Eilisessä Helsingin sanomien sunnuntaidebatissa J.P. Roos kirjoitti keinoista taistella Kiinailmiötä vastaan taistelemisesta. Pääidea oli siinä, että niin kauan kuin kuluttaja haluaa tuotteensa halvimmalla, niin kauan tuotteiden valmistus valuu sinne, missä ne tuotetaan halvimmalla. Tämä on väistämätöntä. Ainoastaan tulleilla ja erilaisilla tuilla voi tätä ilmiötä vastaan taistella.
J.P.Roosin yksinkertaistus tarkoittaisi sitä, että pitäisi ostaa aina kalleinta. Esimerkiksi Nokia valmistaa kalliita kännyköitä Salossa ja halpoja Kiinassa. Ympäristön J.P.Roos kytki tähän kapinaan yksinkertaisesti tuomalla logistiikan ympäristövaikutukset mukaan kuluttamisideologiaan.
Viime viikolla ympäristöjärjestö Dodo on esiintynyt hyvin mediassa. Tarjolla on ollut sekä sankarikuluttajan esittelyä että Megapolis2022:ta. Tapahtuman paino on etsiä ekologisesta kestävää elämäntapaa kaupunkilaisen näkökulmasta. Dodo aikookin haastamaan ihmiset muuttamaan elintapojaan kulutuksen lopettamisen sijaan. Tähänkin on joitain mahdollisuuksia esimerkiksi ostamalla käytettyjä tavaroita sekä myymällä itselle tarpeettomia tavaroita. Eikä pidä myöskään aliarvioida immateriaalista kulutusta kuten palveluita ja tietotekniikkaa.
Jotta ympäristöagenda ei olisi saanut liian vähän huomiota antoivat norjalaiset vuoden Nobelin rauhanpalkintonsa YK:n ilmastopaneelille ja Al Gorelle. Ennen palkintoa Goren ilmastodokkari Epämiellyttävä totuus pääsi otsikoihin tieteellisillä epätarkkuuksilla. Nobelia ei kuitenkaan annettu hänen tieteellisistä ansioistaan vaan nimenomaan ympäristötietouden herättämisestä. Eri medioiden haastattelemat tiedemiehet ovatkin puhuneet epätarkkuuksista, mutta ovat silti pitäneet palkintoa ansaittuna. Paras perustelu olikin, että poliitikolta ei tule vaatia tieteellistä tarkkuutta. Se on tiedemiesten tehtävä. Poliitikoilla on oltava kuitenkin sen verran älliä, että ymmärtävät puhua ikävistäkin aiheista. Suomessakin ilmastonmuutosaktivisteista käytetään välillä epäkohteliasta haukkumasanaa, ilmastouskovaiset.
Minä en luotakaan tässä järkeen. Minä uskon, että ilmasto on olemassa, koska Jumala sanoo niin.
ps. Blogien toimintapäivää viettää nyt 15,000 blogia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti