keskiviikkona, tammikuuta 03, 2007

Vihreiden progressiivinen tasavero ja perustulo

90-luvun alkupuolella tuotiin poliittiseen keskusteluun kansalaispalkka. Silloin oli hetkittäin näkyvissä, että tämmöinen voitaisiin saada. Kaikki puolueet jossain määrin tukivat ajatusta. Summat vain vähän heittelivät. Kokkareissa taidettiin puhua 300-600 markasta ja vasureissa niinkin korkeasta summasta kuin 6000 markasta.

Prekariaatti-liike toi eurooppalaisen perustulon vaatimuksen mukaan tähän soppaan ja sai teeman jälleen tapetille. Nyt on vähän jokainen sorkkimassa järjestelmää. Yksi tärkeimmistä pointeista perustulon puolesta on sosiaaliturvajärjestelmän reikien paikkaaminen yksinkertaisella järjestelmällä. Kaikki saavat perustulon. Itse olen jollain tavalla viehättynyt 200/400 mallista. Kyseisessä mallissa perustulo on 600 euroa, josta 200 euroa on verotonta ja 400 euroa verollista. Kaikkia tuloja verotetaan progressiivisesti mukaanlukien perustulon verollinen osa, ansiotulot sekä pääomatulot.

http://www.prekariaatti.org

Alkuperäinen malli löytyy täältä:
http://www.geocities.com/seppo_heikkila/taulukko.gif



Seppo Heikkilälle kiitokset mallin esittelystä. Kuten kuvasta näkyy, niin progressiivnen verotus söisi perustulon verollisen osan 1500 euroon tultaessa.

Vasurit ovat esittäneet omassa perustuloon liittyvässä avauksessaan, että alle 1000 euron tulot jätettäisiin verovapaaksi. Keskustelua on tietenkin vaikeuttanut ansiosidonnaisen rooli sekä muut sosiaaliturvan osat. Mitkä tuet perustulo korvaa? Minun mielestäni perustulo korvaisi työmarkkinatuen, opintotuen sekä asumislisän, mutta jättäisi vielä harkinnanvaraisen sosiaalituen voimaan. Ansiosidonnaiseen tulee tehdä joitan muutoksia, mutta en vielä tiedä mitä. Vasuritkaan eivät ole vielä saaneet valmiiksi mitään kaiken kattavaa.

Vihreillä on myös oma perustuloehdotus, jossa jätetään myös vastaamatta kysymykseen, että mitkä tuet poistuu perustulon myötä. Vihreiden mallissa maksetaan kaikill 400-600 euroa sekä kaikista tuloista 40 prosentin tasavero, sekä 5000 euroa kuukaudessa ylittävältä osalta 55 prosenttia.

http://www.vihreat.fi/fi/perustulo

Sini Terävä (vihr.) Turusta esitti myös nykyisen järjestelmän kritiikkiä, että puolusti perustuloa. Mirka Muukkonen, Turusta myös, (vas.) on käynyt blogissaan epäilemään Vihreiden perustulomallia ja saanut hieman korjauksia. Kuten edellä näkyy, Vihreiden ansiotulon verotus ei ole tasa-vero vaan kaksiportainen tasavero. Muukkosen blogin kommenttipalstalla tähän on haluttu kiinnittää huomiota, aivan kuin kyseessä ei olisi tasavero. Muukkonen alkoikin kutsumaan kyseistä veroa progressiiviseksi tasaveroksi. :)

Sini Terävä: Sosiaaliturva ei tarvitse uudistusta
Mirka Muukkonen: Suomalainen köyhyys poistettava

muita linkkejä aiheeseen:

vasureiden keskustelupöytäkirja löytyy täälä:

http://www.vasemmistoliitto.fi/politiikka/ohjelmat/fi_FI/ohjelmat_aloitus/


Vasemmistonuorten talouspoliittinen asiakirja täältä:

http://www.vasemmistonuoret.fi/asiakirjat/talous.html


ps. Se, miksi Vasurit suhtautuu nihkeästi tasaveroon, johtuu siitä, että jos tulot on alhaiset, niin niistä tulisi mahdollisimman paljon käteen. Kun taas ne joilla on paljon, on varaa maksaa myös suhteellisesti enemmän yhteiseen kassaan.

pps.
löytyy myös osoitteesta www.jage.edustaa.com

technorati , , , , , , , , , , verotus, , .

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vihreiden perustulomallista on oleellista ymmärtää se, että perustulo + 40-45% vero ylimenevistä tuloista johtaa samaan progressioon kuin nykyinen järjestelmä. Vasta hyvin suurilla tuloilla käy niin, että veroja pitäisi maksaa nykyistä vähemmän, siksi ylimääräinen porras.

Jos minä vassin ehdotuksen "perustuloksi" oikein muista niin se ei ollut perustulo. Perustuloksi kutsutaan tuloa, joka maksetaan jokaiselle ihmiselle, vastikkeetta. Vassi esitti vain nykyisten tukien yhdistämistä. Korjaa, jos olen väärässä.

Itse-oppinut dosentti kirjoitti...

Vasemmistoliitolla on tähän mennessä ainoastaan kaksi paperia aiheesta. Viime vuosikymmennellä kehitetty kansalaispalkkamalli, sekä tällä hetkellä keskusteluasiakirja hyväksyttäväksi tämän vuoden puoluekokoukselle.

Uusi keskusteluasiakirja on omasta mielestäni aika heikko suhteessa ajatukseen kaikille maksettavasta perustulosta. Asiakirjassa painotetaan uusien työpaikkojen luomista sekä verovapauden myöntämistä alle 10 000 euroa vuodessa tienaaville. Se helpottaa niitä, jotka ovat sosiaaliturvan varassa, koska heiltä poistuu kunnallisvero käytännössä, mutta on huono niille, jotka jäävät sosiaaliturvan ulkopuolelle "erikoisen" elämäntilanteen takia.

Tähän asiakirja tarjoaa vähimmäistukea eli 530 euron tukea, joka ei kuitenkaan koske kaikkea, vaan ainoastaan ihmisiä, joilla on vähän tai ei yhtään tuloja. Tähän minulla nyt ei ole kovin intohimoisia syitä puuttua, vaikka pidän versiota aika kevyenä.

Huono puoli vassin "perustulomallissa" on opiskelijoiden pois jääminen. Huhujen mukaan työryhmän varapuheenjohtaja Peltola ei pitänyt opiskelijoita sellaisena ryhmänä, jota pitäisi tukea.

Minä olen itse viehättynyt kaikille maksettavasta perustulosta. Ymmärrän kyllä ajatuksen, että perustulon ulkopuolelle halutaan rajata suurituloiset. Opiskelijoiden ulosrajaamista taas en ymmärrä.

Itse-oppinut dosentti kirjoitti...

Vasmmistonuorten talouspoliittinen asiakirja on taas valovuosien päästä Vasemmistoliiton työryhmän ehdotuksesta. Siinä kansalaistulovaatimus koskee kaikkia Suomen alueella pysyvästi asuvia ihmisiä. Vasemmistonuorten asiakirja ei esitä kuitenkaan mitään summia tai tarkkoja malleja. Näiden kysymysten avoimeksi jättäminen on ilmeisesti tarkoituksellista.