perjantaina, kesäkuuta 29, 2007

Kunnes kuolema teidät erottaa

Mitä tarkoittaa romantiikka tai romanttinen. Tälle löytyy sanakirjasta määritelmä. Se määritelmä ei ole sama kuin arkinen kielemme antaa ymmärtää. Kysynpä, että mikä näytelmä teille tulee mieleen sanasta romanttinen? Tai vielä olennaisempaa, mikä elokuva tulee mieleen?

Annetaan hetki aikaa miettiä. Tämä ei ole tärkeää, mutta miettikää hetki.

Jos vastasit ensimmäiseen Romeo ja Julia, ja jälkimmäiseen Titanic, niin mitä se tarkoittaa? En minä tiedä. Käy lainaamassa elämänhallintaopas. Voin vain sanoa, että ei ollut yllätys. Jos vastasit jotain muuta mielessäsi, niin kerro siitä. Ajatukset kaipaavat aina jatko-osia kuin tuottajat rahaa.

Ensimmäiseksi mainitussa molemmat päähenkilöt rakastuvat vastoin kaikkia odotuksia ja kuolevat lopussa. Jälkimmäisessa vain toinen kuolee. Mitä tekemistä tällä on romantiikan kanssa?

Kuolema koskettaa kuten tabasco maistuu. Sitä ei voi unohtaa ja sitä voi kaivata. Molempiin voi jopa jäädä koukkuun. Nietzsche sanoi, että orgasmi on kuin pieni kuolema vai sanoiko hän sittenkin, että kuolema on kuin pieni orgasmi? Mene ja muista, ja muista, että hän sanoi.

Miksi pappi sanoo perinteisessä vihkiseremoniossa, että "kunnes kuolema teidät erottaa?" Tämän on tulkittu tarkoittavan sitä, että avioero on Jumalan tahtoa vastaan - aviosta eroaminen siis, ei ihmisestä eroaminen. Jopa konservatiivisimmat ihmiset hyväksyvät kaiken maailman matkailut, erolleen muuttamiset sun muut, mutta eivät avioeroa - tuon lupauksen rikkomista.

Siksipä olisi sopivinta, että kun kaksi ihmistä sopivat avioliitosta, niin ystävinä ette ole onnellisia tai surullisia heidän puolestaan. Ette toivota onnea tai menestystä.

Toivotatte vain, että "toivottavasti suhteenne kestää yhtä pitkään kuin elämänne". Voiko mikään olla romanttisempaa?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin todettu. Kannatan

oonkiva kirjoitti...

mitä se sanakirja kertoo romantiikasta?? tää oli mein tyttöporukan illan polttava kysymys raiskausmietteiden lisäksi ja google ohjas sivullesi. ps. hyvää tekstiä kiitos siitä!

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Kait te googletitte "raiskaus" ja "romantiikka" hakusanoilla?