tiistaina, elokuuta 21, 2007

Veroja nostetaan

Tämä on niitä kummallisia ideologisia riitoja, joiden olen olettanut jakavan jollain tavalla ihmiset vasemmistoon ja oikeistoon. Vanhasen ykköshallitus (punamulta) laski veroja ja Vanhasen toinen (porvarihallitus) hallitus on nostamassa veroja. Oikeasti äänestämällä ei tiedä välttämättä edes mitä saa. Nyt suunnitteilla olevat verojen nostot koskevat alkoholia ja tupakkaa. Asian voi tietenkin ajatella myös niin, että verotuksen painopistettä ollaan siirtämässä kulutukseen ansiotulojen kustannuksella. Yhdistettynä uusiin palvelumaksuihin ja palveluiden leikkauksiin, tämä sopisi hyvin värittyneille rilleilleni.

Paula Risikko (Kok) kertookin Helsingin sanomille, että ensisijaisesti verojen nostolla pyritään vähentämän terveyshaittoja ja toissijaisesti kartuttamaan valtion kassaa. Tupakan verotuksen koventaminen tuo valton kassaan arviolta vähintään 50 miljoonaa euroa olettaen, että kulutus pysyy normaalina. Tämän laskukaavan mukaan olettaisin kuitenkin, että ensisijaisena tarkoituksena on valtion kassan kartuttaminen, mikä on ihan kannatettavaa. Jostain sitä rahaa pitäisi saada lisää kunta-alan työntekijöiden palkkojen korotuksiin.

Sinänsä tämä on kuitenkin ihan terve ratkaisu. Minua ei haittaa vaikka joudunkin nyt pulittamaan enemmän tupakasta ja viinasta. Mieluusti minä veronikin maksan. Silläkin oletuksella, että jos sairastun jomman kumman päihteen takia, niin oletan, että saisin hoitoa. Jos sattuisin tulemaan työttömäksi, niin toivoisin, että minun ei tarvitsisi maksaa myöskään palvelumaksuja siitä hyvästä, mutta se jää nähtäväksi. Vanhanen on vähän vihjaillut, että rahoitusta ryhdyttäisiin järjestelemään tulevaisuudessa suoraan palvelumaksuilla. Se taas kuulostaa jo rehelliseltä oikeistolta.

Ei kommentteja: