perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Orangit biodieseliä vastaan

Orangit kävivät kaksi päivää sitten kampanjoimassa biodieseliä vastaan. Greenpeacen mukaan ongelma on siinä, että Neste Oil kaataa sademetsää vastatakseen kasvavaan biodieselin kysyntään. Ongelma on siis se, että ympäristöpäissään on alettu lobbaamaan biopolttoainetta, jotta kasvihuonepäästöt vähenisivät. Tämän jälkeen on alettu kaatamaan lisää sademetsää, joka taas imee itseensä hiilidioksidia, jolloin haluttu lopputulos on eri. Enpä tosin tiedä, että miten haluttavaa ympäristön suojelu on Neste oilin näkökulmasta. Laitaoikeiston mielestä yritysten ainoa moraalinen vastuu on tuottaa voittoa sijoittajilleen.

5 kommenttia:

blog has been removed. kirjoitti...

Moraaliset vastuut määritellään lainsäädännössä. Yritysten tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen ja sen myötä myös työntekijät saavat palkkansa, talous ja aineellinen hyvinvointi kasvaa. Verotulojen kautta sitten pidetään huolta ihmisistä ja ympäristöstä.

Mikäli halutaan toimia biopolttoaineiden suhteen niin, että niiden käyttö suuntautua kokonaisintensiivin kannalta hyödyllisiin polttoaineisiin, tulee edellyttää lainmuutosta - mutta loogisinta olisi tehdä tämäkin EU-tasolla mikäli mahdollista.

Joka tapauksessa, tämä yksilön vastuun korostaminen ympäristökysymyksissä ei ole toiminut kauhean hyvin, joten loogisinta nähdäkseni olisi antaa periksi vähän kollektiivisemmalle linjalle. Aloitetaan vaikka hiiliverosta tjmv, joka lasketaan lähtökohdasta ja kokonaisintensiivien mukaan.

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Se on jopa lainsäädännössä määritelty, että yritysten tulee olla voitollisia. Ihan kuin kukaan ei ymmärtäisi sitä, että kannattaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla. :)

Mitä ympäristöön tulee, niin pelkällä valistuksella tästä ei selvitä. Yksilön vastuu unohtuu yhtä helposti kuin tämä tietokone päälle.

blog has been removed. kirjoitti...

Juuh. Hiilivero olisi itseasiassa varsin kätevä tapa, sillä voitaisiin esim. korvata kaikki energiaverotus. Tässä on se polluter pays-ajattelu taustalla ; eli yhteinen ilmakehä, yhteisesti jaettu hyöty ja haitta.

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Englannissahan tätä on vilauteltu. Myöskin Karl Tuhkanen on kelaillut näitä juttuja. Hän on kirjoitellut pitkään mallia Personal Carbon Trade -nimikkeellä.

blog has been removed. kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.