torstaina, elokuuta 23, 2007

S-pankki aloittaa toimintansa lokakuussa

Hok-Elannon uusi S-pankki sekoittaa työelämän totuttuja kuvioita. Uuden pankin työehdoista joutuu uusi toimija taistelemaan nyt rahoitusalan työntekijöiden kanssa. Uuden pankin työntekijät nimittäin olisivat pankin mielestä kaupan työehtosopimuksen piirissä, mutta ammattiliitto Suoran mielestä pankin työntekijät ovat rahoitusalalla. Uusi S-pankki ei toistaiseksi tarjoa esimerkiksi pankkiiripalveluja tai asuntolainoja, mutta sisältää muuten pankkien toiminnasta tuttuja käytäntöjä. S-pankin tilille voi tehdä talletuksia ja ainakin Hok-Elannon työntekijät voivat saada palkkansa uuden pankin tilille. Pankki tarjoaa jo ennestäänkin voimassa olleita kulutusluottoja. Pankin työntekijöitä on noin sata.

Kaikkea S-kortin käsittelyyn liittyvää ei tietenkään voida laskea pankkitoiminnaksi. Ennestäänkin S-tililtä on voinut nostaa tai tallettaa rahaa kaupassa. Tämmöinen työskentely voidaan vielä pitää luontevana osana myyjän töitä. S-pankin näkökulmasta katsottuna ongelma ei ole tehdyssä työssä vaan maksettavista palkoista. Suoran työehtosopimus on parempi kuin kaupan alan, ainakin tärkeimmältä osalta eli palkaltaan. Kauas on matkattu niistä ajoista kun Elanto oli vielä työntekijöiden omistama ja vahvasti ideologiselta pohjalta ponnistava markkinavoima. Varmasti Hok-Elannollakin on jonkinlainen yritysideologia, mutta punainen on siitä varsin hyvin häivytetty.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

...faktat nyt oikein, eli HOK-Elanto [josta sinäkin pääkaupunkilaisena varmaan omistat osasi] ei ole mitään pankkia avannut. spankki on s-ryhmän eli Suomen Osuuskauppojen Keskusyhtymän [lienet kai SOK:sta kuullut], valtakunnallinen putiikki. HOK-Elanto sekä muut paikallispuljut tosin omistavat SOK:n ja ovat olleet asiasta päättämässä, mutta haukut nyt siis väärää puuta, kun HOK-Elannon yritysideologiaa herjaat. ja "kultaisilla elannon ajoilla" ei ole mitään tekemistä entisen kilpailijansa s-ryhmän kanssa.

Jaakko Vasankari kirjoitti...

S-pankki toimialasta ja perustamisesta löytyy lisätietoja ytj:n tietokannasta: S-pankki. Perustamisvuosi on 2006.

Kultaiset elannon ajat voisivat kuitenkin olla läsnä. Palkoista puhuttaessa puhutaan kuitenkin S-pankin työntekijöistä, joita on mediasta napattujen tietojen mukaan 50-100 kappaletta.

Väärä puuko? Eikö S-pankilla ole mitään tekemistä HOK-Elannon kanssa? Edes pientä prosenttia?