tag:blogger.com,1999:blog-23657702.post5284210098675170048..comments2024-02-22T01:13:19.111+02:00Comments on Jagen renessanssi - Kaikki mitä sinun tulee tietää: PAM meinaa tehdä historiaaUnknownnoreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-23657702.post-61308210954107440822007-10-04T11:12:00.000+03:002007-10-04T11:12:00.000+03:00Kahvin olen valmis maksamaan, samoin maidon. Olutt...Kahvin olen valmis maksamaan, samoin maidon. Olutta en tarvitse, sen enempää kaupasta kuin baaristakaan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23657702.post-57267412114970726652007-10-03T22:31:00.000+03:002007-10-03T22:31:00.000+03:00Hmm.. mutta tuo suhde vaihtelee aika paljon carte ...Hmm.. mutta tuo suhde vaihtelee aika paljon carte / kahvila / ravintola / pikaruokaravintola -sektoreiden välillä ja tehot ovat ainakin oman kokemukseni mukaan varsin kirjavia (kaikkea 40-120 välissä paikasta riippuen ja sitten on tietenkin esim. vuokrien suhde tuohon eli kuinka suuri menoerä palkkasumma on).<BR/><BR/>Lähinnä se kuinka moni ansaitsee minimiä ratkaisee, koska ne jotka ovat sopimuspalkoilla ovat oman korotusneuvotteluiden edessä jt. <BR/><BR/>MaRalla myös vaikuttaa tuohon vuokratyöntekijöiden ja tarvittaessa työhön kutsuttavien määrä ja siihen liittyvät tehojen kovennukset. (so. kun minimipalkat kasvavat, tuuppaa tehovaikutukset ulosmittaaman sen kokonaispalkkasummasta)<BR/><BR/>Ennenkaikkea MaRan kohdalla oman näkemykseni mukaan oleellista ei ole niinkään palkkaus vaan mitä muutoksia saadaan vuorominimeihin ja taukojen kirjaus (kyllä ne kahvitauot pitäisi saada sinne, koska niiden puutteesta kärsivät erityisesti ne jotka eivät ole vakituista työvoimaa! Toki on paikkoja, jossa tuolla on verraten vähän merkitystä)tuomojhttps://www.blogger.com/profile/13393417721751267687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23657702.post-57133346943218125672007-10-03T22:03:00.000+03:002007-10-03T22:03:00.000+03:00Mä laskeskelin ton 1-3 prosenttia yleisesti ravint...Mä laskeskelin ton 1-3 prosenttia yleisesti ravintolan palkkamenoista. Ravintoloiden palkkausmenothan ovat kuitenkin pysyviä, joten se on täysin suhteessa paikan myyntiin. Kyseessä on kuitenkin vain arvio.Itse-oppinut dosenttihttps://www.blogger.com/profile/03086385757056864498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23657702.post-58821684360565101532007-10-03T21:29:00.000+03:002007-10-03T21:29:00.000+03:00Hmm.. mistä sä olet tuon 1-3 prosenttia laskenut? ...Hmm.. mistä sä olet tuon 1-3 prosenttia laskenut? <BR/><BR/>Mikäli palvelualojen palkat nousevat kautta linjan esimerkiksi kaupan sektorilta vaikutukset täytyy olla suuremmat, koska se heijastuu läpi koko ketjun (keskusvarastot ja itse vähittäiskauppa), siinä on se korkoa koron päälle, jonkä päälle alv.<BR/><BR/>Itsessään ruuan ja vähittäiskaupan inflaatio vaikuttaa vähän huolestuttavalta, koska siihen sitoutuu myös energianhinnan nousu (kuljetus, kauppojen ja varastojen energiakulutus) ja heijastumat SEL:n ja AKT:n läpivetämistä korotuksista (joita voidaan hillitä tietyillä keinoilla..).<BR/><BR/>Siinä mielessä ruuan alv:n alennus 12:een alkaa olla vähän liiankin pieni toimeenpite, jotta saadaan hillittyä hinnan nousuja..<BR/><BR/>MaRan kohdalla tuo muuten ei juurikaan heijastu itse hotelli- ja ravintolapalveluiden hintoihin, koska ei siellä tuottavuutta ole muutenkaan kehitetty vielä lähellekään optimia ja aika moni työskentelee sopimus- ei listapalkalla. Lähinnä ruokapalveluiden (esim. henkilöstöravintolat) kohdalla se hippusen vaikuttaa.tuomojhttps://www.blogger.com/profile/13393417721751267687noreply@blogger.com