perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Iranin johtajan sanoja vääristellään

Tutustuin tänään Juan Colen blogiin. Alunperin päädyin tänne, koska sain Pysäyttäkää sota -verkoston sähköpostin listalta kiinnostavan viestin. Totuuteen tuli uusia sävyjä. Voisipa jopa sanoa, että länsimainen media tahallaan vääristelee Iranin sanomisia.

Hän on kääntänyt Iranin nykyisen presidentin Ahmadinejadin puheen farsin kieleltä englanniksi.

Puhe, jonka sitaatteja luin täällä Suomessa suomen kielellä, kertoi, että Ahmadinejad kieltää holokaustin ja haluaa pyyhkäistä Israelin maailman kartalta.

Lause meni englanniksi näin:
“Occupation regime” must “vanish.” (lainausmerkit on Colen).

Tämän voisi tulkita tarkoittamaan miehityshallinnon poistamista. Tällä oletan viitattavan Palestiinan miehitettyihin alueisiin. Saattaahan tietenkin olla, että hän tarkoitti Irakia tai Afganistaniakin, mutta jos sen kerta on ymmärretty tarkoittavan Israelia, niin tuosta lausunnosta vetäisin omana johtopäätökseni, että hän vaati miehityksen lopettamista. Kommentoikaa ihmeessä, jos olen liian kyyhkynen näkemään Irania maailman pahimpana uhkana länsimaille.

Juan Cole kertoo myös muista vääristelyistä. Kuten siitä, että Saksan olisi pitänyt luovuttaa juutalaisille valtio Palestiinan sijasta. Tämä tulkittiin länsi mediassa Colen mukaan niin, että Ahmadenijad vaatii israelilaisten rahtaamista Eurooppaan, mikä ei ilmeisesti ollut puheen tarkoitus.

Wikipediassa on käytetty paljon vaivaa kertomaan Colesta. En osaa sanoa, että kuinka paljon tuosta pitää paikkaansa, mutta wikipediayhteisö on kirjoittanut hänestä varsin paheksuvaan sävyyn. Muistutetaan muun muassa kerrymaisesta takinkääntäjä vaiheiluista.

"Cole is a staunch critic of current US policy in Iraq. He claims that the occupation regime is following unwise policy decisions based on faulty assumptions, that it is being carried out with brutality, and that it is unsucessful in curbing the resistance. He also portrays himself as having been an opponent of the war early on,[9] but in several posts on his blog prior to the war he suggusted that war is the only way to remove Hussein, and expressed his opinion that "I remain convinced that, for all the concerns one might have about the aftermath, the removal of Saddam Hussein and the murderous Baath regime from power will be worth the sacrifices that are about to be made on all sides" [10]"

Tässä hieman uusia sävyjä ja tuulia keskusteluun. Maailma ei ole edelleenkään mustavalkoinen eikä ole asioita, joita ei olisi syytä tietää. Ihmisen kokoinen projektini jatkaa tästä asioiden selvittelyä.

1 kommentti:

Sampsa kirjoitti...

Iranin uutisointiin ei pidä luottaa suuntaan eikä toiseen. Olen pitkin talvea kirjoittanut Iranin "Kriisistä". On hyvin todennäköistä että USA ajaa tahtonsa läpi (hallinnon vaihdoksen) tekivät Iran, EU... mitä tahansa.

Hyvä esimerkki tästä on Iranin presidentin yritys avata kirjeellään uusi suora keskustelukanava valkoisen talon kanssa, jotta kriisiin löydettäisiin diplomaattinen ratkaisu. Iran ja USA ovat edellisen kerran olleet suorassa yhteydessä vuonna 1979.

Bushin hallinto ampui puheyhteydenavauksen kylmiltään alas. Kyllä pommit toimii paremmin (!?)

Bush on ahne vaarallinen roisto ja Iranin johto hulluja fanaatikkoja.