tiistaina, heinäkuuta 08, 2008

Kaupungin natsit vainoamassa romanialaisia

Helsingin liikuntavirasto teki tänään poliisille pyynnön, jotta Rajasaaren squatilla (sosiaalikeskus Rajatila) majailevat romanit häädettäisiin talosta. Ilta-sanomien mukaan liikuntaviraston vs.liikuntajohtaja Petteri Huurre perusteli asiaa vetoamalla romanien turvallisuuteen. "Pelastuslaitoksen kanta on, että kiinteistön käyttö majoitustilana on kielletty. He esittivät romanialaisasukkaiden poissiirtämistä. Tämä on henkilöturvallisuuskysymys", Huurre perusteli Ilta-Sanomille.

Tämä saattaa olla sairainta, mitä olen vähän aikaan kuullut. Englannissa aikoinaan jouduttiin pahoihin ongelmiin, kun määriteltiin, että ihmiset saavat ainoastaan asua asunnoissa, joissa on fasiliteettitilat ja juokseva vesi. Useista taloista tämän puuttuessa, ihmisiä häädettiin heidän kodeistaan. Ehkä Rajasaaren squatia ei voida pitää romanialaisten varsinaisena asuntona siinä mielessä kuin Kela sen määrittelee, mutta aivan varmasti tila on lähin, mitä sellaiseksi voidaan nimittää.

Poliittinen Vapaa liikkuvuus -verkosto on nostanut asian esille samoista naurettavista lähtökohdista. Verkoston kotisivuilla kysytäänkin, onko kaupungin mielestä oikeasti turvallisempaa nukkua kaduilla ja siltojen alla kuin tiloissa, joissa romanialaiset ovat viettäneet jo kaksi viikkoa. Nykyisissä tiloissa heillä on wc sekä peseytymismahdollisuudet.

Pekka Sauri (vihr.) vahvisti verkostolle, että romanialaiset eivät saa majailla squatilla paloturvallisuussyistä. Kaupungin asunnottomuuden poistaminen alkaa näyttäytyä jo vähemmänkin kriittisen, hiljaisen tarkkailijankin näkökulmasta jo surulliselta. Poliittinen tahto ainakin puuttuu.

Aikaisemmin eräät kaupungin poliitikot ja virkamiehet ovat pohdiskelleet Eu-kansalaisten häätämistä Suomesta erilaisin keinoin sekä on kehottanut Helsingissä olevia pysyttelemään erossa tiettyjen ihmisten taloudellisesta tai muunlaisesta tukemisesta. Ajatukset ovat verrannollisia niihin vanhojen huonojen aikojen despoottien filosofiaan poistaa köyhyys lähettämällä köyhät pois.

Aiheesta muualla:
Tapio Laakso: Paloturvallisuus ja politiikka - Venäjällä ja Suomessa
Hukkajukka: Byrokratian diktatuuri
Helsingin Sanomat: Kaupunki pyysi poliisia häätämään romanit Rajasaaren varastosta
Vartti: Rajasaaren majapaikka ei aiheuta terveyshaittoja kerjäläisille

2 kommenttia:

Panu kirjoitti...

Kaupungin natsit

Merkintä on ihan asiaa, mutta toivoisin, että voin rekisteröidä paheksuntani tuota retoriikkaa kohtaan. Jos vasemmiston retoriikassa niputetaan tavalliset kunnon puolueet (joihin kyllä lukisin kokoomuksenkin) samaan selvien rasististen roistojen kanssa, se vain hyödyttää oikeiden natsien (tiedät hyvin, keitä tarkoitan) yrityksiä soluttautua politiikan valtavirtaan.

Onko sinulla muuten käytännön ratkaisuehdotuksia? Kuitenkin ne paloturvallisuus- ym. määräykset on säädetty sinänsä asiallisista syistä, ja niiden noudattamatta jättäminen merkitsee yleistä normien löystymistä, jonka loppupäässä odottaa tilanne, jossa grynderit väsäävät pahvista paloturvattomia mörskiä ja jengi joutuu niissä paremman puutteessa asumaan. Moraalinen närkästys köyhien ja syrjäytyneiden kohtelusta on ihan hyvä juttu sinänsä, mutta olisiko konkreettisia ehdotuksia, miten köyhiä ja syrjäytyneitä voitaisiin auttaa nousemaan ylös köyhyydestä ja syrjäymyksestä? Näihin "poissa näkyvistä, poissa mielestä" -linjan ratkaisuihin päädytään periaatteessa siksi, että a) laki on mikä on, ja yleiset yhteiskunnalliset intressit eivät oikein salli lain rikkomista taiten, ja b) kellään muullakaan ei ole konkreettisia ehdotuksia asian ratkaisemiseksi. Kyse ei siis ole mistään viranomaisten tahallisesta ilkeydestä tai fasistisuudesta.

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Tässä tilanteessa tarjoaisin ihan vain oikeutta olla tiloissa, kunnes jotain muuta löytyy tilalle.

En ollut kyllä ajatellutkaan tätä grynderiskenaariota. Se olisi tietenkin ikävää, että kun pitää valita kahdesta pahasta vaihtoehdosta vähemmän paha, jolloin tapahtuu vielä pahempaa pitkällä aikavälillä.

Nazikortin vinguttaminen on taas mielekäs tapa saada raflaava otsikko. Tietenkin kaikkien niputtaminen yhteen aiheuttaa jo sellaisia ongelmia, että niputtamisen jälkeen on vaikea huomata, että mistä oikein puhutaan. Toisin sanoen kun minä yleistän riittävästi, niin kukaan ei enää ymmärrä, mitä yritän kertoa. Tässä tapauksessa uskon kuitenkin, että lukija tavoittaa jutun kärjen, joka on tässä tapauksessa asunnottomien kerjäläisten häätäminen tiloista, joilla ei ole mitään käyttöä kenellekään.

Yritän jatkossa ehkä yleistää vähän vähemmän.