sunnuntaina, maaliskuuta 23, 2008

Rauhanaktivisteja pidätetty Brysselissä

Brysselissä järjestetty Game over Nato -mielenosoitus saikin ei niin rauhanomaisen lopun, kun aktivisteja ryhdyttiin pamputtamaan. Poliisi ei ilmeisesti tiennyt, että mielenosoittajat olivat sitoutuneet väkivallattomuuteen - tai sitten heitä ei kiinnostanut. "Poliisi käyttäytyi hyvin aggressiivisesti, usutti poliisikoiria mielenosoittajien kimppuun ja pamputti heitä. Meitä retuutettiin ja pamputettiin jopa päähän", kertoi Riia Colliander Yleisradion uutisille.

Toiminnan taustalla on aktivistien löytämä Haagin kansainvälisen tuomioistuimen julistus sekä Nurnbergin oikeudenkäynti. Haagissa julistettiin vuonna 1996, että ydinaseilla uhkaaminen tai niiden käyttäminen on kansainvälisen oikeuden rikoksia. Nurnberg taas velvoittaa kaikkia, jotka tietävät sotarikosten valmistelusta ovat velvollisia estämään toimet. Belgian ollessa yksi ydinasevalloista ovat rauhanaktivistit Euroopassa pyrkineet ottamaan selvää mahdollisista aikeista käyttää ydinaseita.

Riia Collianderin puhelinhaastattelu Ylellä
Yle: Suomalaisia pidätettin Nato-mielenosoituksessa Brysselissä
Yle video: Poliisi ottaa kiinni Nato-mielenosoittajia Brysselissä (Huomatkaa sympaattinen mummo neulekeppien ja pappa sateenvarjon kanssa videon lopussa)
Juhani Lohikoski: Sananvapauden rajat
Hs: Suomalaisaktivisti: Istutaan pidätysbussissa kädet sievästi nippusiteissä
Hs: Suomalaiset mielenosoittajat vapautettu Brysselissä
AKL: Noin 20 suomalaista kiinniotettu Naton päämajalla Brysselissä
AKL: Suomalaiset kiinniotetut vapautetaan tänä iltana - poliisiväkivalta järkyttänyt rauhanaktivisteja Brysselissä
Mirka Muukkonen: Hei meitä Natotetaan

Ei kommentteja: