sunnuntaina, heinäkuuta 01, 2007

Renessanssiopas hääjatkojen järjestelyyn



Häiden järjestelyyn liittyy monimutkainen show, jonka on näytettävä siltä kuin kaikki tapahtuisi itsestään. Renessanssi tarjoaakin tälle päivälle muutaman klassisen osasen esittelyn itse rituaalin jälkipyykin hoitamiseen.

Yleisövisa
Jotta häistä tulee osallistavaa, tarvitaan käsikirjoitukseen leikkimielinen kisa, johon osallistuvat häävieraat. Kaikille vieraille jaetaan laput, joissa kysytään turhanpäiväisiä kysymyksiä, jotka koskevat avioitunutta paria. Kysymykset ovat olleet aina triviaalisia kuten "montako kertaa X on nähnyt Hitleristä kertovan perikatoelokuvan" tai "montako pehmolelua X antaa Y:n pitää esillä".

Yleisövisa voi kuitenkin toimia vihjeenä tulevasta ohjelmasta. Esimerkiksi kysely Rammsteinista johti morsiamen ryöstön jälkeisen palauttamisen jälkeen hitaaseen kappaleeseen, joka oli yllättäen Rammsteinin sovittama. Tämä hetki oli varsin liikuttava.

Morsiamen ryöstö
Morsiamen ryöstö on yksi vahvoista hääperinteistä. Ennen vanhaan tämmöistä sattui oikeasti ja oikeudenmukaiseksi koettu rangaistus ryöstäjälle oli kuolema tai kunnon mäiskintä. Nykyään morsiamen ryöstö on ennakoitavissa oleva tapahtuma. Ryöstäjät saapuvat häiden jatkopaikalle vievät morsiamen. Tämän jälkeen sulhasen tulee vastata morsiameen liittyviin kysymyksiin ja jos hän vastaa niihin oikein, morsian palautetaan. En tosin tiedä onko koskaan ryöstäjillä ollut pokkaa olla palauttamatta morsianta, jos sulhanen vastaa väärin joihinkin kysymyksiin. Se olisi röyhkeää, mutta jäisi varmasti kaikkien mieleen.

Kysymykset on hyvä tehdä etukäteen. Kerran osallistuin häihin, jossa minut värvättiin rosvojoukon vetäjäksi paikan päällä. Kysymykset tehtiin sitten haastattelemalla aluksi morsianta, jonka jälkeen toimitimme kysymykset nuoren apulaisen välityksellä talliin, josta morsian kaapattiin. Kaiken lisäksi sulhanen vastasi lähes kaikkiin kysymyksiin väärin. Päätimme, että käymme vielä neuvottelemassa sulhasen kanssa. Hän vetikin yhden runon kaikilla pohjoismaisilla kielillä.

Juoma ja ruoka
Häissä joihin saapuu kolminumeroinen erä ihmismateriaalia vaatii hieman painettua rahaa. Jos alkoholijuomien valmistaminen olisi laillista, niin halvaksi tulisi itse tehdä kotiolutta tai -viiniä. Toisaalta kiinnijäämisen riski on niin mitätön, että voitaisiin sanoa alkoholijuomien valmistamisen olevan de facto sallittua häihin. Tämän sorttisen rikosten ilmeneminen perustuu yleensä ilmiantoon, joten muista olla kohtelias kaikille vieraille. Muuten joudut selittelemään hääkiljujasi, mikä on kieltämättä aika noloa.

Laillisten keinojen ystävä kävisi mahdollisesti jossakin naapurimaassamme (ei Ruotsissa tai Norjassa) ostoksilla. Alkoholijuomien hinta on siellä sen verran paljon halvempi, että häitä järjestettäessä voi ehkä venyä Suosi kotimaista -periaatteesta hieman. Ekologisuus on kuitenkin loppupeleissä lompakosta kiinni.

Jos rahasta ei tosiaan ole pulaa niin kannattaa vain kävellä johonkin baariin ja kysyä ammattitaitoiselta kaverilta, että tuletko tarjoilemaan häihin. Anna kolmetonnia käteen ja sano, että pestaa ihmiset töihin ja hankkii juotavat, loput saa pitää.


Puheet

Hääparin molempien isät pitävät yleensä puheen jossain vaiheessa iltaa, oletuksella että perhevälit voivat edes siedettävästi. Jatkojärjestelijän kannattaa ottaa tässä huomioon vain, että muistaa kutsua heidät paikalle ja kertoa, että he pitävät puheensa. Tositilanteessa he sitten kertovat mitä sylki suuhun tuo, lukevat paperilta tai molempia. Tämä ei ole järjestelijän vastuulla. Vanhemmat kuitenkin elävät tässä vaiheessa kuolleita unelmiaan lastensa kautta.

Rahoitus
Hääpari voi kustantaa häitä, jatkopaikkaa tai matkaansa vierailla. Kohteliasta ei ole pyytää osallistumismaksua tai myydä lippuja häihin. Sen sijaan hääkutsun yhteydessä voi mainita, että lahjavinkkejä voi kysellä kutsujilta, mutta rahansa voi myös sijoittaa hääparin lomasäätiön tilille. Yli 8500 euron lahjat ovat verotettavaa tuloa, mutta harvemmin lahjat tätä summaa ylittävätkään. Toisaalta kiinnijäämisen riski näin harmittomassa tilanteessa on pieni. Hääpari tuskin tätä ilmiantoa tekee.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suunnitteleeko herra Vasankari sivisäädyn vaihdosta, kun niin paljon häistä kirjoittelee...

Itse-oppinut dosentti kirjoitti...

Kyllähän tässä jotain sellaista on mielessä välillä ollut.

Jutun inspiraatio on kuitenkin tullut häistä, joihin osallistuin viime viikonloppuna.