaalikeskuksensa?" 55 prosenttia vastaajista kannatti sosiaalikeskusta. 14 prosenttia vastusti sosiaalikeskusta joko ehdoitta tai ehdollisesta, joista kolme prosenttia vastusti vain jos sosiaalikeskus tunnustaa väriä. 28 prosenttia vastaajista jakaantui täsmälleen kahteen leiriin niihin, joiden mielestä "riippuu, mistä roikkuu" ja niihin, jotka kysyvät "mikä on sosiaalikeskus?"

perjantaina, tammikuuta 25, 2008

torstaina, tammikuuta 24, 2008

Ruuhkamaksut ovat tulossa

Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat pitkään kannattaneet ruuhkamaksujen kokeilua Helsingissä. Kumman tahansa puolueen ollessa huomattavasti isompi olisivat maksut jo käytössä. Periaatteessa Helsingin valtuustossa on punavihreä enemmistö (SDP+Vihr+Vas+Skp) 45:llä penkillä. Tähän mennessä SDP on kuitenkin harannut vastaan, mutta tänään Helsingin sanomat uutisoi puolueen aloittaneen viherpesunsa selvittämällä ruuhkamaksujen tarpeellisuutta. ""Ruuhkamaksut voisivat kuulua harkinnanvaraiseen keinovalikoimaan varsinkin, jos tuotto suunnattaisiin joukkoliikenteen edistämiseen", Jouko Malinen kommentoi Helsingin sanomien mukaan. Keskusta ja SKP myös kannattavat ruuhkamaksuja. Tämä tarkoittaa jo selkeää enemmistöä kaupunginvaltuustossa.

Vaikka SDP:ltä tämä saattaa olla vain vaalitemppu, niin kannanmuutokseen on suhtauduttava innostuneesti. Vihreiden ja Vasemmistoliiton paikat eivät riittäisi nykyisellään ruuhkamaksujen käyttöönottoon, koska molempien puolueiden kokonaispaikkamäärä on 24, mikä on selkeä vähemmistö. Kuitenkin ruuhkamaksujen teknisestä puolesta ei ole selvyyttä. Vielä ei osata sanoa, että mille alueelle ruuhkamaksut tulisivat, mutta yleensä asialla tarkoitetaan Helsingin keskustaa. Joskus on myös puhutta ruuhkamaksuista kaupungin rajalla. Molemmilla olisi todennäköisesti joukkoliikenteeseen ohjaava vaikutus. Ruuhkamaksuja voisi käyttää ohjaamiseen esimerkiksi sitomalla ruuhkamaksut kellonaikaan sekä jakamalla ruuhkamaksualueet erihintaisiin alueisiin Keskustan ollessa kallein ja rajanylityspaikat huonoilla liikenneyhteyksillä ollessa halvimmat. Mahdollista on myös, että rajanylityspaikat olisivat ne kalleimmat ja keskustassa ei olisi ollenkaan ruuhkamaksuja. Vaikea sanoa, että mikä näistä vaihtoehdoista olisi se eniten joukkoliikenteeseen ohjaava haittavero.

Länsimetron valmistuttua Espoolaisilla ja Helsinkiläisillä olisi mahdollisuus ylittää yhteinen rajansa raiteilla. Vantaan ja Helsingin rajan yli menee myös rautatiekiskot. Bussit on toiseksi paras vaihtoehto liikennöidyillä väylillä.

RKP ei kannata ruuhkamaksukokeilua, mutta esittää kuitenkin radikaalin idean. RKP kannattaisi päästörajoja kaupunkiin tuleville autoille ruuhkamaksujen sijaan. Nämä ideat ovat kyllä yhdistettävissä. Nyt ainoastaan autopuolue Kokoomus vastustaa ruuhkamaksuja ja kannattaa keskustatunnelia. Keskustan kantaa on vaikea arvailla, mutta ainakin tunnelilla on puolueelle sopiva nimi.

Tästä on vielä pitkä matka autottomaan keskustaan, mutta se on kuitenkin suuri askel yksityisautoilun vähentämiseen. Keinoja siihen tarvitaan, kun porkkanat eivät riitä. Autoveron alennus on tähän mennessä ollut keinoista huonoin. Joukkoliikenteen tekeminen maksuttomaksi olisi yksi erittäin hyvä keino. Osa rahoituksesta voitaisiin saada ruuhkamaksuilla, mutta varmasti verotuksella voitaisiin tätä tavoitetta tukea.

Kunnallisvaalien alkaessa lähestyä kesällä, tulemme todennäköisesti näkemään monia iloisia avauksia aiheesta. Ehkäpä tästä saattaisi tulla jopa kunnallisvaalien yksi isoista teemoista. Toivoa sopii.

Nyt se tapahtui

Yhdysvalloissa on nyt nähty se, miksi taloutta tulee säädellä. Vai onko? Koko homma on lähtenyt muutamista isoista asioista kuten esimerkiksi lainaamisesta sellaisille henkilöille, joilla ei pitäisi olla varaa maksaa lainojaan takaisin. Yleensäkin henkilö, jolla on joko pienet tulot tai maksuhäiriöitä osoittaa jollain tavalla, että pankin ei kannata lainata heille. Jos pankit eivät voi lainata ihmisille rahaa korkoa vastaan, osa pankkitoiminnan ideasta vesittyy.

Okei, homma on toiminut pankkien kannalta hyvin, he ovat saaneet myytyä korkeakorkoisia subprime-nimisellä korolla lainoja, jotka on sidottu asuntojen hintoihin. Näiden superlainojen korko onkin ollut 12 prosenttia. Niin kauan kuin asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan ei mitään ongelmaa ole ollut nähtävissä, mutta heti kun asunnon hintaan on tullut pienikin lasku, niin se on meinannut helposti asunnon pakkohuutokauppaamista.

Okei, ei siinä vielä pankin näkökulmasta mitään, lainanottajahan on vasta kusessa. Mutta kun pankkikaan ei ole sitten saanut myytyä taloa lainatulla hinnalla. Okei, nyt on kusessa myös pankki. Ei tietenkään yhden talon takia vaan useiden.

Okei, nyt sitten ihmiset ovat varattomia eivätkä pysty enää vinguttelemaan visaansa, koska luottotiedot ovat menneet eikä käteisvarat riitä kuin ulosottoon. Okei, eipä hätää. Pankit ovat tarjonneet sitten luottotietonsa menettäneille luottoa ilman tarkistamatta näiden luottotietoja. Tämä on onnistunut, jos heillä on ollut käteisvaroja hieman osoittaakseen, että pystyvät maksamaan luotot takaisin.

Okei, mutta nyt kun on jo ennestään ylivelkaantunut, niin miten sitä voi kuvitella maksavansa uudet velkansa takaisin, kun ei vanhoistakaan selviä enää.

Ehkä Yhdysvalloissa voitaisiin kokeilla jälleen jotain New deal -tyyppistä ohjelmaa, jossa valtio osallistuu talouden sääntelyyn esimerkiksi kasvattamalla julkista sektoria, joka rahoitettaisiin nostamalla varakkaimpien veroja, ottamalla uusia ympäristö- ja varallisuusveroja käyttöönsä.

Muutama uusliberalismin kriitikko on tainnut varoitella jotain tämmöistä. Joku vihreitä arvoja sisäistänyt henkilö on ehkä puhunut jotain kulutusyhteiskuntaa vastaan. Jossain vasemmalla on ehdotettu jonkinlaisia talouden sääntelyyn liittyviä toimenpiteitä sekä tulonsiirtoja. Opitaankohan tästä mitään?

keskiviikkona, tammikuuta 23, 2008

High stakesia

Kaveri näytti tämmöisen videon. Pelissä Patrick Antonius ja Jamie Gold ottavat erää vastakkain. Goldin aloituskäsi on KK ja Antoniuksella AJ. Floppi on 3QJ. Turnissa tulee K, jolloin Antoniuksella on suora ja Goldilla kolmoset. Tilanne menee All-in. Pelaajat päättävät jakaa viimeisen kortin kolme kertaa. Antoniukselta tämä on viime hetken suostumus. Mitäköhän tämmöisissä tilanteissa käy? Hyvä intuitio joka tapauksessa.

tiistaina, tammikuuta 15, 2008

Voiko mainontaa demokratisoida?

Keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä kyseli eduskunnan kyselytunnilla taannoin, että voiskohan noilla mainoksille tehdä jotain. Vehkaperää on nimittäin ottanut pannuun tuo puolialastomien naisten viidakko keskellä kaupunkia. Tällä saattaisi olla yhteys jopa nuorten tekemiin itsemurhiin, kun minun pullamössösukupolvesta seuraava perunalastu- ja limpparisukupolvi masentuu siitä, kun ei olla oikean kokoisia tai muuten mainosten näköisiä.

Ministeri Mauri Pekkarisen mukaan julkinen valta ei voi puuttua mainonnan sisältöön kun meillä on tämä sananvapaus. Sananvapautta Vehkaperäkään ei Helsingin sanomien mukaan halua lähteä rajoittamaan. Mutta kenellä kaikilla on sananvapaus mainonnan alalla? Tuskinpa se kuitenkaan meikäläinen on noita mainoksia ostanut tai minun naapurinikaan sanoakseen, että tässä on nainen, jolla on tämmöiset alusvaatteet ja niitä pitää esitellä. Onko mainonnassa kyse pelkästä sananvapaudesta? Kyllähän mainoksia enemmän ostetaan, jotta saadaan edistettyä myyntiä kuin esimerkiksi edistääkseen mielipiteitä. Sitä paitsi mielipiteitten esittäminen ostamalla mainostilaa ei ole niin herkullinen mainostilan myyjän kannalta. Muistellaanpa kun tuossa Animalian mainokset vedettiin Jcdecauxin tauluista pois negatiivisen palautteen takia. Negatiivista palautetta JcDecaux on saanut myös siiderimainoksista ja vähäpukeisista naisista, mutta niitä ei olekaan vedetty pois. Eikö tämä ole suurempaa sananvapauden rajoittamista kuin alusvaatemainokset?

Tämmöisenä vasemmistolaisena taloudenohjailijana heräsi eräs ajatus, jota olisi mukava päästä kokeilemaan. Mitäs jos otettaisiin vaikka bussipysäkit ja muutamien teiden mainostaulut kunnalle takaisin? Mainostilaa myytäisiin edelleen, mutta kaupunkilaiset saisivat esimerkiksi äänestää, että mitkä mainokset olisivat sopivia julkiseen tilaan? Miltä tämmöinen kuulostaisi? Entä, jos osa mainostilasta arvottaisiin vain umpimähkään halukkaiden kesken ja voittaja saisi laittaa oman mielipiteensä symbolista maksua vastaan esille, tai mahdollisesti jopa ilman maksua?

Voisimmeko silloin nähdä joitain seuraavista mainoksista: "meitsillä on bileet osoitteessa x perjantaina kello kuudesta eteenpäin, omat juomat messiin", "älkää rikkoko laseja puistoihin!", "olispa Kekkonen vielä täällä" tai "tule kirppikselle ostamaan käytettyä tavaraa osoitteeseen x"?

maanantaina, tammikuuta 14, 2008

Valtausliikettä ei voida kukistaa

Elimäenkadun häädön jälkeen squattaajat järjestivät Reclaim the city -tapahtuman Sörnäisissä, jonka yhteydessä vallattiin uusi talo. Valtaajien lehdistötiedotteessa kuvattiin valtauksen motiiveja vaatimalla autonomista sosiaalikeskusta. "Autonominen sosiaalikeskus on omaehtoinen toimintatila ja kohtauspaikka, jonka käyttöä ei määrittele kapitalistinen voitontavoittelun logiikka vaan tilankäyttäjien omat tarpeet. Uudessa tilassa toimii muun muassa kahvila, siellä järjestetään erilaisia poliittisia keskustelutilaisuuksia ja työpajoja sekä elokuvailtoja." Saarenkatu 17 oli vallattu.

Helsingin sanomat raportoi jo seuraavana päivänä asiasta. Liike on jo sen verran hyvin vakiintunut ja osoittanut määrätietoisuutta, että valtakunnan mediakin seuraa tempauksia. Tiloja vallataan niin kauan kunnes valtaajat saavat oman sosiaalikeskuksensa.

Tänään maanantaina hieman ennen kello 12 talonvaltaajia kohtasi häätöuhka. "Helsingin kaupungin tilakeskuksen edustajat kävivät uudella valtauksella ja vaativat että valtaajat poistuvat talosta ennen iltapäivä neljää."

Kello 18 talonvaltaajat järjestivät mielenosoituksen häätöä vastaan. Mikäköhän talo on seuraava?

Seuraa tapahtumien tiedotusta.

lauantaina, tammikuuta 12, 2008

Pelastakaa ammattikorkeat

Oletko juuri täysikäinen, juuri lukiosta tai ammattikoulusta valmistunut? Tai oletko jo neljäkymmentä ja kohdannut lasikattosi? Kuunteletko rock'n'rollia? Onko kaikki muu paskaa? Onko reaktiosi taiteen pintapuoliseen tuntemiseen välinpitämätön? Onko sinusta kaikki modernit tanssijat epäonnistujia, jotka eivät ole päässeet balettitanssijoiksi? Oletko vasemmistolainen, mutta et koskaan äänestä vasemmistolaisia puolueita? Oletko suvaitsevainen, mutta et voi hyväksyä maahanmuuttoa? Onko kirjojen lukeminen ajan tuhlausta? Tiesitkö, että elämän voi "suorittaa" tietämättä välttämättä mitään?

Jos vastasit useampaan kysymykseen kyllä, niin ryhdy kulttuurituottajaksi. Suomalaiseen kulttuurituottajakoulutukseen valikoituu erilaisia ihmisiä kuin muille aloille. Heillä saattaa olla jo valmiiksi niin laaja elämänkokemus, että opiskelu menee kuin Kekkonen läpi vaaleista. Jos et tiedä, kuka Kekkonen oli, niin ei sillä ole niin väliä. Kulttuurituottajaksi voit opiskella pääkaupunkiseudulla mm. Stadiassa sekä Humakissa . Kouluihin haetaan valtakunnallisen yhteishaun kautta, joka alkaa 3.3.2008 ja kestää 20.3.2008. Varmista koulujen pääsyvaatimukset sekä mahdolliset ennakkotehtävät. Ennakkotehtävät ovat yksilöllisiä ja niillä saattaa olla eri palautuspäivä kuin yhteishaulla. Huomioi, tämä siis hakemuksessasi.

disclaimer: Kulttuurituottajan koulutus on tarpeellinen koulutusohjelma, mutta alalle saatetaan tuottaa liikaa tekijöitä, tai sitten koulupaikkojen viestinnässä on isoja ongelmia. Olisi varmastikin kaikkien etu, jos kulttuurituottajiksi valikoituisi sellaisia opiskelijoita, jotka tietävät, mitä opiskelevat.

torstaina, tammikuuta 03, 2008

Jouluterveiset

Lähetin jouluaattona tervehdyksen "Hyvää juhannusta", mikä ei nyt ole näin julkisesti kirjoitettuna enää edes kovin hauska vitsi.

Runsaasti sain myös tervehdyksiä takaisin.
"Sä oot joko edellä tai todella out?" -K.R.
"Kiitos samaten ;)" -J.S.
"Tattis toveri, kohta kokkoa sytyttämään." -J.L.
"Tai mitä näitä nyt on..." -L.L.
"Joo, kivaa kimallusta ..." -K.T.
"Mun uskonto kieltää juhlimasta juhannusta mutta kiitos kumminkin. Kai oot jo kokon pystyttäny olohuoneeseen vai palaako tänä iltana autoja?" -F.N.
"Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!" -N.B.
"Haista joulu! Vedä joulu päähän! Suksi jouluun! Ja hyvää joulua :)" -E.L.
"Samoin, hyvät jussit ja onnellista vappua!" -Y.R.
"Hyvää joulua sinullekin Jaakko! Ja hyvää juhannusta kans." -M.P.
"Tule juomaan olutta Bravadoon" -J.K.
"Haist." -A.
"Hei kiitoksia kiitoksia! Rauhallista ja täysivatsaista joulua sinnekin päin!" -O.L.
"Rock'n roll all x-mas long, my friend" -L.K.
"Jejee. Ja sinullekin. Piä haaskaa ens vuonna" -J.T.
"Klara vappen" -S.K.
"Munarikasta laskiaista" -K.K.
"Harrasta Herran syntymäjuhlan vuosipäivää." -O.L.
"Rauhaisaa joulua." -J.L.
"Hyvät vaput sinnekin!:)" -A.J.
"Hauskaa joulua ü ollaan just matkalla joutsaan syömään jouluruokaa!" -M.M.
"Johannes Kastajan nimipäivää." -R.E.
"Hyvää kansainvälistä kulutusjuhlaa sinullekin :)" -I.H.
"Monta kulkupeliä on pukilla, hän saattaa ajaa trukilla. Hän ehkä tulee potkurilla taikka helikopterilla. Pukki saapuu porolla tai hänellä on corolla. Pukki häipyy kulman taa ja kinokseen tuo sammahtaa. Oikein hyvää joulua pukilla tai ilman, missin lailla toivon rauhaa päälle maailman." -J.I.
"Hauskaa joulua ja rauhallista pääsiäistä" -I.P.
"Joo samoin. Onhan tääkin ihan kiva, vaik oikeesti kaikki miettiiki jo et jes, viikon päästä on Roskilde! Mut hyvää Jussia" -K.G.
"Hyvää pääsiäistä vaan! Syksyllä meni vaan puhelin ja numerot hukkaan niin että kukahan siellä tonttuilee?" -N.V.
"Onnellista talvipäivän seisauksen juhlaa! Huomenna Horus voittaa jälleen Setin ja päivä alkaa pidentyä:> ps. Krishnan synttärit tänään!" -M.J.
"Kiitos! Nähdään huomenna vappumarssilla." -P.I.
"Hyvää hanukkaa" -J.V.
"Kuuset kokkoon" -T.I.
"Kiitos samoin! Ja kaikkia muita kirkollisia juhlapyhiä myös!" -L.H.
"Jaa, kiitos, samoin. Itsellä alkoi vähän ikävästi kun aasi puri sormesta." -A.M.
"Be shotor goftand mojde bede bachedar shodi, gott che fargi darad waghti ke bar man hamishe hamin ast. " -E.M.
"Jep. Muista käyttää pelastusliiviä!" -L.T.
"Samoin, kuka lienetkin." -O.H.
"Hyvät jussit sinulle myös!" -A.K.
"Samaa sinne" -N.S.
"Kiitos samoin! Ja onnellista vappua 2008!" -S.P.
"Kiitos ja samoin sinne! Ja tuota kuka oot?" -S.S.
"Kiitos. Samoin hilpeää pääsiäistä." -V.R.
"Samoin! ;)" -R.V.
"Jussit!" -W.A.
"Klara Vappen!" -P.P.
"Hyvät hanukat" -I.T.
"Kiitos samoin ;)" -S.H.
"Jospa sittenkin joulua eli hyvää sitä." -P.H.
"Hyvää joulua!" -L.R.
"Hyvää juhannusta. Ei saa hukkua tai tehdä multasia." -P.R.
"Samoin sinne, klara vappen! Haleja teille lähettää pulina!" -P.J.
"Jep. Hyvät vaput. T. Vasen ykskaks" -J.L.
"Kiitos kuka oletkin." -L.
"Hyvää!" -L.V.
"ja hanukkaa takas." -E.T.
"ja onnellista uutta vuotta" -J.H.
"Hjyvää vhappua. Hic. " J.L.
"Klara vappen vaan juu!" -J.B.
"Täällä ollaan viel Vappufiilixis elikä hyvää Vappua!" -J.K.
"Hyvää vapua! Vitsi hyvää joulua tai hyvää päivä mulle ihan sama" -E.
"Onnellista minna canthin päivää" -I.W.
"...ja raivoraitista vappua!" -A.V.
"Ja runebergin päivää! Jaffalle myös!" -H.R.
"Samoin. Älä juo liikaa simaa, " -E.K.
"Hyvää pääsiäistä" -A.A.
"Klara Vappen!" -A.T.
"Hyvää pääsiäistä!" -T.K.
"Hauskaa Joulua - God Jul!! ;)" -R.V.
"Rauhallisen punaista joulua ja pamahtelevaa sekä menestyksekästä uutta vuotta!" -P.A.
"Läskiintmyistä ja yltäkylläisyyttä eli voimaa ens vuodelle. Ihan hyvä juhla tää joulu." -K.L.

Uutena vuotena tuli myös.
"Häkellyttävää, hämmentävää ja hävyttömän hienoa kaksituhattakahdeksaa" -M.P.
"Hip Hip Hei! Hyvää tulevaa vuotta! Toivottavasti pääsette ennen tasaa töistä ;-) Mul on jo lähteny ihan räpylästä :-D" -M.P.