tiistaina, kesäkuuta 08, 2010

Harry Potter, Sweep, Masters of universe, Star Wars ja Raamattu julkaisukieltoon

Pitkät otsikot ovat kuulemma haitaksi blogeille, mutta enpä parempaa yhdistelmää keksinyt. Tämä päivä on pitänyt käyttää Piraatit-näytelmän tekemiseen ja vanhojen floppyaikaisten pelien pelaamiseen. Kuitenkin yksi uutinen Helsingin sanomissa sai minut päivän aikana huolestuneeksi. Ehkä syyt ovat turhia, miettien kristillisdemokraattien kokoa. Toisaalta Vihreät olivat vaikutusvaltaisimpia ja oikeamielisimpiä silloin kun he olivat oppositiossa.

Vuosia sitten Harry Potter -kirjasarjaa ja elokuvia syytettiin noituuden levittämisestä. Kirjojen pelättiin kehottavan nuoria kääntymään noidiksi. Käytän hyvin marginaalista lähdettä, joka saattaa kuitenkin kuvastaa hyvin eräitä ajatuksia Harry Potterista. Cutting Edge Finland on eräänlainen kristillinen salaliittoteoreetikoiden kerho, jonka sivuilla esitellyissä artikkeleissa etsitään merkkejä Antikristuksen saapumisesta ja Saatanan vaikutuksesta.

Umberto Econ Foucaultin heilurista asti olen fanittanut salaliittoja, erityisesti tapaa joilla faktaa ja fiktiota yhdistellään. Foucaultin heiluri oli tietenkin fiktiota, joka käytti niin paljon historiankirjoitusta lähdemateriaalinaan, että Vatikaani laittoi kirjan pannaan 80-luvulla.

Cutting Edge Finlandin artikkelissa "Harry Potter -kirjat, taas yksi hyvä syy vetää lapsesi ulos julkisesta koulusta" on tarkkaan tutkittu Harry Potter -kirjojen piiloviestejä. J.K. Rowlingin Halloween-fanitus on osoitus kirjailijan vajoamisesta syvälle okkultismin saloihin. Harry Potterin maailman mustassa ja valkoisessa magiassa nähdään yhtäläisyyksiä Masters of Universe ja Star Wars -mytologian kanssa. Tie vie kuitenkin varomattoman lukijan lähelle Saatanaa.

Eduskuntaankin on päässyt henkilöitä, jotka osaavat nähdä noituuden vaarat yhteiskunnassa. Kristillisdemokraattien Leena Rauhala haluaisi Helsingin Sanomien uutisen mukaan kieltää uuden Sweep-sarjan suomennokset. Novellisarja esittelee wiccalaisuutta. Rauhala ei kuitenkaan anna haastattelua Helsingin Sanomien toimittajalle, vaan nälkäiset salaliittofanit joutuvat tyytymäään hänen avustajansa Säde Johanna Westerlundin lausuntoihin. Hän on tehnyt tutkintapyynnön poliisille, mutta poliisi joutuu odottamaan vielä kirjan julkaisemista.

Leena Rauhala on tehnyt kirjallisen kysymyksen aiheesta. "Tällaista materiaalia sisältävää kirjaa ei tulisi lainkaan julkaista Suomessa, sillä kirjassa on Suomen lain vastaisia toimia, joita esitetään nuorille täysin normaaleina. Kirjaan on myös jatkoa tulossa. Kyseessä on 15 kirjan sarja eli todella pitkä sarja. On ristiriitaista, jos sallimme maassamme näin vahingollisen materiaalin julkaisun, jolla voi olla monia haitallisia seurauksia nuorille samalla, kun yritämme kaikin keinoin taistella lasten ja nuorten mielenterveyden ja terveellisten elämäntapojen puolesta. Myös kirjallisuuteen tulisi säätää ikärajat kuten elokuviinkin."

Raamattukin tulisi kieltää, jos tiettyjä ehtoja sovellettaisiin sen levittämiseen. Nämä näkemykset eivät ole Cutting Edge Finlandin eikä Leena Rauhalan. Tarkoitukseni on enemmänkin etsiä mahdollisia perusteita, joilla voitaisiin kieltää Harry Potterit, Sweepit, Tähtien sodat, Masters of Universet ja Raamattu samoilla perusteilla.

a) Vaikka kyseessä on fiktio, se ei näytä olevan syy estää kirjojen julkaisemista. Otan tässä lähtökohdakseni, että kaikki viisi mainittua ovat fiktiivisiä teoksia, jotka saattavat pohjautua jollakin tavalla todellisiin tapahtumiin. Harry Potter - ja sweep-sarjat voidaan sijoittaa maantieteellisesti jonnekin siinä, missä Raamattukin. Osa kirjojen tapahtumista ovat kuitenkin aika epäuskottavia ja minulla on ainakin syytä epäillä jokaisen kirjan todenmukaisuutta.

b) Jokaisessa mytologiassa on oma yliluonnollinen aspektinsa. Harry Pottereissa ja Sweepeissä on magiaa. Tähtien sodassa on "voima". Raamatussa on Jumala. Kaikki nämä näyttävät olevan jollain tavalla ihmisen hallittavissa tai ihminen voiman hallittavissa. Jos kirjat otetaan todesta saattaa erilaiset taikauskot ottaa liian suuren jalansijan keskustelussa. Tämmöisten voimien esittely nuorille saattaa olla vahingollista.

c) Sweep-sarjassa ja Raamatussa esiintyy prostituoituja tai ainakin prostituoidun näköisiä henkilöitä. Molemmissa teoksissa esiintyy myös Suomen lain vastaisia toimia, joita esitetään nuorille täysin normaaleina. Tämän näkemyksen mukaan Leena Rauhala haluaisi kieltää Sweep-sarjan julkaisun 16-vuotiaille.

Ei kommentteja: