sunnuntaina, syyskuuta 21, 2008

Lobbausta ja vaalikoneita

Vaalien alla ja nykyisen viestintäteknologian ansiosta (ja ehdokkaiden harmiksi tai iloksi) ehdokkaille tarjotaan useita mahdollisuuksia saada näkyvyyttä mielipiteilleen. Sen lisäksi ehdokkaat saavat runsaasti propagandaa. Propagandaa lukemalla joskus kuitenkin huomaa, että ei tarvitse käännytystä, kun on jo valmiiksi jotain tiettyä mieltä.

Vastattuani pari päivää sitten Tanssilehden tekemään kyselyyn sähköpostissa odottaa vielä kymmeniä tiedusteluja, joihin pitäisi reagoida. Asukasliitto haluaa tietää, mitä mieltä ehdokkaat ovat heidän viiden kohdan ohjelmasta, joissa käytännössä vaaditaan tulevia tontinvuokrienkorotuksista pidättäytymistä. Tätä mieltä olin jo aikaisemmin, mutta onko se mielistelyä, jos menee vastaamaan kaikkiin kohtiin, että olen samaa mieltä? Etelä-Suomen Vasemmistonuoret ottivat kantaa jo tähän aikaisemmin.

Eri medioiden vaalikoneet ovat nekin jälleen esillä. Helsingin sanomien ja MTV3:n vaalikoneet eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Kun Helsingin sanomissa kyselleen mielipiteitä ruuhkamaksuista, joukkoliikenteen lippujen hinnoista ja miten luvattomiin graffittien tekijöihin pitäisi ensisijaisesti suhtautua, niin MTV3:lla kysellään, että käykö kirkossa säännöllisesti vai käykö mieluummin bissellä. MTV3:n homma toimii siis silleen, että ollaan eri tai samaa mieltä väittämistä.

Väittämät jatkuvat myös tyylikkäästi: "Viihdyn sinkkuna/eronneena", "Todellisuuden ja elämän hallinta on nykyisin yhä vaikeampaa", "Katselen mielelläni DVD:itä" ja "Käyn lavatansseissa". Parikymmentä kysymystä myöhemmin esitetään sellaisia väittämiä kuin "Perinteisten puolueiden yhteistyö kunnassani on edistänyt kuntani hyvinvointia" ja "Toivo Sukarin kehittämät Ideapark-tyyppiset suurkeskukset auttavat pienempiäkin kuntia ja alueita kehittymään."

Valitettavasti monissa vaalikoneissa on deadlinet ja kun olen myöhään liikkeellä niin pitäisi jo olla vastailemassa. Huomenna ehkä sitten perehdyn perustelemaan jo mielipiteitäni.

2 kommenttia:

Kai Kuokkanen kirjoitti...

Maikkarin kone oli eittämättä huvittava, mutta Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneen maksullisuus ei enää naurattanutkaan!

ESS:n vaalikoneeseen pitää lykätä 55€, jotta vastauksiaan pääsee perustelemaan. Törkeetä!

Lisää aiheesta mun blogissa

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Toi ESS on ihan sikaa. Pitäis pistää boikottiin mokoma paskamedia - tai siis, enhän minä sitä edes seuraa. Onneksi. Tsemppiä vaaleihin.