perjantaina, helmikuuta 27, 2009

Kielloista verotukseen

Pokerisivut.com kertoo jälleen uutisesta, jonka mukaan verkkopelien verottaminen toisi myös varoja valtioiden kassoihin. Pricewaterhousecoopersin uuden arvion mukaan Yhdysvallat voisi saada 52 miljardia dollaria seuraavan vuoden aikana verottamalla onlineuhkapelejä eli 5,2 miljardia vuodessa.

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että ammattimaisten pelaajien verotus on yksi maailman kummallisimmista asioista. Ensinnäkin tietyillä maantieteellisillä alueilla tulot ovat täysin verovapaita ja toisilla taas verotettavaa tuloa. Mikä järki siinä on?

Tosiasia on kuitenkin se, että osa ihmisistä elättää itsensä uhkapeleillä (ei kuitenkaan kasinoita vastaan) ja on siis heidän ansiotulojensa lähde. Olisi veronmaksuhalukkuuden ja verojen saamisen kannalta tärkeää, että tätä tulonlähdettä verotettaisiin siten, että kaikki kokevat verotuksen olevan oikeudenmukaista.

Olen nimittäin sitä mieltä, että vaikka verotus on tärkeä tapa rahoittaa "yhteistä", on sen myös tunnuttava oikeudenmukaiselta "yleisesti".

Ei voi olla niin, että suomalaisen pelurin ulkomaan tuloja (ETA-alueen ulkopuolella) verotetaan ansiotoimintana, mutta tappioita ei voi vähentää verotuksessa. Tämä oli ennen käytäntö. Verottaja on Suomessa parantanut malliaan, mutta siinä on vielä suuria puutteita. Ehkä pelureiden vuosituloja voitaisiin verottaa myös progressiivisesti, että suuremmista voitoista (joista on vähennetty kulut) verotettaisiin korkeammin kuin pienemmistä voitoista. Todella pienistä voitoista voitaisiin jopa sallia verovapaus.

Esimerkiksi pienet turnausvoitot voisivat olla täysin verovapaita. Sanotaanko nyt avaruudesta heitettynä summa tuhat euroa. Nämä voisivat olla sellaisia pieniä turnausvoittoja, joita ei voi kutsua elannoksi, mutta joihin ei voisi laskea kulujakaan mukaan, eli semmoinen toiminta olisi vielä harrastustoimintaa.

Ei kommentteja: