Anthony Edward Stark on saapunut elokuvateattereihin. Tuttavallisemmin hänet tunnetaan kuitenkin Tony Starkina ja vieläkin tuttavallisemmin Rautamiehenä (Iron man). Robert Downey Jr. näyttelee tätä helppoon elämään tottunutta playboymiljonääri-asesuunnittelijaa, jonka elämä muuttuu, kun hän näkee mihin hänen aseitaan käytetään. Stan Lee, hahmon yksi luojista, halusi tehdä nimenomaan miljonääri-supersankarin ja esikuvanaan hän käytti lentäjä, miljonääri ja elokuvamoguli Howard Hughesia.
Starkista tulee Rautamies, kun hänet kidnapataan ja hänen kaappaajansa pakottavat hänet valmistamaan heille tehokkaan aseen. Kaappauksen yhteydessä Stark vahingoittuu kuolettavasti. Valmistaessaan muka asetta kaappaajilleen, hän valmistaakin itselleen sydämen tahdistimen sekä panssaripuvun, joka on varustettu sekä aseilla että kyvyllä lentää. Elokuvassa tahdistimen tosin valmistaa hänen kaapattu avustajansa Yinsen.
Kuten useat yhdysvaltalaiset supersankarit ovat olleet patrioottisia hahmoja, jotka taistelevat kansallisia vihollisia vastaan, samoin Rautamies oli alunperin antikommunistinen sankari. Alunperin Rautamies vahingoittui Vietnamissa. Myöhemmissä versioissa Rautamiehen tarina on alkanut Persianlahden sodassa. Uudessa elokuvassa Rautamiehen syntyyn vaikuttaa Afganistanissa toimivat sissit.
Rautamies on kuitenkin Marvelin universumista kaikista tylsin hahmo. Starkin ainoa hieno juttu eli hänen kryptoniittinsa, alkoholismi, on sivuutettu kokonaan elokuvasta. Humalaiset sankarit, joiden tulisi pelastaa maailma, ovat jotain, mitä tekijöiden ei olisi ollut syytä sivuuttaa. Robert Downey Jr:n elämää tietäen, oli jopa kummallista, että asia jätettiin käsittelemättä. Ehkä se jätettiin myös sen takia pois. Ehkäpä joku päivä näemme vielä oikean heroiiniaddiktisankarin. Parempaa elokuvaa odotellessa jatkan Heroes-sarjan uusien jaksojen odottelua.
2 kommenttia:
Kiitos, että huomioit Rautamiehen alkoholismin poisjätön ja sen, miten kummalliselta ratkaisu tuntuu etenkin pääosatähden oman henkilöhistorian valossa.
Kun kuulin Downey Jr:n kiinnityksestä pääosaan, iloitsin: tässäpä hyvä mahdollisuus kuvata ristiriitaa haarniskoidun oikeudenpuolustajan ja kusipäisen miljonäärialkoholistin välillä.
Kun kuulin, ettei alkoholismia tulla edes sivuamaan, päätin jättää elokuvan katsomatta, vaikka aikoinaan olinkin adamantiuminkova Marvel-fani. Siksi munaton oli tekijöiden ratkaisu.
Täydelliset sankarit ovat tylsiä. Teräsmiehelläkin on kryptoniittinsa vaikka alkuperäinen hahmo oli muuuten täysin luonnoton jeesus-figuuri, jolla ei ole sydämellä mitään muuta kuin auttaa ihmisiä sekä siinä sivussa tehdä siviilityönsä mahdollisimman hyvin ja eettisesti.
Lähetä kommentti