torstaina, toukokuuta 03, 2007

Tämä instituutio on teitä varten

Tervetuloa hyvät ihmiset. Istukaa alas, olkaa hyvät. Pyytäisin jo tässä vaiheessa sammuttamaan kännykkänne. Ne häiritsevät aina jollain tavalla keskittymistä. Teatterista on tullut jo semmoinen instituutio, että ei siihen voi katsojat osallistua.

Jos istutte tai olette muuten vain valmiita vastaanottamaan, niin voimmekin aloittaa. Vaikka te ette suoranaisesti saa vaikuttaa esityksen sisältöön millään outouksilla, niin saattehan te osallistua. Esimerkiksi saatte pillittää kun tulee suru, ja saatte nauraa kun teette oivallisia oivalluksia.

Oivalluksista pääsenkin itse asiaan. Näytelmän rekvisiitta on, kuten näette, kohtuullisen olematonta. Tässä vaiheessa joudun varoittamaan, että tässä esityksessä on vähän niinku pakko käyttää mielikuvitusta. Jos aloitetaan lyhyellä esimerkillä, viritämme niin sanotusti mielikuvitustanne. Tämä esine kädessäni on omena. Se saattoi näyttää tyhjältä tilalta, mutta nyt se on omena, ja minä syön siitä palasen. Onpa hyvää, vaikka vatsani ei fysiikan lakien mukaisesti täytykään. Te, jotka näitte minun syövän omenaa, olette jo oivallisesti virittyneet. En tiedä, mikä teitä muita vaivaa, mutta ei tämä vierasta minullekaan ole. Aina ei vain jaksa kuvitella kaikenlaisia asioita.

Virittäytykäämme kuitenkin hieman lisää. Jatkamme omenaryhmän kanssa eteenpäin, ja toivon mukaan te muutkin pääsette pian junaan mukaan. Maailmalla on aikaa odottaa teitä vaikka kuolemaanne, mutta tämän esityksen pituus on rajallinen. Valittelut siitä, mutta varmasti ymmärrätte, että teillekin tulee jossain vaiheessa, jotain muuta menoa, ettekä te jaksa jäädä tänne odottelemaan jotain valaistusta, mitä ei edes tule.

Lava näyttää minun lisäkseni olevan aivan tyhjä ja musta. Piru, kun tämä mielikuvituksen käyttö on raskasta hommaa. Juonpa tässä kupin kahvia ja mietin hetkisen. Nyt tiedän ja olipa kahvikin hyvää. Tässä taustalla on Pariisi. Ei nimittäin haittaa, vaikka ette olisi käyneet Pariisissa, olette varmasti nähneet kuvia kaupungista. Otin tämän kliseen käyttöön, koska en halua kuluttaa aivojanne heti loppuun. Nyt saatte kuvitella tähän kävelemään kaikenlaisia stereotyyppisia ranskalaisia stereotyyppisine viiksineen tekemässä stereotyyppisista patongin ja viinin kulutustottumuksistaan täyttä totta. Teidän silmissänne tietenkin. Minä vain seuraan käsikirjoitusta. Voin kuitenkin moikkailla heitä puolestanne. Terve, mitä kuuluu, no tu mama on ite senkin sammakonsyöjä.

Olette ilmeisesti hyvin virittyneitä, koska en kuule teidän päästävän ääntäkään. Haluan omasta puolestanne ja ehkä vähän itsenikin puolesta toivottaa teidät mukaan tähän näytelmään. Toivottavasti viihdytte ja viette mukananne osan rekvisiitasta.

Ei kommentteja: