maanantaina, helmikuuta 19, 2007

Vihreiden perustulo

Kirjoitin tuossa aikaisemmin Vihreiden perustuloon liittyvästä keskusteluasiakirjasta. Vaikka olen ollut kriittinen, ja olen sitä edelleenkin, Vihreiden perustuloasiakirjaa kohtaan, se on kuitenkin paras avaus vaalikampailuun.

Jos punavihreät voittavat vaalit, niin perustulon kehittely alkaa mitä todennäköisemmin. Punaisille tuskin kuitenkaan kelpaa tasavero, joten se heivataan siitä ensimmäisenä pois. Tämän lisäksi valtioinvarainministeriön (tai kulttuuriministeriön mieluummin) tulee laskea perustulon kansantaloudelliset mahdollisuudet. Missä säästetään, mitkä tuet/tulonsiirrot perustulo korjaa ja paljonko se maksaa kokonaisuudessaan. Loppujen lopuksi valtion kannalta tärkeintä on vain saada raha kiertämään siten, että se käy myös välillä valtionkin kassassa.

Vasemmistonuorten talouspoliittinen asiakirja on myös radikaali. Se sisältää vaatimuksen perustulosta kaikille Suomessa pysyvästi asuville, ei pelkästään Suomen kansalaisille. Mihinkään summaan ei otettu kantaa.

Mitään summaa ei kannatakaan ottaa esille perustulon kooksi suoraan, mutta joitain suuntaa antavia lukuja on hyvä heitellä, että ihmiset osaavat suhtautua teeseihin uskottavasti.

Perustulohan korvaa parhaimmillaan minimitoimeentulon ilman kannustinloukkuja. Oikealla tavalla rakennettu progressiivinen veroasteikko perustulon päälle poistaisi sekä kannustinloukut, että perustulosta saatavan etuuden.

Vasemmistoliiton keskusteluasiakirja on hieman puutteellinen. Se perustuu syyperustaiseen toimeentuloon, ja sisältää mahdollisesti kannustinloukun. Oikeiston diggaama regressiivisen veroasteikkoon perustuva verotulo on ainoastaan luonteeltaan kauheampi. Se on sidottu yleensä johonkin tiettyyn summaan, jonka alle tienaavat saavat valtiolta puuttuvan osan, ja enemmän tienaavat maksavat veroa ylimenevästä osasta. En nyt jaksa osoittaa tuossa ilmenevää kannustinloukkua, koska mielestäni se on niin ilmiselvä: miksi tehdä työtä 600 euron palkalla, jos saa valtiolta 400 euroa, ja työtä tekemättä 1000 euroa?

Vielä perustulon hippikritiikistä: Näyttäkää mulle se ihminen, joka ei olisi valmis ottamaan 1500 euron kuukausipalkkaista työtä vastaan, vaikka saisikin 600 euroa perustuloa. Näyttäkää minulle se henkilö, joka kieltäytyisi palkankorotuksista perustulon takia.

technorati , perustulo, , ,

Ei kommentteja: