Sivuhuomio #1: esimerkki
Sivuhuomiona mainittakoot, että tuomittu oli myös ladannut A Walk Among the Tombstones -elokuvan, mikä ei ole kriitikoiden erityisesti ylistämä mutta ei myöskään lyttäämä elokuva. Luonteeltaan elokuva on semmoinen, mitä tavallinen tiletantti kutsuisi lyhyesti "taide-elokuvaksi", mutta diletantti löytäisi mustavalkoisuuden sijasta useita harmaan sävyjä eivätkä ne kaikki sävyt olisi sadomasokistista erotiikkaa.Markkinatuomioistuin
Uutisen näytön perusteella kääntyisin itsekin tuomion puolelle, Erityisesti haluaisin kiittää markkinatuomioistuinta hyvästä pohjaduunista; MAO;419/16 on juuri sellaista kielenkäyttöä, että maallikokin pystyy ymmärtämään. En käy Matlockmaisesti punnitsemaan todistusaineiston kestävyyttä enkä erityisesti erittelemään sitä. Sanottakoot vain, että perusteet ovat uskottavasti tehty ja osoittavat tietotekniikan ymmärtämistä; Oikeuden kyvykkyys ymmärtää wifi-teknologiaa sekä siihen mahdollisesti liittyviä ongelmakohtia on mielestäni punnittu oikealla tavalla. Ehdotonta syyllisyyttä siitä ei voi rakentaa, mikä on tietenkin valitettavaa tuomitun oikeusturvan kannalta.
Tämänkaltaiset tuomiot ovat kuitenkin syy miksi piraattiliike on olemassa, samoin kuin sen tärkein manifestaatio Piraattipuolue. Tuomio olisi nimittäin ollut, jos oikeudenhaltijoita olisi kuunneltu, 750 per jaettu tv-sarjan osa ja 1000 euroa per elokuva. Maksukyvystä riippuen tuomio on joko hyvin rankka tai hyvin kevyt. Tuomio oli lievennetty tästä.
Ongelmalliseksi tämän tekee se, että olisiko tuomio ollut samanlainen samoilla perusteilla, jos esimerkiksi tuomittu olisi ladannut Stargate-sarjaa, joka sisältää kymmenen tuotantokautta ja noin 22-23 osaa per tuotantokausi. 22 jakson tuotantokausilla korvaus olisi 165 000 euroa, mikä on täysin kohtuuton tuomio varsinkin immateriaalisista oikeuksista ja niiden loukkauksista. Tämmöistä käytäntöä ei voi mitenkään pitää kohtuullisena vaikka oikeus onkin niin päättänyt.
Sivuhuomio #2: Youtube
Youtubessa on tarjolla useita esimerkkejä tekijänoikeusloukkauksista. Google on kuitenkin hyvin esimerkillinen yhtiökansalainen tällä saralla, että se sekä pyrkii turvaamaan oikeuksia sekä rakentamaan kompromisseja. Youtubessa on mahdollista Adsense-ohjelman kautta luoda suoria vauraudenjakomekanismeja, jotka tukevat sekä kaikenlaisten coverbiisien tekijöitä että niitä sikaisoja firmoja. Sitten siellä on mm. tämä elokuva:
Torrent-ympäristöt ovat vain erilaisia markkinapaikkoja
Torrent-teknologia itsessään on parasta internettiä, mutta kuten isojen ostoskeskusten ympärille kerääntyy taskuvarkaita, niin samalla tavalla kerääntyy internetin malttamattomat BitTorrent-tyyppisten palvelujen käyttäjiksi. Oikeuden tuomiossa on pidetty suurta käyttäjämäärää korottavana perusteena. Käyttäjämäärät havaintohetkinä ovat olleet noin 40 000 käyttäjän koossa ja kokonaisyleisön on oletettu olevan, oikeuden saaman näytön perusteella, reilusti yli 150 000 käyttäjää (167 387- 178 452). Tässä kohdin ongelmallista on, että yksi käyttäjä - tuomittu siis - kantaa tuomion kokonaismääräisesti. Voi olla ymmärrettävää, että yleisö ei ole itsessään kokonaan suomalaista, tai että muut torrent-tekniikan käyttäjät, jotka ovat osallistuneet rikokseen, ovat jääneet selvittämättä, mutta tämä ei todellakaan pitäisi olla peruste korottaa tuomiota.
Tuomion perustelut ovat siis edelleen hyvin perusteltuja, mutta tässä kohdassa on se vaikea kohta, mikä tekee tämän tyyppisistä tuomioista epätoivottavia. Torrent-tekniikkaan kuuluu hajautettavuus. Yleisön tai käyttäjien perusteella ei ole mitenkään arvioitavissa ketkä katsovat elokuvan tai tv-sarjan osan, myöskään ei ole mahdollista selvittää, että ketkä jakavat eteenpäin, ja kaikkein tärkeimpänä yksittäistä tekijää - vaikkakin tuomittu - ei voi tuomita yhteisvastuullisuuden sijasta kantamaan koko rangaistusta yksinään. Olisi hienoa vedota Euroopan ihmisoikeussopimukseen, mutta se vaatisi jo hyvin laajennettua tulkintaa reilusta oikeudenkäynnistä.
Sivuhuomio #3 - Google: Black Sails Torrent
Miksi ollaan oikeudessa - oikeudenhaltijan näkökulma
Elokuvan A Walk Among Tombstones jakaja sekä tv-sarjan Black Sails -sarjan yksinoikeuksien omistajille on oma taloudellinen riskinsä mukana. Oikeus perustelee kustannuksia sillä, että yritykset, jotka ostavat oikeuksia saattavat osallistua myös tuotantokustannuksiin, ja teosten maksutta saataville laittaminen on omiaan alentamaan "teoksiin kohdistuvaa kaupallista kysyntää".
Tämä on ihan validi pointti vaikkakin odotuksia ei voi laskea käyttäjien mukaan. Ei edes narratiivin muodossa.
Koska, jos narratiivi kelpaisi, niin voin paljastaa (koska rikos on vanhentunut ja olin anyways ulkomailla tekohetkellä), että katsoin piraattiversion Transformers -elokuvasta ja pidin esitystä niin vaikuttavana, että samana iltapäivänä menin katsomaan elokuvan teatteriin. Avovaimoni päätti elokuvan jälkeen, että meidän lapsen nimeksi tulee Optimus Prime - ja kaikki tämä siitä huolimatta, että katsoin piraattiversion torrent-verkoston kautta. Tämäkin on narratiivinen todistus. Ehkä en ikinä katsonut piraattiversiota Transformersista, ehkä minulla ei ollut avovaimoa, ja vaikka olisikin ollut, hän ei ehkä ehdottanut meidän lapsen nimeksi Optimus Primea. Narratiivinen todistusaineisto tulee heittää oikeudessa ikkunasta pihalle, ja jos sitä vielä haluaa tuijottaa, niin pitää hankkia sille narratiiviselle todistusaineistolle ainakin leikkikavereita. Mielellään samaa horoskooppimerkkiä.
Oikeus siis perustelee kyllä hyvin, ja syystäkin, että oikeudenhaltijoiden mahdollisuudet saada sijoituksestaan voittoa vähenee tämän toiminnan kannalta vaikkakin hyvin epäedullisesti oikeudenhaltijoiden näkökulmasta. Heidän näkemyksensä mukaan pitäisi saada se 50 kiloa.
Oikeus siis perustelee kyllä hyvin, ja syystäkin, että oikeudenhaltijoiden mahdollisuudet saada sijoituksestaan voittoa vähenee tämän toiminnan kannalta vaikkakin hyvin epäedullisesti oikeudenhaltijoiden näkökulmasta. Heidän näkemyksensä mukaan pitäisi saada se 50 kiloa.
Sivuhuomio #4 - Päätös
Vähän päälle kolmekymmentätonnia maksettavaa. Unohdetaan hieno kielenkäyttö. Voihan suatanan vitunvittu. (disclaimer: en tunne tuomittua) Se, että miljonääri saa sadantonnin ylinopeussakon kun se toinen äärimmäinen pää gaussin käyrästä saa satasen ja joutuu ulosottoon, ei ole yhteismitallinen määrä arvioida tapausta ollenkaan.
Jatkoluettavaa: suosittelen seuraamaan Piraattipuolueen älymystöä eli Ahto Apajalahtea (linkki on Uuden Suomen Puheenvuoroon, koska herran omat kotisivut ovat vielä viime vaaleissa) ja Harri Kivistöä (linkki samoin - ehkä Piraattipuolueen strategia on tapella uuden Suomen Puheenvuorossa). Vihreiltä luonnostaan JJ Kasvia. Jos jaksais kiinnostaa enemmän, niin minuakin saa jatkossa seurata, mutta kirjoitan niin harvoin tänne, että se olisi loukkaus kaikkia kohtaan. Jos jotain muuta pitää seurata, niin pistäkää kommentteihin tai muuten vaan linkailkaa itseänne minne haluatte.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti