perjantaina, joulukuuta 29, 2006

Yhden ihmisen varjobudjetti

Suomen kehitysyhteistyön määrärahojen nostaminen 0,7 prosenttiin vaatisi noin 400 miljoonan euron lisäystä valtion talousarvion menopuolelle.

600 euron kaikille annettavan perustulon/kansalaistulon kustantaminen maksaisi 24 miljardia euroa vuodessa.

Puolustusministeriön menot ovat yli 2 miljardia euroa vuodessa.

Vuoden 2007 budjetti on 40 miljardia euroa.

Varallisuusveron poisto vähensi tuloja arviolta 120 miljoonaa. Vero koski lähinnä ihmisiä, jotka tienaavat yli 250 000 euroa vuodessa.

Valtionosuutta kunnille perustoimeentulotuen kustannuksiin alennetaan 40 miljoonalla eurolla.

Työmarkkinatuesta joutuu maksamaan tuloveroa 20 prosenttia. Minun alle 20 000 euron vuosituloista joutuu maksamaan 18 prosenttia.

Minä maksan siis tuloveroa vuodessa alle 3600 euroa.

Kuvitellaanpa, että Suomessa on 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka tienaavat saman verran kuin minä. Oletetaan sen takia, koska en ole jaksanut selvittää oikeasti, että mihin verotaulukkoon kuuluu kuinkakin monta ihmistä.

Näiden ihmisten maksamat verot on yhteensä 5,4 miljardia euroa. Jos minun tuloryhmäni maksaisi veroja kaksi prosenttia enemmän, niin maksaisimme yhdessä veroja 6 miljardia euroa. Tämä ei kaataisi minun talouttani. Kaataisiko se sinun, joka tienaat tuon verran tai enemmän.

Mitä jos nostaisimme kaikkien tuloryhmien veroprosenttia kahdella ja tekisimme pääomaverotuksestakin progressiivista?

Mitä sillä pystyttäisiin rahoittamaan? Opintotuen 15 prosentin korotuksen? Helposti. 0,7 prosenttia bkt:stä kehitysyhteistyöhön? Ei tulisi edes hiki. Perustulo? Alkaa mennä jo rajoille, paitsi, perustulo vähentäisi sosiaaliturvaan liittyvää byrokratiaa sekä raha menisi joka tapauksessa kiertoon ja palaisi ensimmäisenä jo alv:n muodossa takaisin valtion kirstuun.

Kumpaa sinä haluat? Veronalennuksia vai paremmin turvattua huomista?

ps.

on tietenkin ihmisiä, joiden mielestä verot on väkivaltaa, mutta heidän tuskin kannattaa (enkä usko, että he äänestävätkään) äänestää vasemmistoa, elleivät satu olemaan myös vihreitä ja liberaaleja.

technorati , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Ei kommentteja: