sunnuntaina, joulukuuta 09, 2007

Lenin patsas stadiin

"On tässä ollut kuulemma puhetta jostain Lenin-patsaasta?" sanoin kun saavuin suureen ja mahtavaan kokoukseen. "On ollut puhetta, ja puheet ovat olleet täysin turhia", sanoi eräs merkittävä henkilö. "Vain sillä ehdolla, että pystytetään patsas myös Hitlerille", sanoi eräs vieläkin merkittävämpi henkilö, ainakin mitä varallisuuteen tuli. "Samasta puusta on molemmat veistetty", sanoi eräs kirjailija, tai ainakin häntä pidettiin kirjailijana. Hän oli myynyt ainakin miljoona kirjaa jo. Minun mielestäni se oli vaikuttava saavutus, vaikka kirjailija itse oli vain kirjoittanut kirjan ja myymisen olivat hoitaneet jotkut toiset henkilöt.

"Onhan meillä Mannerheimin patsas", sanoi eräs, jonka nimeä kukaan ei muista, kasvot kylläkin. Hänen viittauksensa olivat aina epäselviä, mutta kaikki tiesivät, että jostain syvällisestä oli nyt kyse. "Jos Lenin-patsas laitettaisiin vaikka sen Mannerheimin patsaan viereen", ehdotin. "Hevosen alle mieluiten", sanoi eräs vääräleuka, jonka nimen kaikki olisivat kyllä tienneet, mutta kasvoja eivät tunnistaneet.

"Jos tänne pystytetään yksikin patsas lisää, minä muutan Pietariin", sanottiin eräässä lehtikirjoituksessa. Lehti oli levikiltään varsin pieni, mutta ihmiset lukivat sitä innoissaan, koska siinä oli välillä hauskoja kirjoituksia. "Minä vastustan edelleen", sanoi yksi, joka tunnettiin varsin hyvin. "Minä vastustan, mutta olen eri mieltä edellisen kanssa, koska hän on väärästä puolueesta", sanoi eräs toinen henkilö toiselta puolelta samaista salia.

Kokous jatkui pitkään eikä lopputulokseen päästy. Kokous päätettiin keskeyttää jolloin poistuimme kaikki ulos. Ulkona oli muutama ihminen jäätynyt hengiltä lumihankeen. Näky ei tietenkään ollut miellyttävä, mutta ainakin olisi lisää puhuttavaa.

Ei kommentteja: