keskiviikkona, marraskuuta 08, 2006

Demokraatit voittamassa vaalit

Reilua peliä - Kirsi Pihlaja, Jussi Saramo ja minä (c) Cecilia Bergström

Tämän uutisen nyt voi löytää, miltä tahansa uutistoimistolta, mutta blogeista ja foorumeilta löytyy ne hienot analyysit.

Janne Länsipuro arvioi miten vaalit tulevat menemään. Nyt ei ole kyse voittajista ja häviäjistä, vaan vaalitavasta.

"Näyttäsi siltä, että mielenkiintoista seurattavaa tänä yönä voi olla tämä foorumi, jossa kansalaiset jakavat äänestys kokemuksiaan tyyliin, ‘’äänestyspaikalla ei ollut kynää… Sanoivat, että se pitää tuoda itse.'’", kirjoittaa Länsipuro blogissaan. Vaikkakin kokemus kuulostaa surulliselta, on siinä jotain hauskaakin. "Oma kynä mukaan!"

Kyseisellä Black box voting -foorumilla on myös muita kummallisia kuvauksia. Yhdessä tapauksessa eräs äänestäjä (jonka nimeä ei ole vielä julkistettu) on syyttänyt äänestyspaikan vapaaehtoista työntekijää äänestäjän päällekäymisestä, kuristamisesta ja paikalta poistamisesta.

Toisella äänestyspaikalla (Montrose) on jo farssin piirteitä. Äänestyskone on rikki ja ihmisille jaetaan "Sample ballot" papereita, joilla voi äänestää kaikista äänestettävissä olevista asioista. Epäilyksiä on herättänyt se, että lasketaanko lipukkeet, joissa lukee "Sample ballot". Kaksi muuta epäilyttävää piirrettä on se, että ihmiset käyvät hakemassa äänestyslipukkeita pöydiltä, joita kukaan ei valvo. Lipukkeita voi ottaa vaikka kaikki kerrallaan. Myöskään laatikkoa, johon laput pitää laittaa, ei olla valvomassa. Toisin sanoen, kukaan ei ole varmistamassa, että äänestäjät laittavat laatikkoon yhden lapun per äänestäjä.

San Bernardinossa ei tarkisteta kenenkään henkilöllisyyttä. Paikallisen vaalilautakunnan työntekijän mukaan todentaminen tapahtuu siten, että allekirjoituksia verrataan kuukauden sisällä ja jos niissä on jotain epäilyttävää, laput hylätään.

Eka bini esitteli blogissaan myös yhden HBO:n dokumentin, joka on Black box voting -foorumillakin herättänyt huomiota. Yksi vaalityöntekijöistä on päättänyt vaatia käsin laskua sekä näyttää kyseisen videon muille työntekijöille.

technorati , , , , , , , , , , , , ,

Ei kommentteja: