sunnuntaina, lokakuuta 29, 2006

Helsingin kirjamessut

Olimme tänään Ihanaisen kanssa Helsingin kirjamessuilla Helsingin messukeskuksessa. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi. Rahakin näkyy kyseisissä järjestelyissä eikä pelkästään hyvällä tavalla.

Kävijämääristä ei voi vielä sanoa mitään varmaan, mutta sain tietää Basam Booksin henkilökunnalta, että perjantaina ilmoitettiin kuulutuksessa, että kävijämäärät olivat silloin jo käyneet 20 000:ssa. Helsingin kirjamessuja voi nyt hyvällä syyllä verrata jo Suomen suurimpiin rockfestivaaleihin kuten Ruisrockiin, Provinssirockiin, Raumanmeren Juhannukseen tai vaikkapa Porin jazzeihin.

Monet pienet ja suuret kirjakustantamot näyttäytyvät Helsingin kirjamessuilla tasapainoisesti isojen kanssa, vaikka suurimmilla onkin lavat, telkkarit ja naamat vetämässä ihmisiä sisään. Kirjamessuilla tämä on kuitenkin kuorta, joka ei riitä tuntia pitemmäksi aikaa kenellekään bibliofiilille. Viime vuonna kävijät käyttivät keskimäärin 56 euroa per henkilö. Tästä voi laskea jo miten iso panostus kirjamessuille osallistuminen on pienelle tai keskisuurelle kustantamolle. Omien kirjojen esille tuominen ja oikealla tavalla asettelu saattavat merkitä vuoden tuloksesta isoa osaa.

Messukeskuksessa oli kuitenkin samaan aikaan toisella puolella ruoka-aiheiset messut. Järjestäjille on tietenkin hyvä, että paikalla on mahdollisimman paljon esille laittajia. Kirjojen ystäville on myös merkittävää löytää mahdollisimman monta kustantajaa uutuskirjoineen ja klassikoineen, mutta kirjamessujen ahtaus viittaa enemmänkin siihen, että on yritetty myydä tilaa mahdollisimman pienessä tilassa mahdollisimman monelle mahdollisimman isoon hintaan.

Tästä seuraa se ikävä puoli, että monet pienet kustantamot jäävät saavuttamatta potentiaaliansa, koska kopit tulevat täyteen jo muutamasta ihmisestä. Toivottavasti ensi vuonna messukeskuksesta otetaan käyttöön koko alue. Lukunurkkaukset olisivat mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen lisä kirjamessuille. Kirjahyllyjen viereen asetettavat penkit, joissa voisi lukea kirjoja rauhassa antaisi kirjamessuille arvoisensa raadin. Lopulta kirjamessut saavat juuri sellaisia kävijöitä, joita messut ansaitsevatkin.

Kirjojen ystävät, kaikki yhteiskuntaluokat sisältävänä ryhmänä (vrt. prekariaatti), sisältää kuitenkin monenlaisia kävijöitä. Ensikertalaisia, jotka ovat kiinnostuneet lukemisesta, mutta eivät ole vielä päässeet harrastukseen kunnolla käsiksi. Tälle ryhmälle saattaa riittää utelias tutkiminen. Kirjamaailman tutkimusalukset, kaiken maailman kirjallisuuden ystävät, eivät tule ikinä kylläisiksi. Tämä ryhmä tutkii jokaisen kirjan ja lehden. He tekevät muistiinpanoja tulevista kirjoista. He etsivät uusia elämän alueita pohdittavakseen.

Kirjamessujen pitäisi siis olla sellainen alue, jossa kaikki tämä moninaisuus voisi löytää oman tapansa tutkia kirjamaailmaa. Tähän haasteeseen ei pysty kukaan vastaamaan, mutta en minäkään ole kuvitellut, että sodat loppuisivat minun elinaikanani, vaikka välillä ihmiskunta skitsofreenisena entiteettinä toivoa herättääkin.

Kirjamessuilta itse tein monia monipuolisia löytöjä. Kun lompakko sallii taas, niin tiedän kyllä miten minä pistän jälleen kapitalismin telaketjut vinkumaan.

technorati , , , , , , , , , .

perjantaina, lokakuuta 27, 2006

Viinasta


Kuvassa minä ja Tuukka Kallas.

Koko media on viinaa vastaan. Uutisissa kerrotaan aina viinan huonoista puolista. Viinaveron lasku on lisännyt perheväkivaltaa, Helsingin keskustassa humalaiset tappelivat teräasein ravintolan edessä.

Miksei uutisissa voisi joskus olla positiivisa uutisia viinasta. Kaupunki: Pekka ja Matti, vihamiehiä jo kolmannessa polvessa, tapasivat Roskapankin terassilla, otti pari tuoppia ja hautasi sotakirveensä. Kotimaa: Hallitus veti perseet ja sai aikaan täydellisen yhteiskunnan. Ulkomaat: Israelin pääministeri Ehmud Olmert ja Palestiinan presidentti Mahmud Abbas ottivat viime perjantaina muutaman oluen, pari snapsia, kaksi pulloa punaviiniä sekä laphroagin savuviskipullon. Kännissä he sopivat Jerusalemin jakamisesta kahden erillisen valtion pääkaupungiksi, perustivat yleisen ja yhtäläisen maksuttoman peruskoulun israelilaisille ja palestiinalaisille, palestiinalaississit takoivat aseensa auroiksi ja Israelin tankeista päätettiin tehdä maailman suurin pontikankeittokalusto. Tässä tämän päivän uutiset, seuraavaksi urheilu ja sää.

technorati , , , , .

torstaina, lokakuuta 26, 2006

Huonoiden runoilijoiden seura

Katkelma näytelmän kohtauksesta Me olemme predikaatti (tämän takia perustulo):

Janne: Tervetuloa kaikki tänne meidän runoilijakollektiivimme järjestämään iltaan. Me olemme siis Huonoiden runoilijoiden seura. Toivottavasti nautitte tästä meidän älyllisestä dekadenssistamme. Ollaan taas kerätty kasaan kollektiivin tekstejä ja tarkalla silmällä tutkailleet ne kaikkein parhaimmat huonoimimmista runoista. Tämän ensimmäisen nimi on ”Sähkökaappi”.

”Viiden linjan välissä on harmaa taulu
minä itken verta
sinä kyyneliä
minä liimaan tarran tähän seinään,
jossa lukee
haista homo vittu”

(janne kävelee pois. Timo tulee.)

Timo: Tämän nimi on ”Karpolla on asiaa”.

”Multa katkaistiin sähköt viidestoistapäivä
vaikka laskun eräpäivä on kahdeskymmenesviides
Multa katkaistiin sormet tänään
koska en muistanut paljonko olin velkaa
Mut häädettiin himasta
koska biletin joka yö ja kusin parvekkeelta alas

en kestä enää sitä,
että bonusseteleillä on viimeinen käyttöpäivä
aina päivää ennen kuin niitä oikeasti tarvitsee

mun nettiliittymä on ihan sairaan nopee
paitsi silloin kun mä yritän imuttaa pornoo

kaikista näistä kärsimyksistä
saat joulukinkun
mut hei, Karpo,
mä oon kasvissyöjä.”

(Timo kävelee pois. Janne tulee.)

Janne: Tän nimi on ”Haluuks sä turpaan homo”

”Haluuks sä turpaan homo
vai ooks sä homo?”

(Janne kävelee pois.)

Timo: Ja illan viimeinen. Tämä siis teidän onneksenne. Tän nimi on enteikkäästi ”Brad Pitt.”

”Brad Pitt ei ole Batman
sanoi joku
Brad Pitt on Batman,
sanoin minä
Kuinka niin
kysyi kolmas
minä vastasin,
oletteko koskaan nähneet Brad Pittia ja Batmania samaan aikaan?”

(Timo poistuu. Janne tulee.)

Janne: Siinä oli siis illan viimeinen. Olette nauttineet äskettäin Huonoiden runoilijoiden seurasta. Jo kolmatta kertaa koko meidän elämämme aikana. Toivottavasti olette nauttineet yhtä vähän kuin mekin. Yleisön pyynnöistä huolimatta esiinnymme taas kahden viikon päästä täällä, joten osannette varmaan itsekin vältellä näitä sanasäiläkköjä.

technorati , , , , , , , , , , .

keskiviikkona, lokakuuta 25, 2006

Vasemmiston sävel kuuluu Helsingissä

TIEDOTE 24.10.2006

Vasemmiston sävel kuuluu Helsingissä.

Sunnuntaina 22.10.2006 Helsingin Hakaniemessä, ravintola Sävelessä pidetty Vasemmiston sävel Helsingissä –tapahtuma oli kaikin puolin menestys.

Tapahtumassa puhuivat Helsingin Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaat Paavo Arhinmäki, Alina Mänttäri ja Jaakko Vasankari sekä istuva kansanedustaja Outi Ojala.

Runsaslukuiselle yleisölle puhuneet Ojala, Arhinmäki, Mänttäri ja Vasankari saivat jokainen puheenvuorojensa päätteeksi yleisöltä raikuvat aplodit.

Kallion vasemmistoliiton järjestämässä tilaisuudessa puhunut pitkäaikainen kansanedustaja Outi Ojala aloitti Vanhasen hallituksen madonluvuilla ja selostamalla Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toimintaa menneen hallituskauden aikana. Erityiset moitteet Vanhasen hallitus sai Ojalalta siitä, että keskustajohtoinen hallitus ei ole nyt toteuttanut niitä lupauksia joita keskusta oppositiossa ollessaan teki. Ojala myös huomautti Vanhasen hallituksen erityisestä häpeäpilkusta, eli absoluuttisen köyhyyden ja lapsiköyhyyden lisääntymisestä.

Outi Ojalan puheenvuoron jälkeen pääsivät vauhtiin nuoret kansanedustajaehdokkaat. Kaupunginvaltuutettu ja valtuustoryhmän II varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki nosti puheenvuorossaan esille Vasemmistoliiton merkityksen nykysuomelle. ” Forssan puolueohjelmassa 1903 vaadittiin varallisuutta verolle. Paljon tämän päivän sosiaalidemokraateista kertoo se, että puolueen puheenjohtaja valtiovarainministeri Eero Heinäluoma esityksestä varallisuusverosta luovuttiin. Vasemmistolla on yhteiskunnassa siis merkittävä tehtävä ja tilaus.”

Varavaltuutettu ja Kallion Vasemmistoliiton puheenjohtaja Alina Mänttäri alleviivasi Vasemmistoliiton eduskuntavaalikampanjan monipuolisen ja laaja-alaisen vetoavuuden merkitystä. ”Kampanjan monipuolisuus ei tule pelkästään ehdolla olevista ihmisistä vaan myös niistä asioista, joita vaalien alla nostetaan esiin. Itse aion omassa kampanjassani ottaa esiin myös sellaisia asioita, jotka monipuolistavat Vasemmistoliittoa äänestäjien silmissä. Toivoisin, että Vasemmistoliitto olisi puolue, jota voisivat äänestää myös nuoret ja opiskelijat sekä kaikki joille kulttuuri ja ympäristö ovat tärkeitä.”

Ehdokkaiden alustuspuheenvuorot päätti pätkätyöläisen baarimestarin, Etelä-Suomen Vasemmistonuorten varapuheenjohtajan Jaakko Vasankarin räväkkä puheenvuoro, ”Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin minullakin. Vihreä, vasemmistolainen, liberaali, hippi, puunhalaaja, rauhanlietsoja... Kerro miten kohtelet lastasi, niin minä kerron kuinka äänestät. Jos hakkaat lastasi, äänestät oikeistoa. Jos kasvatat lastasi ehdottomalla rakkaudella, äänestät Vasemmistoliittoa, ennakkoehdottoman rakkauden puoluetta.”

Kansanedustajaehdokkaiden alustuspuheenvuorojen jälkeen käytiin vilkasta keskustelua Helsingin ja tulevien eduskuntavaalien haasteista.

technorati , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

tiistaina, lokakuuta 24, 2006

Ketkä otetaan kiinni?

Näköjään poliisia on jälleen opastettu ottamaan kaikki "epäilyttävän" näköiset kiinni.

Basson foorumilla on aloitettu keskustelu Kalliossa tehdystä ratsiasta, jossa otettiin Exodus-ravintolan kaikki asiakkaat kiinni ja vietiin poliisiasemalle. Samoin joitain henkilöitä otettiin kiinni lähialueelta. Onneksi osasin taas pysyä poissa kaupungilta. Viimeksi Mannerheimintiellä ollessa kävi vähän huonosti.

Tässä poliisin versio MTV3:n sivuilta. Tällä kertaa Reijo muuri pääsee kertomaan miten pidetään kansa ruodussa: "Tilanne ravintolassa sujui yllättävän rauhallisesti. Poliisi käyttää tällaisissa tilanteissa taktisesti ns. murskaylivoimaa".

Kertokaapa minulle, otetaanko ihmisiä kiinni hieman kevyin perustein tänä päivänä?

technorati , , , , , .

lauantaina, lokakuuta 21, 2006

Vasemmiston sävel

Tämän päivän otsikko ei viittaa työväen lauluihin vaan ns. yleisdemokraattiseen tapahtumaan Kalliossa.

Huomenna Kallion Vasemmistoliitto järjestää tapahtuman nimeltä Vasemmiston sävel Helsingin ravintola Sävelessä. Siitä ovela nimi.

Paikalla on alustamassa kansanedustajan työn jättävä Outi Ojala. Paikalla esiintyy hänen jälkeensä kansanedustajaehdokkaat Paavo Arhinmäki, Alina Mänttäri ja Jaakko Vasankari.

En ole vielä miettinyt, että mistä puhuisin huomenna. Ehkäpä huominen Vasemmistonuorten maahanmuuttopoliittisen työryhmän (jota olen alkanut kutsumaan Vanumamuksi) kokous antaa eväitä siihen.

Eduskuntavaaleihin olemme tukiryhmän kokouksissa päätyneet rajaamaan kaikki mahdolliset teemat kahteentoista. Joistain näistä olisi siinä mielessä järkevää puhua.

Kaksitoista eduskuntavaaliteemaa ovat seuraavat. Huomatkaa, että listassa on kuitenkin 13 kohtaa. Yksi kohta, joka käsittelee siviilipalveluksen lyhentämistä, on kuitenkin niin pientä ihmisryhmää koskeva asia, että siitä ei välttämättä ole kantavaksi teemaksi.

1. Paikallisdemokratia (tai vaikeammin "suoran vaikuttamisen mekanismien liittäminen edustuksellisen demokratian työkaluiksi".)
2. Prekarisaatio
3. Tietoverkkokysymykset ja tekijänoikeudet (Jyrki J.J. Kasvi ei näköjään riitä eduskunnalle, jotta saataisiin lakeja aikaiseksi, jotka takaisivat kulttuurin kuulumisen kaikille ja oikeudenmukaisen palkkion takaaminen TEKIJÖILLE - eli niille, jotka sen varsinaisen taiteellisen työn tekevät)
4. Syrjäytyttämisen ehkäisy (kukaan ei ole oman onnensa seppä, vaan meidän jokaisen kohtaloon vaikuttaa enemmänkin kuin se yksi tekijä)
5. Reilu kauppa
6. Terveydenhuolto (vähemmän kilpailua ja enemmän tasa-arvoisia palveluja)
7. Ilmastonmuutos
8. Eläinten suojelu
9. Erityisryhmien tasa-arvoistaminen – kaikkien tasa-arvo (kaikki meistä vuotaa verta)
10. Eettiset elämäntavat (ei se yksi roska vaan ne kaikki yhdessä)
11. Ulkopolitiikka/Maailman politiikka kauaskantoisemmaksi (pois poliittisesta realismista, ulos pelkän kansallisen edun näkökulmasta.)
12. Siviilipalvelus (lyhyemmäksi ja tasa-arvoisemmaksi asepalveluksen kanssa)
13. Kansankulttuuri kannattavaksi (spektaakkeleista ruohonjuureen.)

ps. eiliseen merkintään liittyen: kolmas pullo menossa. Pitkästä aikaa viikonloppu vapaa. Kuukauteen en taaskaan pääse viettämään viikonloppua.

technorati , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Levyjä ostamaan

Ajattelin käydä hakee jonkun uuden levyn tässä viikonloppuna. Varsinkin kun mulla saattaa olla huomenna vapaapäivä (selviää tänään). Jos tämmöinen toteutuu niin käyn ehkä ostamassa tämän levyn Villeltä:



Sämpleri levystä löytyy täältä.

Villehän on tunnettu ennestään Liisanpuiston kolmikosta.

Tämä levy sitten soittimeen, keissi bissee, rento asento ja katse kattoon.

Kemmurukin vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta tulokkaalta. Radio Helsingissä tuli niiltä vähän settiä aikaisemmin viikolla. Huomenna sitten nähdään kuunnellaanko levyjä vai vedetäänkö vaan perseet.

Linkkilistaa päivitetty taas:
Löysin Verstaan blogilistalta Miina Kajoksen blogin. Lisäsin sen tuonne listalle. Miina Kajoshan on yksi nuorista, jotka on ehdolla Vasemmistoliiton listoilta Eduskuntaan.

Laitoin myös oman osion oikean reunan palkkiin eduskuntavaaleja varten. Nyt siellä on liittymisosoite sähköpostilistalle, Vasemmistonuorten tilinumero ja viite eduskuntavaalityöni tukemista varten sekä varsinainen tilinumero niille, jotka haluavat lahjoittaa suoraan.

technorati , , , , , , , , , , , , , , , .

torstaina, lokakuuta 19, 2006

Kulutuskapula

Kulutuskapulan vuosi- ja jäsenkokous lähestyy. Wikipediaankin tämä järjestö on jo noteerattu.

Tässä tiedote aiheesta:

15.10.2006
Julkaisuvapaa heti

Kulutuskapula ry:n avoin jäsentilaisuus 31.10

Kulutuskapula ry pitää avoimen jäsentilaisuuden ja vuosikokouksen 31.10 kello 17:00 Suomen luonnonsuojeluliiton tiloissa (Kotkankatu 9). Tilaisuuteen toivotaan yhdistyksen ulkopuolisia henkilöitä, tuoreine ideoineen ja kontakteineen.

Kulutuskapula ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoituksena on kehittää Kulutuskapulasta varteenotettava kuluttajan apuväline. Kulutuskapula on matkapuhelinsovellus, jonka avulla voi helposti selvittää minkä tahansa kulutustavaran eettisen taustan. Kulutuskapulan toiminta pohjautuu kulutustavaroiden viivakoodeihin: Kun kuluttaja osoittaa kamerapuhelimella viivakoodia, tai kirjoittaa viivakoodin numerot tekstiviestiin, palauttaa Kulutuskapula eettistä faktaa kyseisestä tuotteesta, tai yrityksistä sen takana. Kulutuskapula ry tarjoaa julkaisukanavan kelle tahansa eettistä tietoa selvittävälle taholle, eikä siis itse päätä mikä on eettistä ja mikä ei. Lisätietoja Kulutuskapulasta osoitteessa http://www.kulutuskapula.org/

Kulutuskapula on teknisesti jo hyvin kypsä, mutta eettisen tiedon suhteen vasta alkumetreillä. Yhdistyksen tavoiteena on luoda Kulutuskapulasta kiinnostuneiden yhdistysten ja kansalaisten yhteinen hanke, sekä Suomessa että ulkomailla.

Tilaisuuden alussa on lyhyt alustus Kulutuskapula-hankeesta. Vuosikokouksessa valitaan Kulutuskapula ry:n seuraava hallitus ja vastuuhenkilöt. Käymme myös keskustelua siitä, mihin suuntaan Kulutuskapulaa pitäisi viedä ja miten. Tilaisuus on suunnattu samalla kentällä toimiville yhdistyksille, ruohonjuuritason toimijoille ja toimittajille. Myös erilaiset asiantuntijatahot ovat tervetulleita.

Toivomme ennakkoon ilmoittautumista osoitteeseen kulutuskapula@gmail.com. Ilmoittautumisen yhteydessä voi hakea Kulutuskapula ry:n jäseneksi. Jäsenyys on toistaiseksi maksutonta eikä velvoita mihinkään.

Lisätietoja:

Wesa Aapro
Puheenjohtaja
Kulutuskapula ry
050 5933854
wesa.aapro@gmail.com
http://www.kulutuskapula.org/


technorati , , , , , .

Pari linkkiä lisää:

Lisäsin pari uutta linkkiä. Kelailijoista laitoin Vahtikoira -blogin. Kyseistä blogia päivitetään harvoin, mutta sisältö on kuitenkin mielenkiintoista. Tulee mieleen jo kauan sitten kuopattu pro demokratia -liike. Tai onkohan sitä vielä edes kuopattu.

Sitten lisäsin eettiseen kuluttamiseen liittyvän Finnwatchin kotisivut järjestölistaan. Järjestö on vielä pieni ja sillä on vähän resursseja. Muistuttaa hieman Kulutuskapulaa. Ehkäpä kyseiset järjestöt voisivat tehdä jonkinlaista yhteistyötä?

keskiviikkona, lokakuuta 18, 2006

Teatterin mystiikka: tiedottaminen

Takaisin koneen ääreen ja nettiin.

Jokaisen esityksen markkinointistrategiaan kuuluu aina tiedottaminen. Joskus ensimmäinen tiedote lähtetään jo ennen ensimmäisiä harjoituskertoja. Toisinaan tiedote lähetetään liian myöhään jolloin tiedot ensi-illasta ei pääse edes päivän lehteen. Tämä menee yleensä kokemattomuuden piiriin ja johtuu siitä, että taiteilijat itse joutuvat tuottamaan esityksensä. Taiteilijat saattavat jopa suhtautua vastahakoisesti koko ajatukseen tuottamisesta.
Joskus mediat julkaisevat tiedotteen sellaisenaan niin sanottuna puffijuttuna. Laiskat toimittajat palvelevat näin tiedottajia. Juttuun tulee mukaan kaikki positiiviset asiat esityksestä.
Tiedottajat ovat käyneet kiivaitakin keskusteluja siitä, milloin kannattaa tiedote lähettää. Aamupäivällä lähetettynä toimitukset saavat tiedon heti ensimmäisenä luettavakseen. Toisaalta iltapäivällä tarvitsee täyttää jo lehden sivuja. Tyhjää tilaa ei saa jäädä painettuun lehteen. Tällöin viimeksi tulleet tiedotteet saattaa mennä silloin lävitse.
Yksi koulukunta pitää viikonloppua parhaimpana ajankohtana, koska silloin ei tapahdu mitään muuta uutisoitavaa. Saman koulukunnan edustajat voisivat samaan teoriaan nojaten lähtettää kaikkien vuoden tapahtumien tiedotteet kesällä, koska silloin ei tapahdu mitään – paitsi kesäteatteria.
Eräs tiedottaja on kuitenkin sitä mieltä, että torstai kello kolme on paras ajankohta. Tälle teorialle on vaikea löytää mitään oikeita perusteita. Koska tiedottaminenkin on todella mystistä hommaa, niin voinemme saman tien pitää viimeksi mainittua kaikista parhaimpana teoriana.

Technorati , , , , , , , , , .