Sitten on olemassa Irlanti. Pari kuukautta sitten eräs neiti nimeltä Savita Halappanavar oli neljännellä kuukaudella raskaana ja hänelle tuli aivan mielettömät selkäkivut. Miehensä kanssa he menivät sairaalaan seuraavana päivänä katsoakseen, mikä on vialla. Pikaisten kokeiden jälkeen heidät päästettiin lähtemään, mutta he palasivat lähes saman tien takaisin vaatien paikalle lääkäriä. Lääkäri sitten totesi, että sairaalaan jää tyttö. Kohdunkaula oli sillä tavalla turvonnut, että elävää persoonallisuutta ei naisesta ulos saataisi.
Arvatkaapa miten Galwayn sairaalan lääkärit ratkaisivat tilanteen?
Naiselle olisi pitänyt tehdä leikkaus, jotta hän ei olisi kuollut, mutta koska sikiön sydän löi vielä, niin Savita Halappanavar pyöri kolme päivää sairaalassa täristen ja oksennellen saamatta minkäänlaista auttavaa hoitoa, koska sikiö saattaisi kuolla. Kolme päivää terveydenalan ammattilaiset pyörittelevät niskojaan, stetoskooppejaan ja vatsan lukemiseen tarvittavia moderneja laitteita toistellen mantraa: "tämä on katolinen maa".
Ainoastaan kerran Irlannin historiassa on tehty laillinen abortti. Kaksikymmentä vuotta sitten, vuonna 1992, neljätoistavuotias raiskauksen uhri lähti Irlannista tekemään aborttia Englantiin. Hän oli perheineen yhteydessä Gardaan, paikalliseen poliisin, kertoen, mitä olivat tekemässä. Pian koko oikeuslaitos oli hälytetty selvittämään tätä kauheaa suunnitelmaa, joka meni korkeimpaan oikeuteen asti. Korkein oikeus sitten yllätti kaikki. Abortti tulee sallia. Perusteina oli, että tyttö saattaisi tehdä itsemurhan, ja vaikka syntyvällä lapsella on oikeus elää, niin lapsen oikeudet ovat alisteisia kantavan äidin oikeuksille. Tätä kutsutaan maassa Tapaus X:ksi (The Case X).
Nyt asia on etenemässä Eduskunnan käsittelyyn ja Irlannin pääministeri Enda Kenny on luvannut, että uusi laki tullaan kirjoittamaan tapaus X:n pohjalta. Luonnos on luvattu uudeksi vuodeksi ja käsittely ennen pääsiäistä. Sinn Feinn ja Työväenpuolue suhtautuu lakiin lähtökohtaisesti myönteisesti, jotkut jopa käyttävät sellaista poliittisesti harvinaista termiä kuin "vihdoinkin". Oikeistokonservatiivinen, tai siis keskustaoikeistolainen, puolue, jonka edustaja myös Enda Kenny on, on jakautunut kysymyksessä.
Lääkärien kyvyttömyys toimia ihmishenkien pelastamiseksi on tehnyt olon tukalaksi uskonnolliselle Iona Instituutille, joka on paikallinen think-tank, jonka tärkeimmät tehtävät on vaalia yhteiskuntaa ja uskontoa, lähinnä vastustamalla homojen oikeuksia, aborttia sekä kannattamalla uskonnollista kasvattamista kaikkialla missä se on mahdollista. Nyt argumentteina on niinkin tukala ajatus, että jos itsetuhoisuus sallitaan abortin syyksi, niin ihmiset voisivat käytännössä hankkia abortin vain sanomalla, että se on oma henki ja lapsen henki tai lapsen henki.
Seuraavan kolmen kuukauden debatista tulee varmaan Irlannin jännittävin.
Sivukommenttina kerrottakoot, että avioeroa on nykyään huomattavasti helpompi saada. Irlannin ensimmäinen avioero myönnettiin vuonna 1997. Silloin pitää todistettavasti asua erillään yli kymmenen vuotta ja tämä on kyettävä todistamaan oikeudessa. Nykyään riittää viisi vuotta.