torstaina, helmikuuta 22, 2007

Äänestämisestä

On sanottu, että äänestäminen on kansalaisvelvollisuus. Ei todellakaan ole, se on oikeus, jota ei ole pakko käyttää. On minullakin oikeus valittaa jokaisesta maailman asiasta, mutta en minä sitä tee.

Kun porukka alkaa tossa ensi kuun puolella valumaan ennakkoäänestyspaikoille ja äänestyspaikoille, niin siihen on oltava joku syy. Halu antaa ääni tietylle ehdokkaalle ja puolueelle. Ehkäpä siellä kopissa voi ajatella, että äänestää jotain istuvaa kansanedustajaa, johon on tyytyväinen jostain syystä. Ehkä äänensä antaa jollekin, jonka toivoisi edustavan paremmin omia päähänpiinttymiä.

Kaikista turhinta on kuitenkin ne ihmiset, jotka menevät suorittamaan äänestyskoppiinsa kansalaisvelvollisuutta. Ottaa sen paperin käteen ja arpoo jonkun numeron siihen laitettavaksi. Varmastikin maailman korruptoitunein idea.

Edustuksellinen demokratia ei ole vielä paras hallintomuoto, edes Suomen kaltaisessa maassa, mutta se on parasta mitä tällä hetkellä on. Järjestelmää pystyy kehittämään vielä, ei se ole valmis, eikä se koskaan valmiiksi tule. Suoran vaikuttamisen kanavia on lisättävä, ja niille on annettava juridinen ja rahoituksellinen tuki.

Jos sun on pakko äänestää, niin äänestä edes oikein.

technorati , , , , .

Ei kommentteja: