tiistaina, helmikuuta 10, 2009

Kuuma penkki on tullut suomalaiseen televisioon

6.2. esitetty Pressiklubin jakso (nähtävissä Areenalla kuukauden ajan) sisälsi jotain suomalaisessa televisiossa hyvin harvinaista. Ruben Stillerin juontamassa ohjelmassa oli kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-Ahon lisäksi vakiovieras Saska Saarikoski (ent. Snellman) sekä kirjailija Leif Salmén.

Ohjelma alkoikin alkuesittelyn jälkeen muistuttaa Yhdysvalloista tuttuja kuumapenkki-tyyppisiä haastatteluja. Näistä saattaa olla tunnettu esimerkki (ainakin Michael Mooren elokuvien kautta) Foxilla esiintyvä Bill O´Reilly, jolla on oma keskusteluohjelma. Ohjelmassa hän hyökkää usein epäisänmaallisia, liberaaleja, homoja, demokraatteja ja ateisteja vastaan. Vieraiden on tarkoitus kestää O'Reillyn hyvin kuumana käyvä irrottelu. Välillä olen nähnyt hänen syyttävän vieraitaan liberaaliksi tai puolueelliseksi liberaaleja (liberal-bias) kohtaan.

Suomessa tosin on totuttu, että keskustelu on tylsän kohteliasta. Varsinkin poliittisissa väittelyissä on juontajilla hankaluuksia usein saada puolueiden johtajia lopettamaan poliitikkojen etukäteen harjoitellut savuverholitaniat. Baarirunoilijat käyttävät savuverholitanioista myöskin synonyymia paskapuhe.

Halla-Ahon eduksi on sanottava, että hän selvisi hyvin painostuksesta, jota tarjosi hänelle kuitenkin kolme henkilöä, jotka kaikki on todistettavasti kykeneväisiä hyvinkin erilaisiin argumentteihin. Hermojen säilyttäminen sekä kireyden välttäminen on hyvin tärkeää tämmöisissä tapauksissa. Kaikkea hänen niskaansa kaadettua hän ei kuitenkaan pystynyt kumoamaan. Jos rasismina voi pitää esimerkiksi sitä, että pitää tietystä maasta tulevia ihmisiä tietynlaisina, Halla-Ahoa voi pitää rasistina. Ohjelma meinasi kuitenkin jäädä rasisteista väittelyyn, kun ilmeisesti kohteena oli Halla-Ahon omat mielipiteet.

Rasisti-termistä ohjelmassa päästiin hienosti eteenpäin. Se on kuitenkin pitkällä tähtäimellä ikävä tapa ilmaista jonkin ideologian kannattajaa, koska siinä saattaa mennä monia assosiaatioita sekaisin. Rasisti voi olla pitämättä ruotsalaisia maahanmuuttajia jotenkin erityisen tyhminä. Myöskään suomalaisia Slussenin sissejä ei voi pitää suomalaisia mitenkään kattavana ryhmänä. Leif Salmén yritti tällä kortilla mätkiä ilmeisesti oletuksella, että kun jotkut maahanmuuton vastustajat pitävät suomalaisia jotenkin yhtenä ryhmänä, joka jakaa samat arvot, ja jos Halla-Aho kerta vastustaa maahanmuuttoa, on hänenkin pidettävä suomalaisia jotenkin yhteiset arvot jakavana ryhmänä. Salmén siis syyllistyi samaan kuin Halla-Ahokin, jonka mielestä vasureissa on se geneerinen vika, että he eivät voi erottaa muotoa sisällöstä.

Tämmöistä kuumaa penkkiä olisi silti ilo nähdä jatkossa, jossa on pointtina vain selviytyä keskustelun lävitse yhden tai useamman haastajan iskiessä jatkuvasti uusia argumentteja ja kysymyksiä. Itse joutuisin varmaan aluksi jankkaamaan joko kommunismista, suvaitsevaisuudesta, kasvissyönnistä, Natosta, uhkapeleistä, liberalismista, puunhalailusta, hippeilystä tai ehkäpä keskenkasvuisista blogientryistäni. Vuosien takaa kaivettaisiin esiin se, kun olen pitänyt jotain tiettyä ja tunnettua henkilöä mulkkuna tai esittänyt jostain ammattiryhmästä halventavia sävyjä. Yleistän tässä blogissa välillä poliitikotkin yhteen ryhmään, vaikka minun pitäisi tietää, että sävyissä on eroja.

Ei kommentteja: