perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Huonoja työsuhteita

PAMin uusimman lehden mielipidekirjoitukset sisältävät huolestuttavan viestin päivittaistavarakaupan työsuhteista. Nykyisin isotkaan firmat eivät ole kiinnostuneita työntekijöiden oikeudesta työhön. Kyse ei ole edes siitä, että työtä ei olisi tarjolla, vaan työt hajautetaan.

Keski-Suomesta tarjotaan esimerkiksi Keskimaata. Kirjoittajalla on luvatut työtunnit kasassa, mutta muille osa-aikaisille lisätyötä ei tarjota, ei edes sairaslomien sijaisuuksia, vaan paikalle hälytetään aina vuokratyöntekijöitä. Vaikka olisikin työtä, mutta jos sitä ei ole riittävästi, toimeen on vaikea tulla.

Toisesta työpaikasta kertoo pitkäaikainen osatyöntekijä. Keväällä laitetaan seinälle lappu, jossa kysellään, ketkä haluavat tehdä kesällä lisätunteja. Kirjoittajan mielestä on turhauttavaa laittaa omaa nimeään listalle, tietäen, että joka kesä ylimääräiset työtunnit tarjotaan kesätyöntekijöille. Pitkä-aikaisille osa-aikaisille tarjotaan vastaukseksi vain, että jos ei kelpaa nämä tunnit, niin "ainahan voi lähteä, tulijoita kyllä riittää." Työvoimareservi on työnantajan tapa hajoittaa-ja-hallita.

Toinen ongelma on palkanmaksu. Sol Palvelun palkanlaskusta jää aina vähän väliä palkkoja maksamatta, ja palkat tulevat vasta siinä vaiheessa, kun asiasta ilmoitetaan, mutta sittenkin joudutaan odottamaan aina seuraavaa palkkaa, johon lisätään "unohtunut" osa palkasta. Iso firma, joka ei osaa maksaa palkkaa ajallaan, on epäuskottava. Kaikki eivät tästä kärsi, ja muutkin kuin SOL sen osaavat. Nimimerkki Pettynyt L&T:hen kertoo, kuinka L&T:lle siirryttyään "palkkalaskelmat heittää häränpyllyä, kokemusvuosilisät maksamatta, iltalisät maksamatta ja korjaukset viipyvät kohtuuttaman kauan." Palkat saattavat lipsahtaa jopa toisen työntekijän tilille.

Olisikohan uudesta porvarihallituksesta korjaamaan näitä työelämän ongelmia?

technorati , , , , , , , .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juttua vuodelta 2004

http://www.palkkatyolainen.fi/pt2005/pt0501/p050201-t9b.html

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Toi linkki jää vähän puolitiehen.