torstaina, heinäkuuta 19, 2007

Subcomandantet eivät synny tyhjästä

Vuonna 1994 alkoi Meksikon Chiapasissa kapina. Piakkoin kapinan jälkeen maailmalla tuli tunnetuksi Subcomandante Marcos. Naamioon piiloutuva kommunisti, joka lähetteli maailmalle tiedotteita alkuperäiskansojen ja köyhien maattomien asemasta. T iedotteiden mukana tuli usein myös runoja ja satuja. Vuosi sitten kun Meksikossa järjestettiin presidentinvaalit Subcomandante Marcos kiersi maata Ehdokas nolla -kampanjallaan. Tarkoituksena oli herättää poliittista tietoutta sekä sanoa, että kaikki ehdokkaat ovat huonoja, jopa Vasemmiston ehdokas.

Meksikon tilanne on tietenkin muuttunut, mutta matalan intensiteetin konflikti jatkuu edelleen. Tällä hetkellä näyttämönä toimii Oaxacan alue. Indymedia raportoi tiistaina, että paikallisiin festivaaleihin osallistujia pidätettiin ja estettiin kokoontumasta viime maanantaina. Tilastoihin pääsi yksi kuollut, 62 pidätettyä että tuntematonta määrä "kadonneita". Kuvia tilanteesta löytyy täältä. Teksti on espanjaksi, joten en itse ymmärrä siitä pätkääkään. Suomenkielistä ja englanninkielistä materiaalia saa postata kommentteihin.

Tilanne on mielenkiintoinen, koska maata johtaa epäisänmaalliset voimat, jotka ovat valmiita uhraamaan väestöä uusliberalismin nimissä, ja se sijaitsee Yhdysvaltojen naapurissa, josta tällä hetkellä johdetaan uusliberalismin vahvimpia voimia. Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton. Ensi vuonna Yhdysvalloissa on jälleen presidentinvaalit ja tällä kertaa Vihreät tai demokraatit saavat riittävän vahvan ehdokkaan. Vieläkin on vaikea uskoa, että kalan älyllisillä lahjoilla varustettua presidenttiä vastaan demokraatit eivät saaneet Kerrya vahvempaa ehdokasta. Eihän ehdokkaalta olisi vaadittu muuta kuin hieman älyllisiä lahjoja sekä oikeasti vasemmalla olevaa retoriikkaa. Nyt siellä istuu kaveri, joka ei tajua, että Jeesus oli sosialisti.

Oaxacan tapahtumien tiimoilta suunnitellaan mielenosoitusta tänään Oranssilla kello 19.30.

Ei kommentteja: