sunnuntaina, toukokuuta 14, 2006

Paavo Arhinmäki tuli toiseksi!

Eilen oli Vasemmistoliiton ylimääräinen puoluekokous, jossa valittiin puolueelle pätkäpuheenjohtaja vuodeksi. Ehdolla oli viisi ehdokasta Paavo Arhinmäki, Martti Korhonen, Katja Syvärinen, Erkki Virtanen ja Markus Mustajärvi.

Ekalla kierroksella meni jatkoon Martti Korhonen ja Paavo Arhinmäki. Ekalla kierroksella Martti Korhonen sai 193 ääntä, Paavo Arhinmäki 92, Markus Mustajärvi 69, Katja Syvärinen 55 ja Erkki Virtanen 21.

Puheenjohtajaehdokkaita epäiltiin siitä, että tällä saadaan julkisuutta ensi vuoden eduskuntavaaleja varten. Tietenkin saavat ja kaikki ovat tietääkseni lähdössä ehdollekin ja olisihan se kummallista, jos Vasemmistoliiton puheenjohtajakisasta ei kirjoitettaisi mitään. Käytännössä vaaleihin valmistuminen alkaa siitä päivästä kun ensimmäisen kerran harkitsee omaa ehdokkuuttaan enkä usko, että yksikään ehdokas teki poikkeusta tässä tapauksessa.

Tokalla kierroksella Korhonen sai 273 ääntä ja Arhinmäki 150. Paavo sai omasta mielestäni niin paljon tukea ettenkö yhtään ihmettelesi, etteikö kaduilla ja kabineteissa näkynyt Vasemmistonuorten toiminta olisi kääntänyt jo monta Vasemmistoliiton jäsentä katselemaan tulevaisuuteen. Epäilen, että lopulta tuloksessa painoi kokemus. Vuoden päästä on eduskuntavaalit, joihin halutaan henkilö, jolla pysyy kieli keskellä poskea. Protestiäänistä tuskin oli kyse, vaikka Suvi-Anne Siimeksen eron jälkeen puolueen sinisilmäisimmätkin ovat pohtineet monenlaisia identiteettikysymyksiä. Tärkein niistä on varmasti ollut, että onko Vasemmistoliitto sosialistinen puolue. Ehdokkaista kaikki olivat varmasti sosialisteja. Suvi-Anne Siimeshän irtisanoutui itse tästä termistä.

Toisaalta SDP julistaa omassa periaateohjelmassaankin olevansa sosialistinen puolue. Tätä epäillään jatkuvasti. Se ei varmastikaan johdu pelkästään SDP:n kannattajista vaan siitä, että vallan puolueessa on ottanut oikeistodemarit lipposlaisineen. Tällä vaalikaudella on löytynyt kansanedustajista myös uusi tämän ajan kuusikkonsa. Kaikki demarit eivät ole esimerkiksi nielleet varallisuusveron poistoa. Vasemmistoliiton edeltäjä Kansan demokraatitkin perustettiin aikoinaan juuri tämmöisen opposition takia.

Seuraavissa vaaleissa näemme, miten viesti on purrut. Kahmiiko SDP:n vasemmistosiipi äänet, jääkö ne käyttämättä vai meneekö ne sittenkin oikealle tai vielä piirun verran enemmän vasemmalle? Vai palaako ensi vappuna Eduskuntatalo?

Nyt odottelemaan, että mitä Korhonen keksii vaaleihin. Hän lupasi ainakin kuunnella herkemmällä korvalla kenttää, mitä hän on ilmeisesti tehnyt aikaisemminkin. Tästä kai Siimes häntä syytti kun syytti häntä johtajuuden puutteesta.

Omalta osaltani valmistaudun vaaleihin odottelemalla jäsenäänestyksen tulosta. 5.6. tulokset varmistuu Helsingin vasemmiston ehdokasasettelun osalta. Silloin joko oma kampanjani alkaa tai päättyy. Vaalipäällikköä olen jo etsiskellyt ja yhden potentiaalisen löytänyt.

Ei kommentteja: