torstaina, helmikuuta 21, 2008

Hok-Elannon vaalit

Hok-Elannon edustajistovaalit ovat 22.-7.3. Nettiäänestäminen on mahdollista huomenna aamulla kello 8. Koska ehdokkaita on jälleen huomattava määrä, on syytä tutustua vaalikoneeseen, jotta löytyisi sieltä itselle miellyttävä ehdokas.

Yhdestätoista väittämästä on oltava samaa tai eri mieltä. Tätä mitataan vapaasti liikuteltavalla nuolella. Ensimmäinen kysymys koski sitä, että edustajiston valtaa pitäisi kasvattaa ja minähän olen samaa mieltä. Mutulla vastaan myös, että edustajistolla ei ole mielestäni riittävästi todellista valtaa päätöksenteossa. Se, että tulisiko edustajistossa olla runsaasti Hok-Elannon palvelunkäyttäjiä oli turha, joten yritin vääntää namiskuukkelin mahdollisimman keskelle. Edustajistoon kaipaan kuitenkin taloudellista ja yhteiskunnallista asiantuntemusta, joten nappula aivan laitaan osoittamaan kiinnostustani tällaisen ehdokkaan suuntaan.

Puolivälissä patteristoa ja kysymykset tuntuvat aika kevyiltä. "Osuuskaupan tulee laajentua siten, että jäsenten kaikki arkipäivän tarpeet voidaan tyydyttää mahdollisimman kattavasti." Jos tämä meinaa sitä, että säilytetään lähikauppoja isojen ostareiden sijasta, niin totta mooses. Mieluummin yksi auto tuo sadalle ihmisille mölöt ja munat, kuin että sata autoa hakee kotiinsa vastaavat tarpeet. Seuraava kysymys kyselee jo samaa asiaa suoraan. Bonusjärjestelmästä minulle on aika sama palkitaanko ostoksiaan keskittäviä voimakkaammin vai ei.

Sitten tulee kinkkinen: "Osuuskaupan tulee ylläpitää tappiollisiakin myymälöitä säilyttääkseen kattavan myymäläverkoston." Toisaalta kannattamaton yritystoiminta aina vähän urpoa. Toisaalta lähikaupat kuulostaa ekologiselta. Isossa osuuskunnassa on tietenkin mahdollista pitää tappiollisiakin myymälöitä yllä, jos muuten toiminta on tuloksellista. Joten preferoin lievästi tuohon suuntaan, että tappiollisetkin myymälät saavat toimia. Hyvä korko osuusmaksulle voisi olla tärkeää, jos olisin hankkinut kortin vain saadakseni korkoa tuolle sijoitukselleni. En aliarvioi sen merkitystä itselleni, mutta en pidä sitä kuitenkaan tärkeänä. Tärkeämpää on työntekijöiden hyvinvointi ja palkat, ja laadukkaan ekologiset palvelut.

Osuusmaksun korottamiseen suhtaudun kuin naapurin autoon. Pitäkööt tunkkinsa. Oma osuusmaksuni otettiin suoraan saamistani bonuksista, joten se oli käytännössä ilmainen. Yllättäen juuri tämän kysymyksen jälkeen siirrytään politiikan puolelle: "HOK-Elannon tulee jatkossakin työllistää erityisryhmiä (mm. vajaakuntoisia ja maahanmuuttajia)." Juuri näin hyvä yritys toimii, osana yhteiskuntaa, tarjoten työpaikkoja ja palveluja tasa-arvoisesti kaikille.

Ehdokaslistani on seuraavanlainen:
Jyrki Riikonen, Tony Ekman, Yrjö Jäntti, Sirpa Hertell, Marja-Liisa Siira, Mikko Ylimutka, Lilli Autti, Larry Huldén, Hannu Ikonen ja Anna-Ester Liimatainen-Lamberg.

Ei yhtäkään Facebook-kaveria. Pitääkin tutustua heidän perusteluihinsa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä pointteja! Ekologisen kestävyyden lisäksi lähikaupat ovat korvaamattoman tärkeitä eri tavoin liikuntaesteisille.

Mulla ei tosin näissä vaaleissa ole äänioikeutta, mikä nyt ehkä vähän harmittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta niiden vaalikone oli harvinaisen huonosti toteutettu, ja annoin siitä myös palautetta. Kysytään epäolennaisia ja liian vähän ja asteikko on nollasta sataan "jotta saadaan hajontaa". Käytännössä on mahdotonta saada esiin kiinnostavia ehdokkaita.

Yritetäänköhän houkutella ihmiset äänestämään äänestämisen vuoksi (ja arvonnan)? Eihän tähän asiaan ajatuksia pidä sotkea, saati sitten politiikkaa... Voi tulla liikaa luuloja asioihin vaikuttamisesta. :)