lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Terminaattori tekee selvän sanoista

Manipulaattori-sanaa käytetään ilmaisemaan hallitsevaa tai ikään kuin piilosta hallitsevaa entiteettiä, yleensä ihmistä. Sana on todellisuudessa kolmesta sanasta muodostettu yhdyssana. Mani tarkoittaa rahaa monella kielellä, josta uudissanaksi se on muodostunut juuri kyseisessä muodossa. Mani tarkoittaa myös persialaista profeettaa, jonka mukaan on nimetty manikealaisuus. Manikealaisuus on niin sanottu gnostilainen uskonto, johon nojaa myös vapaamuurarien filosofia. Vapaamuurarit ovat keksineet sekä finanssipolitiikan että rahatalouden.

Pula taas tarkoittaa jonkin resurssin poissaoloa. Mani-sanaan yhdistettynä se tarkoittaa puutetta rahasta, rahapulaa siis. Nykyisessä maailmassa, jossa teollistuneissa ja pitkälti erikoistuneissa yhteiskunnissa, tarvitaan rahaa periaatteessa päivittäiseen elämiseen, ellei sitten ole siunattu useilla muilla mainioilla resursseilla kuten nopeilla jaloilla ja sormilla, tai vaikkapa esimerkiksi yhteiskunnallisella älykkyydellä ja arvostuksella, jota voidaan joissain tilanteissa vaihtaa myös muihin hyödykkeisiin.

Attori tai aattori tarkoittaa aatoksen tekijää, eli henkilöä, joka suunnittelee tai ajattelee. Näiden kolmen sanan yhdistelmästä syntyy kaksiosainen yhdistelmä, joista alku tarkoittaa motiivia teatraalisessa mielessä ja jälkimmäinen yksinkertaisesti motivoitunutta tekijää. Rahapulan iskiessä pitää keksiä tapoja hallita muita, jotta pääsee eroon rahapulasta. Nykyisin manipulaattoritermiä käytetään paljon yleisemmin myös muunlaiseen hallintaan erilaisista resursseista.

Ei kommentteja: