perjantaina, marraskuuta 03, 2006

Tekijänoikeuslaki jälleen syynissä


Rytmissä keikalla (c) Pia Mikkonen

Viime vuonna ja edelleenkin on puhuttanut Tanja Saarelan ja punamultahallituksen esittelemä tekijänoikeuslaki. Sen puolesta ja sitä vastaan on puhuttu paljon erilaisilla perusteilla.

Uuden tekijänoikeuslain ulkopuolelle rajattiin tietokoneohjelmat ja tietokannat. Toisin sanoen tietokoneohjelmien tekijöillä ei ole tekijänoikeutta, minkä pitäisi olla koko lain ydin. Kilpailevan radiokanavan Radio Helsingin ohjelmassa Tukevasti ilmassa, Jukka Relander ja Tuomas Nevanlinna esitti, että tekijänoikeuksien pitäisi olla luovuttamattomat. Allekirjoittanut allekirjoittaa teesin, koska näkisi kyseessä olevan nimenomaan tekijän oikeus omaan teokseensa. Tietokoneohjelmat nähdään ilmeisesti erillisinä taideteoksina tai teoksina yleensä. (pykälä 11 a)

Sama koskee myös teoksen lainaamista tai eteenpäin levittämistä. Mitä tahansa saa lainata tai levittää eteenpäin paitsi elokuvia tai tietokoneella luettavia ohjelmia kunhan se on kerran myyty Euroopan unionin talousalueella. (pykälä 19) Ehkäpä tekstinkäsittelyohjelmaa ei voida pitää taiteellisena teoksena, mutta tietokonepeleissä on mukana taiteellinen ulottuvuus käsikirjoituksesta grafiikoihin asti. Esimerkkeinä mainittakoon seikkailu-, rooli- ja toimintapelejä kuten Max Paynet, Fallout, Larry Lafferin saagat ja monet muut, joilla on ihan oikeat käsikirjoittajansa kuten elokuvilla, kirjoilla ja näytelmilläkin.

Kaikkien muiden teosten välittäminen verkossa välittäjän kautta ja sellaisten teosten välittäminen joilla ei ole itsenäistä taloudellista tarkoitusta on sallittu uuden tekijänoikeuslain mukaan kaikille muille itsenäisten teosten muodoille paitsi tietokoneohjelmille ja tietokannoille.

Kummallisimmat osat uutta lakia on kohdat, joissa kielletään äänitallenteen, filmin tai vastaavan siirtämistä toiseen laitteeseen ilman lupaa. Tämä on se asia, mistä osa taiteilijoista ja osa taiteen nauttijoista veti herneen nenään. Ärsytystä herätti se, että jos hankki äänitallenteen vaikka cd-levyn niin sitä ei saanut siirtää mp3-soittimeen. Uusi laki antaa esimerkiksi tuottajalle, joka ei välttämättä ole edes kappaleen tekijä, määrätä, että missä, milloin ja miten musiikkia saa kuunnella. Saa nähdä miten tätä lakia sovelletaan. (pykälä 45 ja eteenpäin). Myöskin radio- tai televisiolähetysten äänittäminen ilman lupaa on kielletty.

Kummallinen on myös uutisiin liittyvän materiaalin käyttö. Ulkomaiselta uutistoimistolta tai ulkomaan kirjeenvaihtajilta saatu uutisen toistaminen muissa tiedotusvälineissä kuin vastaanottavan sanomalehden luvalla on kielletty kahdeksitoista tunniksi. Tällä tietenkin turvataan toimittajien oikeudet työhönsä, mutta miten tehdä uutisia ilman käyttämättä lähteitä. Nykyiselläänkin uutiset ovat referaatteja toisista uutisista. Näin vältymme siltä, että mediassa olisi ristiriitaista tietoa.

Aikaisemmin mainittiin, että yrityksille annettiin oikeus päättää miten musiikkia saa kuunnella tai elokuvaa katsoa. Oikeutta on vahvistettu antamalla teknisten suojausten kiertämisen kielto. Vaikka laki antaa oikeuden tehdä kopioita omaan käyttöön teoksen säilymisen varmistamista varten niin tämä oikeus ei koske teoksia, jotka on teknisesti suojattu. Siis, mitä v***ua? Anteeksi, siis ilman lupaa. Laki on siis ristiriitainen, että kaikkea muuta kuin käyttäjäystävällinen. Käyttäjäystävällinen se on vain yrityksille, jotka voivat vaikka omaa vittumaisuuttaan vaatia tilille jokaisen joka on ostanut cd-levyn musiikkia, jossa on kopiosuojaus ja onnistunut kiertämään sen ja tallentanut itselleen kasetille, tai modernimmin mp3-soittimelleen, musiikkia.

Yhteenvetona sanottakoon, että tekijänoikeuslain uudistus ei parantanut taiteilijoiden asemaa merkittävästi vaan levittäjien, kustantajien, yms.

technorati , , , , , , , , , , ,, , , , .

Ei kommentteja: