keskiviikkona, kesäkuuta 30, 2010

Ydinvoima on liian kiiltävässä paketissa

Huomenna kansanedustajamme äänestävät kahdesta uudesta ydinvoimalasta. Keskustelu on ollut monipuolista monella tapaa. Aiheeseen on liittynyt huumoria, suuria tunteita puolesta ja vastaan, tiukkoja faktoja, epäfaktoja, laskelmia, huuhaata, pelkopolitiikkaa, ympäristöpolitiikkaa, valtapolitiikkaa, kansallista etua, maailman etua, ilmastonmuutosta, hiilivoimalaa, työläisten etua, lobbausta, lobbauksen vastustamista, vääränlaisen lobbauksen vastustamista, lobbauksen puolustamista, mielenosoituksia, mielenosoitusten vastustamista, tempauksia, mielipidekirjoituksia puolesta, mielipidekirjoituksia vastaan, mielipidekirjoituksia siltä väliltä, mielipidekirjoituksia asiaan viitaten, mielipidekirjoituksia asiaa vältellen, uhkakuvia, kauhukuvia, ihania kuvia, vihreitä kuvia, sinisiä kuvia, punaisia kuvia, kuvia Hiroshimasta, Irania, Afrikkaa, Pohjois-Koreaa, Yhdysvaltoja, maailmanpolitiikkaa, suurvaltapolitiikkaa, EU:ta, vaihtoehtoja, vaihtoehdottomuutta, vääriä vaihtoehtoja, oikeita vaihtoehtoja, henkilökohtaisuuksia, apinointia, hienoja fraaseja, huonoja fraaseja, sivistinyttä intertekstuaalisuutta, epähuomaavaisuutta, historian siipien havinaa, uskoa tulevaisuuteen, epähienoa käytöstä, kasvojen säilyttämisiä, parisuhteita, maauimaloita, patoja, tuulivoimaa, vesivoimaa, hiilivoimaa, rauhanvoimaa, omavaraisuutta, degrowthia, talouskasvua, karvattomia apinoita, kaikkea.

Listan jälkeen tekisi mieli kyetä laskemaan oikeasti hyödyt ja haitat ydinvoimalle, ja kehittää matemaattinen malli päätöksenteolle. Mutta en itse pysty siihen eikä näemmä kukaan muukaan. Jos pystyisi, pitäisi demokratia lopettaa. Ainakaan äänestysikää ei saisi laskea, jotta liian moni ei pääsisi päättämään asioista. Poliittista järjestelmää pitäisi siirtää kohti harvainvaltaa. Mutta jätetään nämä hankalat päätökset tuleville polville, päätetään me lyhytnäköisesti ydinvoimasta.

Ydinvoimalat ovat todennäköisesti tällä hetkellä sekä tehokkaimpia energiantuotantomalleja että huonoimpia ratkaisuja kestävän kehityksen, liikakulutuksen, ympäristön pilaantumisen kannalta. Näin minä typerä olen ymmärtänyt. Yksi ydinvoimala tuottaa ihan sikana sähköä, mutta uraaninlouhinta pilaa ympäristön ja sekin loppuu joskus. Työpaikkoja tulee joillekin. Työpaikkoja lähtee joiltakin. Uraaninlouhinta aiheuttaa sosiaalisia haittoja ympäristölle ja pilaa maan, mutta ei hiiltäkään ole kiva hengittää. Tuulta kyllä riittäisi kaikille, mutta ei kaikkina aikoina.

Liittyy ydinvoimaan myös säteilyriski, mutta se on kuulemma niin naurettava argumentti, että sitä ei kannata käyttää, paitsi kun puhutaan muista energiantuotantomalleista.

Lapsena ajattelin, että ydinvoima on osa tulevaisuutta. Sci-fi piti toivoa yllä. Miksi tieteiskirjailijoiden piti ottaa tyylilajikseen fiktio.

Puolueista eniten kannattaa ydinvoimaa Kokoomus ja vähiten Vihreät. Valtapolitiikka on jännää. Tavallaan haluaa valtaa, mutta kumppaneitaan ei oikein voi valita. Keskustassa on kait vastustettu ydinvoimaa joskus ja demareissa kannatettu. Menneisyyden vallihaudat kahden jälkimmäisen kohdalla on revennyt. Aseveliakselin on korvannut ydinvoima-akseli. Kahta puoluetta lukuunottamatta kannattajia ja vastustajia löytyy kaikista.

Säteily on pahasta, mutta se on myös luonnollista. Säteilyn vaikutus mutaatioihin on merkittävä, mutta kommunaritaarisesti järjestelty yhteiskuntasopimus pitää huolen heikoista. Ei ihmiskunta varmastikaan tuhoudu uuden ydinvoiman takia. Huolettaa vain ymmärtävätkö tulevat arkeologit olla avaamatta oikealla tavalla haudattuja ydinjätehautoja? Pidetään sormet ristissä vaikka ei ollakaan täällä.

Keskustelu ydinvoimasta on ollut myös tympeää. Puolustajat ovat syyttäneet vastustajia a) työläisten edun unohtamisesta, b) Suomen kansallisen edun unohtamisesta, c) ilmastonmuutoksen unohtamisesta, d) Venäjän unohtamisesta, e) nordic poolin unohtamisesta, f) sähkömarkkinoiden unohtamisesta, g) lainsäädännön unohtamisesta, h) hinnan unohtamisesta, i) talouskasvun unohtamisesta. Vastustajia ei ole muistettu syyttää tulevien vaalien unohtamisesta. Puolustajien muisti on lyhyt. Lyön vetoa 1:3,49 (löisin 1:100:llakin, mutta haluan houkutella pelureita blogini äärelle) suhteella mistä tahansa kohdasta. Tämän äänestäjän muisti on pitkä ja inhottavan valikoiva.

Älkää kansanedustajamme silti äänestäkö ydinvoimaloiden puolesta. Kärsikäämme vaikka uusiutuvasta energiasta, kansainvälisyydestä, uusista tavoista rakentaa globaalisen teknologisen (ja sosiaalisen) eriarvoisuuden kuilua yhteen. Kärsikäämme toisistamme. Yritetään keksiä muita keinoja hidastaa ilmaston lämpenemistä. Yritetään tasoittaa hyvinvointia muilla keinoilla kuin tuijottamalla talouskasvun numeroita. Täällä on paljon tätä lääniä, ihmisiä sekä tulevia että meneviä.

Ei kommentteja: