sunnuntaina, marraskuuta 16, 2008

Jakopolitiikkaa

Valtakunnan korkeimmat (tai toiseksi korkeimmat) päätökset tehdään eduskunnassa. Päätökset voidaan jakaa kahteen kysymykseen. Päätökset ovat joko vastauksia siihen, kuka saa tehdä ja mitä, tai sitten kuka saa ja mitä.

Eduskunta on päättänyt nyt, että lapsilisiä korotetaan kolmannesta lapsesta lähtien kymmenellä eurolla kuukaudessa. Tämä on varmasti iloinen uutinen kaikille niille perheille, joissa on kolme lasta tai enemmän. Vasemmistoliitto on tietenkin lähtenyt jakopoliitikan huutokauppaan mukaan ja vaatinut lapsilisien korottamista ensimmäisestä lapsesta lähtien sekä lisien sitomista indeksiin. Miksipä ei lähtisi? Turha taistelu siinä mielessä, että Vasemmistoliitto on kuitenkin pienellä kaksinumeroisella kansanedustajamäärällä varsin pieni puolue eikä asia ole kiinnostanut sitä suurta oppositiopuoluettakaan.

Jakopolitiikka on sinänsä tylsää, koska se yleensä näyttäytyy lukujen muodossa: tähän asiaan pitäisi laittaa x määrä rahaa, jotta asia korjaantuisi. Itseltäni osa näistä luvuista menee rehellisesti sanoen ohi hilseen. Tällä kertaa Vasemmistoliitolla on kuitenkin syynsä osallistua tähän kysymykseen. Ei siksi, että kaikille pitää saada lisää rahaa, jotta kaikilla olisi kivempaa, vaan siksi, että lapsilisät koskettaa kaikkia perheitä. Vasemmistoliiton laskelmien mukaan Suomessa on 50 000 lapsiperhettä toimeentulon varassa. Tämä pieni korjausliike maksaisi noin 35 miljoonaa euroa. Se ei ole kovin paljon vajaan 40 miljardin budjetista tai reilun miljardin verojen kevennyksestä.

Verstas: Vasta kolmas lapsi antaa korotuksen

Ei kommentteja: