sunnuntaina, kesäkuuta 13, 2010

Kokoomus vastaan ympäristö - vai miten ne sävyt nyt menivätkään

"Olemme uskottavin puolueista, koska kannatamme kaikkia päästöttömiä energianlähteitä", kertoi Kokoomuksen puheenjohtaja eilen Jyväskylän puoluekokouksessa. Youtubeen on ilmestynyt myös Kokoomuksen uusi Vihreällä on miljoona sävyä -kampanjavideoita. Nopeasti laskettuna näihin viiteen miljoonaan sävyyn kuuluu ilmeisesti aivan kaikki värit mitä ihmisen silmä pystyy rekisteröimään. Kokoomus haluaa lopettaa vastakkainasettelun päästöjen vähentämisen ja jonkun muun välillä.

Suomen luonnonsuojeluliitto osaa antaa sekä risuja että ruusuja. Nykyinen hallitus haukuttiin lyttyyn viime toukokuussa. Erityisesti kritiikkiä sai tosin Mauri Pekkarinen, joka on Keskustan jäsen. Jyrki Kataisen mielestä ydinvoima on päästötöntä ja se tekee puolueesta uskottavimman.

Tosin Kokoomus on saanut ruusujakin Suomen luonnonsuojeluliitolta. Kaikkien aikojen mahdollisesti siistein asuntoministeri Jan Vapaavuori sai myös kyseiseltä firmalta ympäristöpalkinnon. Greenpeace, vaikkakin puolueisiin sitoutumaton, läiskii kovalla kädellä erityisesti Kokoomusta tämän ympäristöpolitiikkansa takia.

Kokoomuksen sävykampanjan keskeinen viesti näyttäisi olevan, että vihreällä ei ole vastapuolta. Sivupointti lienee se, että Kokoomus yrittää päästä eroon ympäristöjärjestöjen antamasta pahan puolueen leimasta. Helsingissä (ja mahdollisesti muuallakin Suomessa) Kokoomuksesta käytetään leikkimielisesti synonyymia autopuolue silloin kun puhutaan joukkoliikenteestä. Nimitys on levinnyt normaaliin kielenkäyttöön alunperin muiden puolueiden poliittikkojen retoriikan välityksellä. Kokoomus on yleisesti kannattanut keskustatunnelia ja vastustanut haittoveroja autoille. Helsingin Sanomien uutisessa Katainen kuvaili heidän verouudistusta 'historian suurimmaksi ekologiseksi verouudistukseksi'. On myönnettävä, että kun autoveroja laskettiin, niin hieman hymyilyttää, että sitä vieläkin kutsutaan ekologiseksi. Pointsi lienee siinä, että vähäpäästöisten autojen verotusta laskettiin enemmän suhteessa korkeapäästöisempiin autoihin.

Kokoomuksen puoluekokouksessa Greenpeacen aktivistit kävivät vielä varmuuden vuoksi muistuttamassa, että Kokoomuksen ydinvoimakannat eivät ole kestäviä. Youtubevideoissa on kyllä paljon statistiikkaa siitä, miten pitkälle maakaasu tai öljy riittää, mutta ei yhtäkään mainintaa uraanin riittävyydestä. Se lienee tarkoituskin. Itse pidän erityisesti taustalla soivasta musiikista, hienoista leikkauksista sekä ristikuvista. Grafiikka on hyvää keskitason ylittävää taiturointia.

Osa 1:


Osa 2:


Osa 3:

Ei kommentteja: