MTV3:n vaalikone avattiin eilen. Kone on kohtuullisen yksinkertainen, vaikka osa kysymyksistä on edelleen hieman johdattelevia, jos näin voi kiltisti sanoa. Verotukseen liittyvät väittämät, joista voi olla eri mieltä tai samaa mieltä on muotoiltu tavanomaisesti näin: "Veroa x pitäisi nostaa". X voi olla esimerkiksi alkoholivero, mutta perintöveron kohdalla ei puhutakaan siitä, että pitääkö sitä nostaa vai laskea. Ehdokkaalta, ja vaalikoneen käyttäjältä, kysytään pitäisikö perintövero poistaa. Toinen hieman johdattelevampi väittämä on "Veroja kokonaisuudessaan voitaisiin jopa hieman korottaa, jos sillä varmistetaan julkisten palvelujen taso." Sana "hieman" tuolla välissä häiritsee. Mitä, jos joku ehdokas on sitä mieltä, että veroja pitäisi nostaa raskaalla kädellä kaikilta vaikkapa 60 prosenttiin?
Omat vastaukseni löytyy täältä.
Olen nyt tutkaillut jonkin verran muita ehdokkaita. Suomen kansan sinivalkoisia on ehdolla kaksi kappaletta Helsingissä, tai ainakin sen verran on täyttänyt mtv3:n vaalikoneen. Ehokas Antero Manninen vaatii golfkenttien rakentamista valtion tuen turvin.
Kokoomuksen helsinkiläiset ehdokkaat ovat yksiselitteisesti veroja vastaan. Alkoholivero on oikeastaan ainoa, johon suhtaudutaan jotenkin maltillisesti. Jan Vapaavuoren mielestä veroa ei pitäisi nostaa eikä laskea. Muuten hän vastustaa verojen korotuksia ja kannattaa kaikkien kysyttyjen verojen laskemista.
Vihreistä ei taaskaan saa selvää. Pitää paikkaansa, että Vihreät eivät ole vasemmalla eikä oikealla, vaan missä sattuu. Hyvää tietenkin on tietullien kannattaminen ja ydinvoiman vastustaminen. Otto Lehtipuukin on alkanut hieman punertamaan työelämän kysymyksissä, mutta jäi aika kauas vielä omista vastauksistani. Perussuomalaisetkin jakaantuu mielipiteissään miten sattuu. Johanna Rossia ja Arto Välikangasta yhdistää käytännössä ainoastaan Nato- ja Turkkivastaisuus.
Tosin vaalikoneita tuleekin käyttää vain apuvälineenä, ei sellaisena vehkeenä, joka hoitelee vaikeat äänestyskuviot valmiiksi.
ps. Tein äsken summittaisesti maikkarin vaalikoneet ja olen jo itseni kanssa eri mieltä lähes kymmenenprosenttisesti. :)
Tämmöiset tulokset sain - pelkkiä vihreitä, vasureita, kommareita ja yksi demari. Onko sosialidemokraatit valuneet noin kauas arvomaailmastani?
Sija Osuma% Nimi Puolue
1. 91.71 % Jaakko Vasankari Vasemmistoliitto
2. 86.71 % Outi Alanko-Kahiluoto Vihreät De Gröna
3. 86.42 % Thomas Wallgren Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue
4. 85.15 % Miina Kajos Vasemmistoliitto
5. 85.06 % Anna Tammisto Vasemmistoliitto
6. 84.64 % Pirjo Korhonen Suomen Kommunistinen Puolue
7. 84.58 % Linda Wallgren Suomen Kommunistinen Puolue
8. 83.23 % Tapio Laakso Vihreät De Gröna
9. 82.35 % Tiia Aarnipuu Vasemmistoliitto
10. 81.90 % Hanna-Kaisa Siimes Vasemmistoliitto
11. 81.52 % Paavo Arhinmäki Vasemmistoliitto
12. 81.39 % Jussi-Petteri Lappi Suomen Kommunistinen Puolue
13. 80.27 % Alina Mänttäri Vasemmistoliitto
14. 79.78 % Reko Ravela Vasemmistoliitto
15. 79.66 % Tapio Siirilä Suomen Kommunistinen Puolue
16. 79.33 % Sanna Hellström Vihreät De Gröna
17. 79.17 % Kai Ovaskainen Vihreät De Gröna
18. 78.74 % Yrjö Hakanen Suomen Kommunistinen Puolue
19. 78.38 % Leena Eräsaari Vasemmistoliitto
20. 78.21 % Johanna Sumuvuori Vihreät De Gröna
technorati vaalikone, mtv3, Suomen Kansan sinivalkoiset, Antero Manninen, golf, Vihreät, perussuomalaiset, Kokoomus, verotus, Nato, turkki, Eu, ydinvoima, Johanna Rossi, Jan Vapaavuori, Otto Lehtipuu, Arto Välikangas.
9 kommenttia:
Jos vertailet Vihreiden ja Vassin hajontoja niin ne eivät ole kovinkaan eritasoisia esimerkiksi työelämän kysymyksissä. Ja esimerkiksi energia- ja ympäristöpolitiikassa Vas leviää aivan toisella tavalla kuin Vihreät.
Kun teen itse vaalikoneen niin Vihreät saavat 86,30%, joka on siis paras. Kovin epäyhtenäiseltä ryhmältä tämä ei olisi mahdollista. Helsinkiläiset 16 vastaajaa mahtuvat 40 joukkoon.
Vihreiden poliittinen linja on varsin selkeä, se ei vain välttämättä mahdu vasemmisto-oikeisto-akselilla tapahtuvan ajattelun ennalta määrittämään maailmankuvaan.
Hajonta tapahtui verotukseen ja työelämään liittyvissä kysymyksissä, vasemmisto-oikeisto akselilla vihreiden linja ei toimikaan. Kun mie oon semmoinen verofasisti, joka pitää yhteiskunnan tuottamia palveluja tasa-arvoisimpina silloin kun kaikilta kerätään massit niiden ylläpitoon, ja kaikki saa niitä käyttää vapaasti. Yhteiskunnan moraalista arvoa pitäisi mielestäni mitata vasemmisto-oikeisto-akselilla, eli sillä miten huonompiosaisia kohdellaan, ja kuinka tasa-arvoisia herrat ja narrit on.
Tässä on eri ehdokkaiden vastauksia Helsingin vihreistä. Minerva Krohnin mielestä tuloverotusta pitäisi laskea, mutta kaikilta muilta veroilta ei. Veroja voitaisiin kuitenkin vaikka nostaa palveluiden turvaamiseksi. Jäbähän taas oli aika samoilla linjoilla meitsin kanssa. Idolini Kimmo Helistö taas ei olisi valmis korottamaan veroja.
Energiakysymyksissä oli tuo ydinvoima vähän semmoinen kysymys, että hävetti kuulua puolueeseen, kun katsoi muualta Suomea tulleiden ehdokkaiden vastauksia. Tulipa mieleen hetki, jolloin näin 2astetta.netin haastattelujen tulokset. Kauppilan Matti ei ehkä ole niin punavihreä, kuin mitä puolueeseen kuulumisen pitäisi edellyttää. Toisaalta MTV3:n vaalikoneessa herra vaikuttaa varsin maltilliselta
Kai huomasit, että jäbä on meitsin top10:ssä.
Avain on siinä, että Vihreät kannattavat ekologista verouudistusta. Minerva Krohn kirjoittaa: "Verotuksen painopisteenä tulisi olla ympäristö- ja haittaverojen kohottaminen, ja tuloverojen maltillinen laskeminen." Kimmo Helistö sanoo täsmälleen samaa eli hän on valmis korottamaan ympäristöveroja.
Oma vastaukseni kuitenkin sanoo, että tuloveroja ei pidä laskea, koska kysymystä ei itsessään oltu yhdistetty ympäristöverojen korottamiseen.
Tämä on juuri tyypillinen kohta, missä Vihreät eivät mene sille oikeisto-vasemmisto-akselille, jos oikeistolaisuuden oletetaan tarkoittavan tuloverojen alentamista ja vasemmistolaisuuden tuloverojen nostamista.
Vihreät haluavat laskea työn verotusta ja nostaa ympäristöveroja.
Me taidetaan nyt vähän huudella ohitse toisiamme.
Haittaverojen kerääminen ympäristöä tuhoavalta toiminnalta on aivan mainio tapa ohjata yritysten ja ihmisten toimintaa ekologisempaan suuntaan.
Fyrkkaa tarvitaan kuitenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden kustantamiseen.
Mitä jos maailma toimisi kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, mutta ihmisillä ei olis vieläkään koteja tai sapuskaa mahan alle laitettavaksi?
Tarkoitan tällä siis sitä, että punaisen ja vihreän voi yhdistää, ja joidenkin samanmielisten mielestä punaista ei voi olla ilman vihreää, ja päinvastoin.
Kerskakulutus ja jatkuvan talouskasvun tavoittelu ei luo välttämättä työpaikkoja tai jaa hyvinvointia maailmassa, mutta ei se tee hyvää ympäristöllekään.
Siitä, että pavelut tarvitsevat rahaa, ei liene kiistaa.
Valitettavasti tässä maailmassa riittää huomattavat määrät ympäristölle haitallista toimintaa. En usko, että ympäristöverojen veropohjan aivan heti rapautuvan, vaikka niiden tehtävä tietysti onkin tehdä itsensä tarpeettomiksi.
Ympäristöverot tekevät haitallisesta toiminnasta kalliimpaa, mikä tarkoittaa, että jos haitallinen toiminta on jollekin aivan välttämätöntä, hän on myös siitä valmis maksamaan. Näinhän esimerkiksi ruuhkamaksut toimivat. Kaikki autoilu ei suinkaan lopu vaan ne, jotka voivat helpommin vaihtaa valitsevat julkiset ja ne, jotka eniten kaipaavat autoa maksavat. Rahaa tulee, mutta autoilu myös vähentyy.
Pitää myös muistaa, että ihan oikeasti rikkaat eivät maksa tuloveroa vaan pääomaveroa, joka on huomattavasti pienempi. Tämä on minusta se todellinen vääryys. Palkkatuloja ja pääomatuloja pitäisi verottaa samalla tavalla. Tarvittaisiin välttämättä EU:n laajuinen sopimus pääomatulojen kunnollisesta verottamisesta.
Pääoma- ja ansiotulon verotus tulisikin yhtenäistää. Hyvä mallihan olisi tulkita molemmat tulot kuin se olisi ansiotuloa ja verottaa nykyisen progression mukaisesti. Omasta tuloluokastani veroja voisi ihan hyvin nostaakin. Ei minun talous nyt ihan siihen kaatuisi, että maksaisi ay-maksun verran lisää veroja ja minä kuitenkin kuulun matalapalkkaisiin alle 20 000 euron vuosituloilla.
Moi Jage! Pärjäsit aikas hyvin mun Maikkari-vaalikoneessa (ks. linkki). Samoin Tapio.
Pärjäsit parhaiten kun tein maikkarin vaalikoneen, mutta valitettavasti en voi sua äänestää kahdestakaan syystä. Ensinnäkään en voi vielä äänestää yhtään ketään koska ei ole ikää ja lisäksi satun asumaan Uudellamaalla. Uudellamaalla ykköseksi tuli Saila Ruuth mutta hänkäään ei yltänyt sun lukuihisi.
Tossa tuloksia:
Sija Osuma% Nimi Puolue
1. 86.64 % Jaakko Vasankari Vasemmistoliitto
2. 84.56 % Miina Kajos Vasemmistoliitto
3. 84.00 % Thomas Wallgren Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
4. 83.94 % Pirjo Korhonen Suomen Kommunistinen Puolue
5. 83.58 % Anna Tammisto Vasemmistoliitto
6. 83.55 % Irene Grönroos Suomen Kommunistinen Puolue
7. 83.50 % Outi Alanko-Kahiluoto Vihreät De Gröna
8. 81.73 % Linda Wallgren Suomen Kommunistinen Puolue
9. 81.06 % Kari Lindström Suomen Kommunistinen Puolue
10. 80.86 % Tapio Laakso Vihreät De Gröna
11. 80.22 % Paavo Arhinmäki Vasemmistoliitto
12. 80.19 % Hanna-Kaisa Siimes Vasemmistoliitto
13. 80.05 % Tiia Aarnipuu Vasemmistoliitto
14. 79.29 % Sanna Hellström Vihreät De Gröna
15. 79.02 % Heikki Korpela Vihreät De Gröna
16. 78.95 % Yrjö Hakanen Suomen Kommunistinen Puolue
17. 78.91 % Juha Beurling Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Ja Tapio on näköjään kymmenes.
Lähetä kommentti