torstaina, marraskuuta 01, 2007

Arhinmäen syytteestä on luovuttu

Syyttäjä Harri Ilander veti syytteet pois kolmeltä henkilöltä Smash asem -"mielenosoituksen" yhteydessä. Syyttäjän mukaan ei ollut näyttöä siitä, että poliisi olisi antanut velvoittavia käskyjä, joita noudattamatta jättämisestä olisi voinut syyttää niskoittelusta. Syyte vedettiin pois myös Paavo Arhinmäeltä. Asiasta raportoivat ainakin Yle, Kansan uutiset ja Helsingin sanomat. Jopa peräseinojoen Keskustanuorten tekemästä liittokokousaloitteesta on käyty keskustelua Laura Tuomisen blogissa. Ajatusrikollinenkin on kirjoittanut aiheesta.

Poistumiskäsky on ollut yksi keskeisimmistä väittelyn aiheista. Esimerkiksi Kiasmalla poliisi antoi poistumiskäskyn, jota ei voinut kuulla. Tätä ei voida pitää velvoittavana. Toiseksi poliisi antoi myöhemmin käskyn (noin 20.30), jonka pystyi kuulemaan, mutta jota ei voinut noudattaa. Kiasmahan oli saarrettuna eikä ketään päästetty poistumaan. Myöhemmin asiasta on käynyt ilmi, että poliisi on päästänyt joitakin ihmisiä satunnaisesti pois. Mielenosoituspaikalta kahden korttelin päässä, Kaivopihalla, poliisi on antanut poistumiskäskyn, joka on ollut hieman kyseenalainen. Käskystä on liikkumassa kaksi versiota. "Tavalliset ihmiset saavat poistua, anarkistit jäävät" sekä "anarkistit saavat jäädä" on käskynä hieman tulkinnallinen. Entä, jos kokee olevansa sekä anarkisti että tavallinen ihminen? Neljänneksi käsky on annettu vasta kiinniottojen jälkeen.

Smash asemin jälkipyykki jakaakin ihmisten mielipiteitä moneen suuntaan. Joidenkin mielestä poliisi teki aivan oikein ja jatkossakin poliisin pitäisi sulkea liikenne keskustasta, ottaa kiinni satunnaisia ihmisiä ennakkotoimenpiteinä, huudella asiattomuuksia, antaa hipeille pamppua, estää mielenosoittamisia, estää sananvapautta, valehdella yleisölle, toisten mielestä taas ei.

4 kommenttia:

Arttu kirjoitti...

"Tavalliset ihmiset saavat poistua, anarkistit jäävät"

Heh. Näinhän sitä järjestystä rakennetaan: toisaalta on "tavalliset ihmiset", joiden turvallista elämää nämä "anarkistit" sitten uhkaavat.

"'Anarkistin' hahmon todellinen tehtävä on peittää näkyvistä yhteiskuntaruumiin koherenttiuden puute - se, että ei ole olemassa yhtenäistä kansaa ja homogeenista kokonaisuutta vaan pikemminkin antagonismia ja konsistenssin mahdottomuutta."

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Epäilen, että "käskyn" antaja ei tunnista anarkismia moniäänisenä ideologiana vaan tapana pukeutua.

Tämmöisiin yleistyksiin sorrutaan liian usein. On pakko myöntää, että itsekin tuen kyseisiä yksinkertaistuksia itseironian tai muun sorttisen huumorin nimissä.

Arttu kirjoitti...

"Epäilen, että 'käskyn' antaja ei tunnista anarkismia moniäänisenä ideologiana vaan tapana pukeutua."

En minä sitä ajanut takaa, vaan ajattelin roolia, jota tämä "anarkisti" yhteiskunnan kokonaisuudessa palvelee, aivan kuten "terroristit" ja vastaavat.

Smash Asemin kaltaisten tapahtumien kautta juuri rakennetaan sitä yhteisöä, jonka perustoja "anarkistit" sitten mukamas pyrkivät horjuttamaan - kaiken lisäksi silkkaa pahuuttaan, minkä ansiosta heidän puheitaan ei tarvitse panna merkille.

Samoin vaikkapa vain huumorimielessä heitetty "Anarkisti!" ja sitä seuraava keskustelun vaientaminen rakentaa/tukee sitä, minkälaiset pyrkimykset ovat poliittisessa kentässä hyväksyttäviä ja mitkä eivät. Nauru on vahva vallankäytön väline, samoin kuin toteamukset tyyliin "tuo on täysin naurettavaa".

Sosiologinen ajattelu paljastaa yhtä sun toista mielenkiintoista :D

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Niin anarkisti ruodusta poikkeavana äänenä. On se vaarallinen epeli, tuo anarkisti. :)

"Anarkistit tahtoo vaan tuhota paikkoja!"
"Anarkistit mieluummin aiheuttaa vahinkoa kuin tekevät jotain hyödyllistä!"
"Hankkis ne anarkistit oikeita työpaikkoja, niin oppis jotain arvokasta!"
"Anarkistit suunnittelevat tempausta! -Se voi johtaa vaikka vallankumoukseen!"

On ne kyllä vaarallisia, kun nehän voivat yrittää vaikka vaikuttaa. Vois ne anarkistitkin antaa hallitukselle nyt työrauhan.