tiistaina, syyskuuta 12, 2006

Viikonlopusta

Tarkemmin kuvattuna viikonlopun tapahtumia:

Minä olin yksi heistä, jotka saarrettiin Kiasmalla monen muun sivustakatsojan ja toimittajan kanssa.

Haluaisin ensiksi selventää muutamia poliisin antamia valheellisia väitteitä. Poliisi ei antanut hajaantumiskäskyä kuin vasta 2,5 tunnin päästä eikä silloinkaan poliisi mahdollistanut käskyn noudattamista. Paikan päällä otettiin kiinni useita ystäviäni.

Rikoslain 17. luvun 2 §:n nimi on väkijoukon hajoittaminen, jonka perusteella ihmisiä voidaan ottaa kiinni, jos he eivät tottele poliisin ANTAMAA hajaantumiskäskyä, jota siis ei koskaan tullut tai se annettiin ihan jossain muualla - lehdistötiedotteenako?

Kertomuksia paikan päältä voi lukea Helsingin sanomien ja Yleisradion nettisivuilta. Useat blogit sisältävät myös kertomuksia paikan päältä.

Annoin viime sunnuntaina pidetyssä asukastilaisuudessa Helsingin Rytmissä ensimmäisiä vaalilupauksia. Poliisilaki tulee tarkistaa välittömästi. Yhtäkään oikeutta en halua poliisiviranomaiselle enää antaa päinvastoin, niitä tulisi kaventaa. Sisäministeriö tarvitsee myös uudelleen järjestelyä. Kari Rajamäen on pyydettävä anteeksi kansalta ja erottava.

Jokaisella teistä on varmasti käsityksiä siitä, mitä viikonloppuna on tapahtunut. Paikallaolijoilla kuva on tietenkin tarkempi kuin niillä, jotka ovat seuranneet mediaa. Roskalehdistä Iltasanomat puolsivat poliisin toimia kun taas, ilokseni voin todeta, Iltalehti näki poliisin toiminnan liioitteluna. Kannattakaa katsoa myös a-pisteen reportaasi.

Kiinniotettujen kännyköitä ja kameroita takavarikoitiin. Kännyköiden tekstiviestejä on luettu kuulustelujen aikana. Tämän lisäksi, ihmisiltä on otettu sormenjäljet ja dna-näytteet. Eräs lakimies oli suostunut antamaan oikeusapua mahdollisille kiinniotetuilla. Hän perusti toimistonsa Kallioon tapahtuman ajaksi, mutta poliisi kielsi häntä antamasta oikeusapua, koska hänen väitettiin suunnitelleen koko
tapauksen. Onneksi saatiin toinen lakimies, joka on vastaavasti aikaisemmin antanut ilmaista oikeusapua vähävaraisille. Tämä on ennenkuulumatonta, että lakimiestä estetään tarjoamasta apua kiinniotetuille, sillä perusteella, että hän on etukäteen kertonut, että hän voi antaa ihmisille oikeusapua.

technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentti:

Ville Hoikkala kirjoitti...

Tällä keskustelupalstalla on puhuttu Smash ASEM -tapahtumista 9.9.2006. Siinä yhteydessä kerrottiin, että poliisi kielsi minua toimimasta pidätettyjen avustajana esitutkinnassa, koska minua epäiltiin avunannosta mellakkaan.

Rikoskomisario Jari Koski on 13.2.2007 tekemällään päätöksellä lopettanut minua koskevan esitutkinnan. Minua ei siis enää epäillä mistään rikoksesta asiaan liittyen. Olin kuulusteltavana asian johdosta joulukuussa 2006.

Mielenosoituksen järjestäjät olivat lähetelleet mielenosoittajille tekstiviestejä, joissa opastettiin toimimaan eri tilanteissa. Eräässä viestissä oli neuvottu, että "jos sinut pidätetään ja viedään kuulusteluihin, kaikkiin kysymyksiin tulee vastata en kommentoi ja vaatia lakimies Ville Hoikkalaa paikalle".

Poliisi oli arvaillut, että minä olisin kirjoittanut nuo tekstiviestit ja tästä syystä epäillyt minua osallisuudesta mellakan järjestelyihin.
Arvaus oli kuitenkin väärä, sain kuulla viesteistä vasta useita päiviä tapahtumien jälkeen.

Vastaan mielelläni asiaan liittyviin kysymyksiin.


Helsingissä 27.2.2007


Ville Hoikkala
lakimies