maanantaina, heinäkuuta 09, 2007

Conservapedia pyrkii tarjoamaan oikeata tietoa Wikipedian epätiedon rinnalla

Vaikka Wikipediaa ei voi käyttää lähteenä akateemisissa julkaisuissa tai edes journalistisessa mielessä huolimatta teoksen kohtuullisen hyvästä tarkkuudesta konservatiivisten kreationistien on pitänyt perustaa puolueeton lähdeteos. Conservapedia on täsmälleen kuin wikipedia paitsi "puhtaampi, johdonmukaisempi ja opettavaisempi."

Teinpä muutamia oletuksia millä tavalla Conservapedian artikkelit on kirjoitettu ja oletukseni perustui oikeaksi. Kaikki eläimet maan päällä ovat Nooan arkista ja kommunismi on tappanut ainakin tsiljardi-ihmistä tähän mennessä.

Kommunismista Conservapedia osaa kertoa tällä hetkellä, että se on tappanut noin 100 miljoonaa ihmistä kuluneen sadan vuoden aikana. "Siitä huolimatta, että kommunistinen propaganda mainitsee luokattoman yhteiskunnan perustamisen, ei yksikään kommunistinen yhteiskunta ole ollut kommunistinen." Jos kommunistisen yhteiskunnan määritelmänä pidetään luokatonta yhteiskuntaa, niin silloinhan yhteiskunta, jossa on luokkia ei voi olla kommunistinen. "Virallisesti kommunismi kieltää ihmistä antamasta työtä toiselle, mikä johtaa massiivisiin henkilökohtaisen vapauden rajoituksiin sekä kaikenlaisten tavaroiden ja palveluiden puutteeseen. Se ei salli säästöjä tai sijoituksia, yksityisomistusta, kuten autoja tai koteja, tai edes reiluja palkkoja tai työtä. Ihmiset, jotka syntyvät kommunistisissa maissa, eivät saa kansalaisoikeuksia."

Myöskin ajatus "jokainen kykyjensä ja kullekin tarpeidensa mukaan" on tulkittu Conservapediassa niin, että työntekijälle ei saa maksaa kykyjensä mukaan.

Homoseksuaalisuudesta Conservapedia aloittaa sanomalla, että "homoseksuaalisuus on moraaliton, seksuaalinen elämäntapa kahden samaa sukupuolta olevan välillä. Se on enemmän kuin pelkkä seksuaalinen teko, koska se ylittää ne rajat, jotka Jumala on säätänyt avioliitosta: yksi mies ja yksi nainen." Jonkinlaista hyväksyntää teoksesta kuitenkin löytyy. Homoseksuaalisuus ei ole seksuaalinen ongelma, vaan sukupuoliongelma. Homoseksuaalisuudesta (ongelmasta) eroon pääsemiseksi Conservapedia ehdottaa "reparoivaa terapiaa". Se on kuin psykoterapiaa paitsi, että henkilö yritetään puhua pois homoseksuaalisuudesta.

Feminismistä ei löydy kovinkaan selkeää artikkelia. Jotta asia ei kuitenkaan jäisi epäselväksi on lainattu Pat Robertsonia. "Feministien tavoitteena ei ole tasa-arvo. Se on sosialismia, anti-perheellinen liike, joka kehottaa naisia jättämään aviomiehensä, tappamaan lapsensa, harjoittamaan noituutta, tuhoamaan kapitalismin ja ryhtymään lesboiksi." Ikäväkseni joudun toteamaan, että minuun soveltuu mahdollisesti yksi noista väittämistä. Minä olenkin kai sitten semmoinen pelottava feministi.

Demokratiasta osaa Conservapedia sanoa sen verran, että monet hallintomuodot kuuluvat demokratian alaisuuteen, niin yleistä on, että kansalaiset pääsevät äänestämään perustuslaista (pitkällä aikavälillä) sekä henkilöistä, jotka hallitsevat (lyhyellä aikavälillä). Jälkimmäinen kuulostaa edustukselliselta demokratialta ja edeltävää ei tietääkseni ole tähän mennessä kokeiltu kuin EU:n perustuslain kohdalla Ranskassa ja Hollannissa. Toisaalta en myöskään artikkelia lukematta olisi ikinä arvannut, että Jean-Jacques Rousseau on totalitarismin kehittäjä. Mitä nyt olen hänen lasten kasvatusoppaitaan sun muita hallintoon liittyviä opuksia lukenut niin jätkä vaikutti minun mielestäni olevan jonkin sortin esianarkisti, vapaa kasvattaja ja liberaali.

Kokoomuksenkin Conservapedia tunnistaa. Conservapediassa ei olekaan olemassa sellaisia käsitteitä kuin tynkä. Puolueesta kerrotaan, että sen puheenjohtajana toimii Jyrki Katainen, mutta puolueen todellinen johtaja on Sauli Niinistö. Suomea referoidaan "järvien ja runoilijoiden maana".

Skinheadit ovat nuoria, jotka johtavat katujengejä Englannissa. Wikipedia väittää skinheadien olevan jotain aivan muuta. Terrorismi-artikkelissa heidän vihjataan olevan myös terroristiorganisaatio.

Vaikka Conservapedia näyttääkin olevan aika vinksahtanut teos liberaalista näkökulmasta katsottuna, niin satunnaisten sivujen klikkailu on aika hauskaa. Lupauksistaan huolimatta Conservapedia ei ole johdonmukainen. Maailma on syntynyt mahdollisesti 2300 vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta Irakissa on ollut jo sivilisatioprosessi alkamassa 4500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

2 kommenttia:

Harri kirjoitti...

Toinen kova kilpailija tällä alueella on myös hikipedia:

http://hiki.pedia.ws/wiki/Etusivu

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Niin, paitsi ettei niin hauska. Se on tehty liian kieli keskellä poskea.