keskiviikkona, heinäkuuta 11, 2007

Demokratian viemisestä

Yhdysvaltalainen tapa viedä demokratiaa on hankala projekti, koska yhdysvaltalainen demokratia on kehittynyt tietyllä tavalla. Irakiin ja Afganistaniin vietävä demokratia on yhdysvaltalaista demokratiaa. Kuten Yhdysvallat itsenäistyessään demokratiaksi alkoi sodasta "miehittäjää" vastaan, niin Irakissa ja Afganistanissa ollaan nyt tässä vaiheessa.

Noin 100 vuoden päästä Irak ja Afganistan vapauttaa orjat ja 50 vuotta sen päälle niin naisetkin pääsevät äänestämään. Jos suomalaiset veisivät demokratiaa vaikkapa Irakiin, niin Irak kehittyisi jossain määrin eritavalla. Ensinnäkin Suomi miehittäisi Irakia noin 100 vuotta, mutta antaisi välillä mahdollisuuden valtiopäivien kokoontumisille. Jossain vaiheessa Suomi yrittäisi pakottaa kaikki irakilaiset oppimaan suomea. Tämän jälkeen Suomen pitäisi osallistua sotaan.

Yhdysvalloilla on toivottavasti mielessä joku maa 100 vuoden päästä, jonka kimppuun käydä. Suomen pitäisi pärjätä tässä kohtuullisen huonosti, sekä kieltäytyä rauhasta. Tämä johtaisi vallankumoukseen Suomessa ja Irak saisi itsenäisyytensä pyytämällä sitä Suomelta. Jotta tilanne etenisi kuitenkin samalla tavalla kuin Suomessa, niin irakilaisten pitäisi ensimmäiseksi käydä julistautumassa itsenäiseksi vaikkapa Japanissa. Japanilaisten pitäisi sanoa tässä vaiheessa irakilaisille, että "me emme teitä miehitä. Ei teidän tarvitse meiltä pyytää itsenäisyyttä."

Ei kommentteja: