torstaina, tammikuuta 24, 2008

Nyt se tapahtui

Yhdysvalloissa on nyt nähty se, miksi taloutta tulee säädellä. Vai onko? Koko homma on lähtenyt muutamista isoista asioista kuten esimerkiksi lainaamisesta sellaisille henkilöille, joilla ei pitäisi olla varaa maksaa lainojaan takaisin. Yleensäkin henkilö, jolla on joko pienet tulot tai maksuhäiriöitä osoittaa jollain tavalla, että pankin ei kannata lainata heille. Jos pankit eivät voi lainata ihmisille rahaa korkoa vastaan, osa pankkitoiminnan ideasta vesittyy.

Okei, homma on toiminut pankkien kannalta hyvin, he ovat saaneet myytyä korkeakorkoisia subprime-nimisellä korolla lainoja, jotka on sidottu asuntojen hintoihin. Näiden superlainojen korko onkin ollut 12 prosenttia. Niin kauan kuin asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan ei mitään ongelmaa ole ollut nähtävissä, mutta heti kun asunnon hintaan on tullut pienikin lasku, niin se on meinannut helposti asunnon pakkohuutokauppaamista.

Okei, ei siinä vielä pankin näkökulmasta mitään, lainanottajahan on vasta kusessa. Mutta kun pankkikaan ei ole sitten saanut myytyä taloa lainatulla hinnalla. Okei, nyt on kusessa myös pankki. Ei tietenkään yhden talon takia vaan useiden.

Okei, nyt sitten ihmiset ovat varattomia eivätkä pysty enää vinguttelemaan visaansa, koska luottotiedot ovat menneet eikä käteisvarat riitä kuin ulosottoon. Okei, eipä hätää. Pankit ovat tarjonneet sitten luottotietonsa menettäneille luottoa ilman tarkistamatta näiden luottotietoja. Tämä on onnistunut, jos heillä on ollut käteisvaroja hieman osoittaakseen, että pystyvät maksamaan luotot takaisin.

Okei, mutta nyt kun on jo ennestään ylivelkaantunut, niin miten sitä voi kuvitella maksavansa uudet velkansa takaisin, kun ei vanhoistakaan selviä enää.

Ehkä Yhdysvalloissa voitaisiin kokeilla jälleen jotain New deal -tyyppistä ohjelmaa, jossa valtio osallistuu talouden sääntelyyn esimerkiksi kasvattamalla julkista sektoria, joka rahoitettaisiin nostamalla varakkaimpien veroja, ottamalla uusia ympäristö- ja varallisuusveroja käyttöönsä.

Muutama uusliberalismin kriitikko on tainnut varoitella jotain tämmöistä. Joku vihreitä arvoja sisäistänyt henkilö on ehkä puhunut jotain kulutusyhteiskuntaa vastaan. Jossain vasemmalla on ehdotettu jonkinlaisia talouden sääntelyyn liittyviä toimenpiteitä sekä tulonsiirtoja. Opitaankohan tästä mitään?

Ei kommentteja: