keskiviikkona, toukokuuta 12, 2010

Juha Hakola vs. romanit

Sainpa taas ikävän muistutuksen kun eilen huomasin verkkohesarista tietyllä tavalla positiivisen uutisen, joka samaan aikaan muistutti, että syyt uutiselle eivät olekaan niin miellyttäviä. Eilinen uutinen koski Amnestyn kritiikkiä romanikerjäläisten kohtelua kohtaan. Positiivista uutisessa oli, että muutkin kuin Vapaa liikkuvuus -verkosto näkevät ongelmia tavassa jolla romaneja kohdellaan Euroopassa. Kohtelu ei välttämättä eroa edes kovin paljon täällä siitä kohtelusta, mitä romanit saattavat kokea muualla.

Uutinen liittyi kuitenkin ikävään asiaan, jota Eduskunnassakin käsitellään lähiaikoina. Kokoomuksen kansanedustaja Juha Hakola on tehnyt lakialoitteen kerjäämisen kieltämiseksi. Sen sijaan, että yritettäisiin parlamentaarisin keinoin taata universaalisti ihmisille mahdollisuus toimeentuloon, koulutukseen ja/tai terveydenhuoltoon, suuntana näyttäisikin olevan viimeisimmän laillisen keinon kriminalisointi. Kerjääminen ei ehkä ole miellyttävä näky, mutta ei köyhyys maailmasta poistu kieltämällä kerjäämistä. Valitettavasti tarvitaan pitempikestoisia poliittisia toimia köyhyyden poistamiseksi. Keinoista ei ole pulaa, resursseista ainoastaan.

2 kommenttia:

Kyllästynyt kirjoitti...

Jaa. Meidän viereen tupsautti Migrationsverket kolme perheellistä mustalaisia. Ei kulunut kuin viikko, kun paikallisväestön täytyi ruveta ilmoittelemaan poliisille varastelusta. Mukulat kiersivät paikkakunnan kiinteistöt läpi, kokeilivat ovet ja missä oli auki, menivät sisälle asti. Autotalleista vietiin bensat, tonteilta kaikki irrallinen. Kerran katselimme kun yhden asunnon eteen ilmestyi itärekkarinen pikkubussi. Siihen lastattiin väkeä, myös pari-kolme lasta. Olivat poissa muutaman päivän. Ei vaikuta oikean "pakolaisen" toiminnalta. Luultavasti heitä käytettiin "kerjäämässä" / varastelemassa jossakin lähikaupungissa. Sitten kun he saivat kielteisen päätöksen, Migrationsverket haki heitä pois. Siinä vaiheessa molemmista asunnoista oli "isä" / mies kadonnut, maan alle luultavasti. Kolme lapsista jätettiin erään aivan toisen mustalaispariskunnan hoiviin. Kuka mahtoi olla kenenkin lapsi?
Kyllä omasta käytöksestä on paljon kiinni miten tulee kohdelluksi. He olivat saaneet verorahoistamme ilmaisen asunnon ja elannon. Olisivat edes sitten käyttäytyneet normaalisti. Ei heillä täällä olisi ollut mitään hätää, aivan rauhassa olisivat saaneet olla ja panna lapsetkin kouluun, mutta kun piti ruveta häsläämään. Voin kuvitella, että on ihan sama tilanne missä tahansa Euroopassa. Kiltti saa olla, muttei aivan naiivi.

Itse-oppinut dosentti kirjoitti...

Kyse ei liene siitä etteikö varastaminen ole väärin. Kerjäämisen kieltäminen lailla on vain aika kaukana varastamisen laillistamisesta.

Omasta käytöksestään pitää ottaa vastuu. Sekin lienee aika selvää. Olen aistivinani kirjoituksesta, että kaikki mustalaiset olisivat jotenkin lähtökohtaisesti varkaita, tai ainakin mustalaisten lapset. En valitettavasti jaksa käyttää hirveästi palstatilaa varkauksien tuomitsemiseen. Mustalaisten leimaaminen yleisesti varkaiksi on kuitenkin asiatonta.