lauantaina, tammikuuta 03, 2009

Streisand-effekti

Päivän uusi sana on Streisand-effekti, mitä Effin sivuilla ehdotetaan suomennettavan Lehtovaaraefektiksi. Sanalla tarkoitetaan sitä, kun nettiä yritetään sensuroida ja asia tuodaan julkisuuteen, jonka jälkeen sensuroidusta materiaalista tulee niin suosittua, että sitä ei voi enää sensuroida. Teorian mukaan internet-yhteisö näkee yritykset sensuroida tuotettuna vahinkona itse internettiin, jolloin internet itsessään korjaa tämän vahingon tuottamalla tekijöidensä kanssa uusia sivuja, joissa levitetään kiellettyä tietoa.

Suomennos viittaa Effin perustajajäseniin kuuluvan H3rkko Hietanen kirjoitti ikävän kritiikin Lehtovaara-nimisestä ravintolasta. Ravintola vaatii Hietasta poistamaan tekstin blogistaan sekä 80 000 euron korvauksia. Lopputuloksena ravintolasta tuli kuuluisampi kuin koskaan, mutta ei välttämätttä palvelunsa takia, vaan siksi, että elinkeinoyrittäjä pyrki hiljentämään kriittiset äänet netissä.

Voimakin on saanut ilmeisesti ensimmäiset uhkailunsa tällä kertaa Volvolta. Voima on pitkään julkaissut lyhyitä juttuja vastamainoksina, jossa yritetään esittää joitain tosiasioita yrityksistä. Kieli keskellä poskea ilmoitukset joudutaan kyllä esittämään, että yli-innokkailta lakimiehiltä voidaan välttyä.

Kaikkein hauskinta vastaavaa toimintaa on saatavilla Piratebayn sivuilta, jossa julkaistaan cease-and-desist-kirjeitä ja ylläpitäjien kirjoittamia vastineita, jotka ovat yleensä hyvin loukkaavia.

3 kommenttia:

Markku kirjoitti...

Tunnetaan myös nimellä: In Soviet Russia the dung pokes you.

Markku kirjoitti...

Herkko Hietanen. Vai tunnetaanko sut tästä lähin miehenä joka hukkasi ekan kirjaimen?..........
Ooo eint iiter an i et ehint is eerli eit?

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Korjataanpa. Muistin nimen väärin. Kiitokset korjauksesta.