torstaina, toukokuuta 24, 2012

MacGyverin haastajat

Muutamia vuosia sitten katselin tv-sarjaa 24. Katselen sitä vieläkin. Sarjan päähenkilönä on Kiefer Sutherlandin esittämä vastaterrorismiyksikön agentti Jack Bauer, joka omatoimisuudellaan, ja nopeilla ja radikaaleilla päätöksillään, saa torjuttua uhkia. Kolmannelle kaudelle tultaessa Jack Bauerin omatoimisuus oli päässyt jo aivan omaan luokkaansa. Kun kuulusteltava ei antanut tietoja, hän pamautti tältä jalan pyssyllä. Myöhemmin kun katsoja jo ehti tottua moiseen ja kuulusteltava ei antanut tietoja, Jack Bauer ampui kuulusteltavan vaimolta jalan sijoiltaan. Tämän lisäksi hänelle kehittyi erään peiteroolin myötä ikävänkaltainen piririippuvuus. Silloin ajattelin, että tässä on tosiaan uusi MacGyver.

MacGyver, jos esittelyjä kaipaa, oli kahdeksan tuotantokautta puhdasta neroutta, jossa pilottijaksoa lukuunottamatta sankari ei käyttänyt pyssyä ollenkaan, mutta aiheutti silti pahiksille paljon vahinkoa. Yleensä siten, että hänet lukittiin johonkin huoneeseen, jossa oli juuri oikeita tavaroita, joilla voitiin vapautua vankilasta. Molempien hahmojen erikoisuus on se, että he tekevät yllättäviä - jälkeenpäin ajatellen yleensä oikeita - ratkaisuja.

Molemmista on tullut eräänlaisia omaperäisyyden symboleita. Asian tunnistaa siitä, että 90-luvun vaihteessa jonkun joutuessa yllättävään pattitilanteelta vaikuttavaan tilanteeseen, oli tapana kysyä, mitä MacGyver tekisi tässä tilanteessa. Tilanteen teki koomiseksi, jos jollakulla oli mukana purukumia ja kengännauhaa, koska nokkelimmat MacGyver-ratkaisut liittyi siihen, että näillä esineillä piti sitoa asioita toisiinsa. Samalla tavalla kuin Niksipirkasta löytyy sukkanauhavinkkejä. "Sukkanauhat ovat käteviä rahan säilyttämiseen."

MacGyver on kuitenkin sellainen sukupolviasia, että uusilla sukupolville pitää ehkä esitellä tätä hahmoa. Ikävää tässä on se, että MacGyveria näyttelevä Richard Dean Anderson päätyi tekemään toisen merkittävän roolin Jack O'Neillina Tähtiportissa, jota on esitetty kymmenen tuotantokautta. Tähän vielä kun liitetään muutama elokuva ja spin-off sarja, niin on aivan ilmeistä, miksi Jack Bauer on korvannut McGyverin. Onneksi ei kokonaan, jotta oma-aloitteisten fiktiohahmojen evoluutiota voidaan tarkastella eri näkökulmista.

Tämän lisäksi Burn Notice -agenttikomedia on esitellyt uuden symbolin. Tv-sarjassa Michael Westen (Jeffrey Donovan) on CIA:n entinen agentti, joka saa potkut aluksi tuntemattomasta syystä. Lähes kolme vuosikymmentä agentin hommia tehnyt mies, jolla ei ole rahaa eikä ymmärrettävistä syistä uskottavaa työhistoriaakaan ("ai sä sabotoit koko Neuvostoliiton armeijan toimintakyvyttömäksi, varmaan joo") päätyy moraalisista ja taloudellisista syistä tekemään pieniä palveluksia toisille.

Westenin tapa ratkoa asioita liittyy hänen kokemuksiinsa peitetehtävissä ja taistelulajeissa. Luokittelen hahmon hieman koomiseksi sen takia, että hän tekee jatkuvasti lähes älyttömiä vertauksia arkipäiväisiin tapahtumiin hyvin väkivaltahistoriaisten silmälasien lävitse tyyliin "ystävien kanssa hengaaminen on vähän niinku Aikido. Molemmissa pitää käyttää toisten antamien tarjousten kääntämistä edukseen onnistuakseen, mutta aivan kuten Aikidossa, kun juo liikaa viskiä, niin tulee tehtyä virheitä (ei oikea lainaus)."

Eilen esitin facebookissa kysymyksen, että kumpi on kovempi: Jack Bauer vai Michael Westen. McGyver-selitysten jälkeen pöytään heitettiin Trainspottingin Begbie, Arskaa ja Sylttyä. Jack Bauer oli kuitenkin voittamassa kilpailun mustista hevosista huolimatta, koska hänellä on aikataulu. Yksi frendi heitti, että Jack Bauerilla on aina 24 tuntia aikaa hoitaa homma kotiin ja aina se ehtii. Vaikka terroristit olis kuinka äkäisellä aikataululla liikenteessä, niin Jack Bauer vois lähteä baariin vetää hyvät porkkanat silmille, ja ottaa vaikka Michael Westenin messiin ja silti hän viimeisellä tunnilla selviytyisi baarista terroristien komentokeskukseen vetämään piuhat pois paikalta.

Voittajaksi selviytyi kuitenkin Chuck Norris, koska "jos sinulla on kaksi omenaa ja Chuck Norrisilla on kaksi omenaa, niin Chuck Norrisilla on enemmän omenoita."


Ei kommentteja: