perjantaina, heinäkuuta 14, 2006

Hyvä roistovaltio?

Israel jatkaa sotatoimiaan naapurimaissa. Eilen Israel pommitti Beirutin lentokentän sekä asetti Libanonin satamat saartoon. Pommituksissa on kuollut tähän mennessä ainakin 55 ihmistä. Toinen rintama on muodostunut Gazan alueella, jossa Israel on pommittanut ainoan sähkövoimalan sekä summittaisesti pudotellut pommeja asuinalueille, joissa on epäilty olevan Hamasin jäseniä, ministereitä tai heidän perheen jäseniään. Perusteet hyökkäyksille on jäänyt epäselviksi. Israelin hallituksen puheista on jäänyt sellainen mielikuva, että pommitukset on tehty vangiksi otetun israelilaisen sotilaan takia. Libanonin pommitusten takana on nähtävästi libanonilaisen Hizbollah-järjestön tekemät raketti-iskut Israeliin. Israelin puolustusministerin Amir Peretzin mukaan Israelin iskujen tavoitteena on tuhota koko Hizbollah-järjestö.

Ehkäpä Suomessakin voitaisiin alkaa pudottelemaan raketteja kaupunkeihin, kaupunginosiin sekä kuntiin, joissa on rikollisjärjestöjä. Yhtä tolkuttomalta Israelinkin toimet tuntuvat. Minkäänlaista mielenkiintoa ei osoiteta siviilien kärsimykselle.

Älkää ymmärtäkö väärin, tässä tilanteessa en ota puolia Israelin hallituksen tai Hizbollahin väliltä. Kahden yhtä hullun blokin väliltä valitseminen on yhtä mielekästä kuin pitäisi valita kupan ja herpeksen väliltä.

Olen tullut jo aikoja sitten siihen tulokseen, että on olemassa hyviä ja pahoja roistovaltioita. Hyvien roistovaltioiden tekosia katsellaan läpi sormien ymmärtäväisesti ja pahojen roistovaltioiden toiminta nähdään parhaimmillaankin muutoksena parempaan, mutta vielä liian pahana. Muammar Gaddafin Libyan epäiltiin osallistuneen terrorismin tukemiseen 80-luvulla ja Lockerbien terroristi-iskuun. Tämän seurauksena Libya asetettiin kauppasaartoon 1992, jotta Gaddafi luovuttaisi Pan Amin terroristi-iskusta epäillyt oikeuden eteen. Israelin tappaessa siviilejä toimenpiteet ovat toista luokkaa. Olisi vaikea kuvitella, että kauppasaarto-nimistä asetta käytettäisiin Israelia vastaan vaikka sitäkin on vaadittu. Piia-Noora Kauppi on kuulemma vastustanut tätä sanomalla, että tekemällä kauppaa Israelin kanssa saamme vaikutusvaltaa Israelin politiikkaan.

tagit: politiikka.
Technorati tägit: , , , ,,,,,

4 kommenttia:

o.h.i.a.l kirjoitti...

Sääli että kirjoitat aiheesta josta tunnustat seuraavaa: "Perusteet hyökkäyksille on jäänyt epäselviksi."
Ilmeisesti sinulta on mennyt ohi Hizbollahin tekemät raketti- ja kranaattinheitiniskut Israelin Libanonin vastaisen rajan tuntumassa oleviin kyliin ja tunkeutuminen Israelin alueelle. Tässä rytäkässä tapettiin 8 israelilaista sotilasta ja otettiin ne 2 panttivangeiksi. Libanon taas ei omien sanojensa mukaan voi mitään sille terroristijärjestölle, uskoisin ettei vain halua voida.

Nyt kun vielä voivottelit niitä yli viittäkymmentä siviiliuhria niin kutkuttaa tietää koska te vasemmistolaiset ryhdytte voivottelemaan terroristien pommi-iskuissa tapettuja siviileitä?

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Ei Hizbollahin raketti- ja kranaatinheitiniskut ole jäänyt huomaamatta. Israel kohdisti nähdäkseni iskunsa kuitenkin varsin mielivaltaisesti ja lihaksia pullistellen. Tietenkin minun ja Israelin puolustusministerin ajattelussa on sen verran eroja, että käyttäisin neuvotteluteitä.

Kun voivottelin niitä yli viittäkymmentä siviiliuhria ja mietit, että milloin rupean voivottelemaan terroristien pommi-iskuissa tapettuja siviileitä, niin jo aikoja sitten. Israelissa on tapettu ihmisiä 29.9.2000-13.7.2006 yhteensä 1013 ihmistä eli yli 200 kertaa enemmän ihmisiä kuin viime torstaina.

Ilmaisinkin kirjoituksessani, että en ota puolia, koska se olisi yhtä mielekästä kuin valita herpeksen ja kupan välillä. Kekkosta lainatakseni - :) - sodan ja rauhan kysymyksissä emme ole puolueettomia vaan olemme aina rauhan puolella.

o.h.i.a.l kirjoitti...

Hyvä vastaus. Tosin nuo neuvottelutiet ovat aika turhan oloisia kun vastassa on Hizbollah ja sen hiljaisesti hyväksyvä Libanon. Tosin luin jostain että Hizbollahilla olisi jopa vahvemmat joukot kuin Libanonilla. Hmm?

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Hizbollah ei myöskään ole puhtaasti sotilaallinen järjestö. Sillä on sotilassiipensä lisäksi myös oma televisiokanava.

Hizbollah syntyi 20 vuotta sitten kun Israel miehitti osan Libanonista. Hizbollahin voisi nähdä olevan seurausta Israelin edellisestä hyökkäyksestä Libanoniin. Tämän jälkeen on mahdollista, että Hizbollahin kannatus vain kasvaa. Perusteita sen olemassaololle löytyy enemmän nyt kuin ennen Israelin sotatoimien alkamista.