sunnuntaina, tammikuuta 29, 2012

Acta tulee, ota koppi

Suomi on allekirjoittanut väärennösten vastaisen kauppasopimuksen ACTAn. Parisen vuotta sitten Vihreiden Heidi Hautala totesi sopimuksen olevan jo tuolloin enemmänkin tekijänoikeuslaki, jolla yritetään ajaa Yhdysvaltalaista mallia Suomeen. Tuolloin myös toinen Vihreä, kansanedustaja tosin, Jyrki J. Kasvi hämmästeli sopimuksen salaista vääntöä. Suomalainen sananvapausjärjestö Effi reagoi asiaan torstaina.

Actan sopimusluonnos vajaan kahden vuoden takaa sisältää oletuksen, että vahinko, joka on korvatta on se määrä, jonka oikeuksien tai lisenssien haltija olisi saanut jos olisi itse myynyt tuotetta, mitä on Suomessa ja monessa muussa maassa sovellettu jo ennestään. Persaukiset ja keskiluokkaiset ihmiset ovat saaneet Suomessa neljästä viiteen numeroisia tuomioita ilman, että tekijänoikeuden rikkojat olisivat saaneet itse penniäkään. Finreactorin tapaus korkeimmassa oikeudessa teki tästä käytännön Suomessa. Korvaukset ovat sitä luokkaa, että minun on mahdotonta kuvitella monenkaan ihmisen selviytyvän moisesta voittamatta lotossa. Tuomiot ovat silloin kaukana kohtuudesta. Linkattu sopimusluonnos on muuten ainoa dokumentti, jonka olen aiheesta löytänyt. Siksi se sisältää erilaisia kohtia, joista on ilmiselvästi ollut erimielisyyksiä.

Actassa on huono puoli se, että Suomessa luodusta käytännöstä tulee laajempi ja tuomio voidaan antaa ensilevittäjälle tai ylläpitäjälle sillä perusteella, että montako kopiota maailmalla on liikenteessä tietystä tiedosta, mikä tiedoston hinta olisi kaupassa ja kerrotaan hinta kopioiden määrällä. Kuvittelepa siis ostavasi kaupasta tietokonepelin, jonka tiedostoissa on yksilöllinen "vesileima", bitteihin piilotettu yksilöitävä tunniste. Päätät tietämättömyyttä tai täysin tarkoitusella tehdä siitä kopion ja antaa sen jollekulle (serkulle, koulu- tai työkaverille tai täysin tuntemattomalle vastaantulijalle). Jos kopioita otettaisiin miljoona ja ostamasi peli olisi hinnaltaan 69,90 euroa. Gulps.

Julkista keskustelua ei ole ACTAsta käyty Suomessa mitenkään mittavasti. Postauksen alkuun linkittämäni Vihreiden puheenvuorot edustavat keskustelun kärkeä. Tämän lisäksi piraattipuolue ja tietotekniikkaharrastuksiin liittyvät uutissivustot ovat pitäneet asiaa esillä, mutta kuinka moni on oikeasti asiasta kuullut mitään vieläkään. Vaikka ACTA onkin neuvoteltu kauppasopimuksena, on siinä poikkeuksellisena piirteenä myöskin toimenpiteitä, jotka käsittelevät valvontaa, pakkokeinoja ja rangaistuksia.

Monet Actassa esitetyt sopimuksen osat ovat jo käytössä Suomessa kuten Finreactorin keissi osoittaa. Tämän lisäksi Suomessa on sensuroitu (estetty pääsy) oikeuden päätöksellä tietyille sivuille. Tosin siinäkin on tapahtunut lapsuksia jolloin eston kohteeksi joutui sivusto, joka johti käyttäjänsä edellämainitun Effin sivuille. Kopiosuojausten poisto on myös mainittu Actassa, mikä on kielletty myös Suomessa, vaikkakaan tuomiota ei eräässä keississä annettu teon vähäisen merkittävyyden takia (Mikko Rauhalan kommentti aiheeseen).

Ongelmallista Actassa kuten monessa muussakin tekijänoikeuksien valvomisen parantamiseen perustuvassa ideassa on se, että toteutus tehdään jonkun muun oikeuden kustannuksella ja rangaistukset kohdistuvat mielivaltaisesti. Voisin väittää, että tekijänoikeusrikkomuksia tapahtuu niin paljon, että niihin puuttuminen ei ole mielekästä, mutta kun niihin halutaan puuttua, on kohde yksi miljoonista, joita voitaisiin syyttää samasta rikoksesta. Lakien pelotevaikutus tämmöisissä tapauksissa perustuu siis mielivaltaisuuteen sen sijaan, että se kohdistuisi kaikkiin, jotka lakia rikkovat tai sellaista suunnittelevat.

Näitä kömmähdyksiä sattuu ja niistä pitäisi pystyä oppimaan. Siksi Actan sisällöstä tulisi käydä julkista keskustelua. Suuntana tulisi olla sellainen, että ihmisten toimeentulo voitaisiin varmistaa, nettiä ei pyritä mielivaltaisesti sensuroimaan eikä satunnaisia henkilöitä tuomittaisi kohtuuttomilla rangaistuksilla.

perjantaina, tammikuuta 27, 2012

Jagen Guggenheim-selvitys

Olen tänään selvittänyt omasta toimeksiannostani Guggenheimiin liittyviä asioita. Lukiessani Paavo Arhinmäen tilaamaa selvitystä ehdin päästä kohtaan 3.2. kun olin lukenut Bilbaon nimen ainakin kaksi kertaa, ehkä jopa kolme kertaa. Sitten kävin Facebookissa toteamassa, että kaverilla olisi neljä kiloa kalapuikkoja noudettavissa ja niiden parasta ennen päiväys on huomenna.

Palattuani Arhinmäen pyynnöstä tehtyyn selvitykseen jouduin lukemaan kohdat 3.1. ja 3.2. uudestaan, koska unohdin osan asioista. Yksi niistä asioista oli, että Helsingin taidemuseo liitettäisiin kokonaisuudessaan osaksi Guggenheim-säätiön johtamaa museota, jolloin näyttelytoiminnan päätökset siirtyisivät kokonaisuudessaan Guggenheim-säätiölle valtuustolta. Sitten meninkin lukemaan Sakari Lehtomäen WWW-päiväkirjaa, jossa kerrottiin, että Pekka Haavistosta otettuja kuvia käsittelemällä saa näkyviin demoneita ja erityisesti Baphometin kuvia. Tosin muistan lukeneeni Umberto Econ Foucaultin heiluri -kirjasta, että Baphometista on vaikea saada kuvaa, koska temppeliherrat eivät olleet kovin tarkkoja kuvauksiensa kanssa. Tiedetään vain, että Baphometia kuvaava patsas oli osa temppeliherrojen rituaaleja.

Sitten selvityksestä käy ilmi, että Guggenheim ei edusta mitään poikkeuksellisen uutta suomalaiselle museokentälle. Mitä nyt siirretään Guggenheimin päätettäväksi mitä Helsingin taidemuseossa tehdään ja mahdollinen arkkitehtikilpailukin sisältyy jollakin tavalla Guggenheimin konsultoinnin piiriin. Tässä välissä pelasin sivusilmällä kahta Rayn tutustumisturnausta, joista toisesta putosin pois aluksi vastustajan paskan pelin takia ja sitten oman.

Tässä vaiheessa kaksi viikkoa sitten kehittämäni vastustava mielipide oli jo sen verran vahvistunut, että ajattelin katsoa pitkästä aikaa Team America -elokuvan ja syödä samalla hieman sipsejä.


Tämä selvitys on vapaasti ostettavissa sadasosan hinnalla Guggenheim säätiön tekemästä selvityksestä eli 20 000 eurolla. Selvitys kannattaa ostaa nyt, koska mahdollisesti jokin toinen pohjoismainen kaupunki saattaa ostaa sen, jos se ei Helsingille kelpaa. En voi tässä mainita mitään nimiä, mutta ottajia minun mukaani riittää.

torstaina, tammikuuta 05, 2012

Etsin itselleni kunnollista elättäjää

Tänään tulee kuluneeksi semmoset 300 päivää enemmän tai vähemmän kun täytin kolmekymmentä vuotta olettaen, että syntymätodistukseni ja sotuni pitävät paikkaansa. Katson sen olevan juuri sen hetken kun Jeesus about palttiarallaa aloitti ihmetekonsa omassa iässään.

Minä, Jaakko Vasankari, haen tällä ilmoituksella itselleni elättäjää. Elättäjän tulee suorittaa koko loppuelämäni ajan kaikki minun haluamat ja mahdollisesti haluamat asiat, joihin kuuluu vähintään kaupassa käynti ja valojen sammuttaminen nukahdettuani.

Elättäjän on täytettävä seuraavat ehdot:

1 § Henkilö on kiistattomasti humanoidi, joka ymmärtää mitä puhun. Kehossa ei saa olla välkkyviä valoja kuten siinä E.T. -elokuvassa eikä hän saa häippästä yhtäkkiä kotiinsa. Kaikenlaiset keinotekoisesti lisätyt vilkkuvat valot kehossa on ihan ok.

2 § Henkilöllä ei saa olla minkäänlaisia elättämisen estäviä henkisiä vaivoja.

3 § Henkilöllä on vähintään Komsomolin jäsenkirja tai ainakin henkilöllisyystodistus, jonka on vähintään myöntänyt Nasa.

4 § Henkilö on varakas ja hänen lomppakkoindeksinsä on vähintään Björn Wahlroosin indeksiä käyttäen vaaleanpunainen. Rikkinäinen vetoketju, repsuttavat reunat tai muut lompakon designin ulkopuoliset muutokset katsotaan suljettavan Wahlroosin indeksin ulkopuolelle.

5 § Henkilön äidinkieli on kieli, jota hän käyttää ainoastaan, no en mene tarkemmin asiaan. Eikä saa käyttää internettiä ikinä.

6 § Henkilön tulee olla lapsuudestaan asti hengissä eikä ns. tapaeläjä. Henkilö on saanut olla hetken kuolleena kunhan se on tapahtunut lääketieteellisesti todistetusti eikä vain semmonen hassu uni yöllä, jossa on kuvitellut olleensa kuollut. Jos on nähnyt unta minusta kuolleena, sulkee minut pois. Aamupalaksi henkilön tulee syödä joko näkkileipää tai kahvia.

7 § Henkilön tulee olla asunut kymmenen metrin (10 m) päässä minun kaikista olemistani paikoista aina. Sama koskee elättäjän koko frendiporukkaa.

8 § Henkilö ei ole saanut olla yli kymmenen metrin päässä kauempana minusta kuin korkeintaan 1,5 tuntia, joka on suunnilleen se aika, jonka otan päikkärit (päiväunet).

9 § Henkilö ei ole koskaan harjoittanut seuraavia sallittuja tekoja: Lauri Tähkä, paitsi humalassa tai muuten rentoutuneessa tilassa, kuten orgasmin jälkeen.

10 § Henkilö ei saa olla tarpeettoman kiinnostunut seuraavista asioista: jalkapallon historian tarkat tilastot, minkään muunkaan lajin tarkat tilastot (sisältää Euroviisut), Star Trekin kapteenien huoneiden numeroista, tai muutenkaan numerologiasta, itsensä tai minun googlettamisesta, Nokian mallien eroista, wikipedian päivitysversion numeroinnista (ellei se ole käytettynä lähteenä akateemisesti tai journalistisesti painetussa paperissa tai muussa painotuotteessa, jossa korostetaan lainausta). Nettitrollaus harrajastafoorumeilla katsotaan liialliseksi kiinnostukseksi triviaaleja asioita kohtaan.

11 § Henkilö on ainoastaan harrastanut hörppäämistä ja vastustaa karppaamista sillä perusteella, että siitä kirjoitetaan aivan saatananliianpaljonainajokalehdessäpäivittäinjaporukkapuhuusiitäkokoajan.

12 § Henkilö ei ole koskaan myöntänyt kuulusteluissa mitään rikosta tai jos onkin, niin ei ole vasikoinut ketään ja on unohtanut asioita sopivasti juuri oikeissa kohdissa. Tämä annetaan anteeksi, jos on uhkailtu aivan kohtuuttomilla rangaistuksilla ja kuulustelijat on myöhemmin tuomittu Pohjois-Korealaisessa tuomioistuimessa.

Kaikkiin hakemuksiin on liitettävä pankkitiliote. Tiliote ei saa olla automaatista otettu vaan sellainen, että se on tunnistettavissa hakijan omaksi tiliotteeksi. Kopio kuulustelupöytäkirjoista ja kaikista mielipidekirjoituksista lehdissä ja nettifoorumeilla on oltava ehdottomasti mukana ilman kuvaa.

Niiden henkilöiden ylle, jotka lähettävät jotain asiattomia viestejä kuten CAPS LOCKit päällä kirjoitettuja sanoja, joiden perässä on 2,3 tai 4-x huutomerkkiä, tullaan pitämään äänestysoikeuttaan vammaisesti käyttäytyvinä.

Hakemusten vastaanottaminen on jo aloitettu ja tullaan lopettamaan sitten kun joku Lipponen on valittu presidentiksi (tai pahemmassa tapauksessa Timo Soini). Hakemukset voi toimittaa sähköpostina kotiosoitteeseeni.

Kaikkien ehdokkaiden tulee olla läsnä. Tarkempia ohjeita elättämiseen annetaan jossain toisaalla.