sunnuntaina, lokakuuta 29, 2006

Helsingin kirjamessut

Olimme tänään Ihanaisen kanssa Helsingin kirjamessuilla Helsingin messukeskuksessa. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi. Rahakin näkyy kyseisissä järjestelyissä eikä pelkästään hyvällä tavalla.

Kävijämääristä ei voi vielä sanoa mitään varmaan, mutta sain tietää Basam Booksin henkilökunnalta, että perjantaina ilmoitettiin kuulutuksessa, että kävijämäärät olivat silloin jo käyneet 20 000:ssa. Helsingin kirjamessuja voi nyt hyvällä syyllä verrata jo Suomen suurimpiin rockfestivaaleihin kuten Ruisrockiin, Provinssirockiin, Raumanmeren Juhannukseen tai vaikkapa Porin jazzeihin.

Monet pienet ja suuret kirjakustantamot näyttäytyvät Helsingin kirjamessuilla tasapainoisesti isojen kanssa, vaikka suurimmilla onkin lavat, telkkarit ja naamat vetämässä ihmisiä sisään. Kirjamessuilla tämä on kuitenkin kuorta, joka ei riitä tuntia pitemmäksi aikaa kenellekään bibliofiilille. Viime vuonna kävijät käyttivät keskimäärin 56 euroa per henkilö. Tästä voi laskea jo miten iso panostus kirjamessuille osallistuminen on pienelle tai keskisuurelle kustantamolle. Omien kirjojen esille tuominen ja oikealla tavalla asettelu saattavat merkitä vuoden tuloksesta isoa osaa.

Messukeskuksessa oli kuitenkin samaan aikaan toisella puolella ruoka-aiheiset messut. Järjestäjille on tietenkin hyvä, että paikalla on mahdollisimman paljon esille laittajia. Kirjojen ystäville on myös merkittävää löytää mahdollisimman monta kustantajaa uutuskirjoineen ja klassikoineen, mutta kirjamessujen ahtaus viittaa enemmänkin siihen, että on yritetty myydä tilaa mahdollisimman pienessä tilassa mahdollisimman monelle mahdollisimman isoon hintaan.

Tästä seuraa se ikävä puoli, että monet pienet kustantamot jäävät saavuttamatta potentiaaliansa, koska kopit tulevat täyteen jo muutamasta ihmisestä. Toivottavasti ensi vuonna messukeskuksesta otetaan käyttöön koko alue. Lukunurkkaukset olisivat mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen lisä kirjamessuille. Kirjahyllyjen viereen asetettavat penkit, joissa voisi lukea kirjoja rauhassa antaisi kirjamessuille arvoisensa raadin. Lopulta kirjamessut saavat juuri sellaisia kävijöitä, joita messut ansaitsevatkin.

Kirjojen ystävät, kaikki yhteiskuntaluokat sisältävänä ryhmänä (vrt. prekariaatti), sisältää kuitenkin monenlaisia kävijöitä. Ensikertalaisia, jotka ovat kiinnostuneet lukemisesta, mutta eivät ole vielä päässeet harrastukseen kunnolla käsiksi. Tälle ryhmälle saattaa riittää utelias tutkiminen. Kirjamaailman tutkimusalukset, kaiken maailman kirjallisuuden ystävät, eivät tule ikinä kylläisiksi. Tämä ryhmä tutkii jokaisen kirjan ja lehden. He tekevät muistiinpanoja tulevista kirjoista. He etsivät uusia elämän alueita pohdittavakseen.

Kirjamessujen pitäisi siis olla sellainen alue, jossa kaikki tämä moninaisuus voisi löytää oman tapansa tutkia kirjamaailmaa. Tähän haasteeseen ei pysty kukaan vastaamaan, mutta en minäkään ole kuvitellut, että sodat loppuisivat minun elinaikanani, vaikka välillä ihmiskunta skitsofreenisena entiteettinä toivoa herättääkin.

Kirjamessuilta itse tein monia monipuolisia löytöjä. Kun lompakko sallii taas, niin tiedän kyllä miten minä pistän jälleen kapitalismin telaketjut vinkumaan.

technorati , , , , , , , , , .

Ei kommentteja: