perjantaina, huhtikuuta 18, 2008

Kunnallisvaaliohjelmaa väsäämään

Helsingin Vasemmistoliitto pitää oman vuosikokouksen huomenna. Tarkoituksena on käsitellä tulevia kunnallisvaaleja. Luettuani luonnosta, josta huomenna on päätetty säädettävän jotain virallista, tulin siihen tulokseen, että sana "myös" esiintyy tekstissä aivan liian usein. Ajattelin, että teen jokaisesta myös-sanasta erillisen muutosesityksen eli poistoesityksen. Tällä tavalla saisin omiin nimiini varmaankin parikymmentä muutosesitystä. Pitäisiköhän yrittää ennätystä. Kokoomuksen puoluekokouksessa oli viimeksi muistaakseni 129 muutosesitystä poliittiseen ohjelmaan sellaiselta järjestöltä kuin Helsingin Kokoomusnuoret. Ohjelman perusluonnehan muuttui huomattavasti liberaalimmaksi ja suvaitsevaisemmaksi kuin mitä eduskunnan käytöksestä voisi päätellä. Mutta niinpä se kait on. Puolueiden johto ja edustajat ovat aina hieman totalitaarisempia ja oikeistolaisempia kuin kannattajansa.

Vasureiden vaaliohjelmasta puuttuu kuitenkin muutamia tärkeitä, ja ehkä jopa unohdettuja poliittisia teemoja, kuten autoton keskusta, autonominen sosiaalikeskus ja stop stop töhryille -kampanjat. Näitä voisin yrittää saada mukaan ohjelmaan ja toivoa, että paikalle saapuneet osastojen edustajat lämpenevät näille Vasemmistonuorille tutuilla teemoille. Joukkoliikenteen tukeen halutaan panostaa ohjelmassa ja jopa ehdotetaan niinkin radikaalia ajatusta kuin, että voitaisiin ehkä harkita maksutonta joukkoliikennettä. Sehän tulee olla tavoitteena. Kuulostaa aika hiljaiselta vaatimukselta, jos pidetään yllä ajatusta, että meidän ohjelman mukaan voimme harkita sellaista vaihtoehtoa, jos sellainen nyt sattuu tulemaan esille. Laimea muotoilu, vaikkakin sekin on parempi kuin esimerkiksi jatkuva joukkoliikenteen lippujen hintojen nousu tai sen kannattaminen.

Muutama hyvältä kuulostava, mutta merkityksetön lause on syytä poistaa ohjelmasta. En tiedä, mikä puolue voi kampanjoida sellaisella lauseella kuin, että pitäisi kehittää uusia tapoja tukea yhteisöllistä asumista. Jos sillä tarkoitetaan sitä, että kommuuniasuminen on jees, niin mitä sitten? Esteet ovat lähinnä byrokraattista nilkkeilyä, kuten sellainen tapaus, joissa eri sukupuolta asuvat ei-parit joutuvat Kelalle todistamaan, että eivät ole suhteessa. Mutta, että kehittää uusia tapoja tukea. Eihän se tarkoita mitään. Tai sitten en ole vain niin puoluetoiminnassa mukana, että ymmärtäisin tuota jargonia.

Ei kommentteja: