sunnuntaina, syyskuuta 09, 2007

Informantit ja ilmiantajat

DDR:n eli Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin asiakirjoista käydään tälläkin hetkellä kovaa keskustelua. Tärkeässä asemassa keskustelussa on ollut Suojelupoliisi eli Supo, sekä tietenkin maineensa menettänyt Alpo Rusi ja pari vuosikymmentä sitten nimetty Tiitisen lista.

Alpo Rusia on epäilty vakoojaksi sekä ilmiantajaksi. Ilmiantaja termi esiintyi tänään Helsingin sanomien Sunnuntai-liitteen artikkelissa. Ilmiantaja on siis henkilö, joka on luovuttanut tietoja jollekin toiselle. Antropologian termistössä esiintyy taas termi informantti. Informantti on henkilö, joka antaa tietoja antropologille. Termien merkitys näyttää olevan siis samankaltainen. Niitä käytetään kuitenkin eri kontekstissa. Jos termit vaihdettaisiin keskenään, niin Alpo Rusi olisi informantti ja taas antropologi tekisi tutkimusta mm. haastattelemalla ilmiantajia.

Ovatko nämä termit sitten jollain tavalla arvolatautuneita? Sisältääkö kyseiset sanat joitain kulttuurillisia viitteitä, jonka perusteella voitaisiin ratkaista se käytetäänkö termejä myönteisessä, kielteisessä vai neutraalissa merkityksessä?

Informantti tarkoittaa antropologian termistössä ketä tahansa henkilöä, joka antaa tutkijalle materiaalia. Materiaalin laadulla tai määrällä ei ole mitään väliä. Tiedoksi saatetaan laskea mikä tahansa. Ilmiantaja taas kuulostaa ajatuksena jopa vastenmielisenä. Se on se kaveri, joka käy ilmiantamassa sinut opettajalle luvattomista teoistasi. Ilmiantaja on sekin mökkinaapuri, joka kertoo sinun kaavoituksen vastaisista rakennushankkeista. Joskus ilmiantajaksi kerrotaan myös se henkilö, joka paljastaa sinusta mairittelevia asioita. "Sä oot kuulemma Mensan jäsen? Ilpo ilmiantoi."

3 kommenttia:

tuomo kirjoitti...

Toisinsanoen informantti on hyödyllinen idiootti tai suurisuu kun taas ilmiantaja tietoinen toimija, joka pyrkii hyöytymään tiedosta.

Vertaa tulitikkuleikit ja tuhopolttaja ;)

Anonyymi kirjoitti...

Oletteko menettäneet harkintakykynne kun käsittelette Alpo Rusia vihjailevasti informanttina tai jopa vakoilijana.Hän oli Stasin uhri, jolla ei ollut mitään tekemistä Stasin tai KGB:n kanssa paitsi että oli toisen uhri ja melkein toisenkin.Jukka Rusinkin osalta voi kysyä,keksikö Supo nimittää vakoiluksi sitä,että Jukka Rusi käytti perustuslaissa olevaa oikeutta seurustella derkkudiplomaatin kanssa ja oikeutta antaa tälle EVA:n esitteitä.Nevala on kuin Kiinan salaisen poliisin päällikkö joka jahtaa ihmisiä siitä,että nämä eivät usko kommunismiin ja keksii sitten tekosyitä.Yksi on se että kiinalaisia,jotka ottavat netistä informaatiota,ja antavat niitä "länteen",syytetään vakoilusta.Suomi on maa,jossa valtio saa paljastaa kansalaisen,mutta valtio itsessään on salailun peitossa.

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Alkuperäisen kirjoituksen oli tarkoitus käsitellä termejä informantti ja ilmiantaja. Minulla ei ole mitään Rusia vastaan enkä yritä mustamaalata häntä.